StoryEditor
utvrđivanje činjenica

Ponovno iste laži Željka Komšića: Europski sud ne traži ukidanje konstitutivnosti, nego da se omogući da Hrvati za svoga člana Predsjedništva mogu izabrati i Azru Zornić

Piše J.G.  /  13.09.2022., 14:05h

Karta na koju igra Komšić i oko njega okupljena bošnjačko-bosanska ekstremistička javnost jest zatrpavanje javnosti lažima i polustinama te neprestano izazivanje straha kod Bošnjaka od njihovih susjeda. Zbog toga je važno neprestano razotkrivati njegove podvale, ma kako bile banalne.

Još jednom je Željko Komšić obmanuo javnost, navodeći kako je tobože ''presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić, preciznije rečeno da je u stavu 43. presude naloženo je odbacivanje koncepta konstitutivnosti...''

Ovaj navod Željka Komšića je zapravo obmanjivanje javnosti, jer u navedenoj točki 43. Europskog suda za ljudska prava  nije naloženo odbacivanje koncepta konstitutivnosti, nego da se napusti koncept koji omogućuje samo pripadnicima konstitutivnih naroda da imaju pravo da budu birani za člana Predsjedništva BiH  i u Domu naroda BiH. Dakle, govori se o tomu da nije u redu da se za hrvatskog/srpskog/bošnjačkog člana Predsjedništva mogu izabrati samo pripradnici tog naroda, nego dda recimo hrvatski član Predsjedništva može biti i Bošnjak, ali je važno da ga izaberu hrvati kao konstitutivni narod. 

Komšić pak danas kooristi rupu u Izbornom zakonu te se za pooziciju hrvatskog člana Predsjedništva bori glasoovima bošnjačkog biračkoog tijela.

U točki 43. Odluke u predmetu Azre Zornić stoji sljedeće:

''...Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine ''

Kao što se vidi iz ovog dijela Odluke Europskog suda za ljudska prava, na koju se poziva Željko Komšić, Europski sud za ljudska prava jasno ukazuje da svatko ima pravo da bude biran, bez obzira što nije pripadnik konstitutivnog  naroda, ali i sam Europski sud navodi činjenicu  konstitutivnih naroda u BiH , što znači da Sud  u Strabourgu prihvaća činjenicu da postoje konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini, da imaju prava, ali da konzumiranje tih prava ne smije imati za posljedicu da se pripadnici ostalih, nekonstitutivnih naroda, ne mogu  kandidirati na svim pozicijama i biti birani.

Što to znači?

To znači da se Azri Zornić mora omogućiti da se kandidira i da ima mogućnost da bude, primjerice, hrvatska članica Predsjedništva i da predstavlja taj narod ako je to izborna volja hrvatskog naroda.

Također, iz istog slijedi i da Željko Komšić, koji se izjašnjava kao Hrvat,  može imati pravo da bude bošnjački član Predsjedništva, ako je to većinska volja bošnjačkog naroda i da ga etnička pripadnost jednom od konstitutivnih naroda neće sprječavati da predstavlja narod koji ga je izabrao. 

Danas, tomu nasuprot, Željko Komšić se Hrvatima nameće kao njihov predstavnik u Predsjedništvu BiH iako je izabran (i nametnut) glasovima Bošnjaka.  

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:47