Article_Top_970x250

Pogledajte koliki su troškovi života u Njemačkoj

istraživanje deutsche wellea

Pogledajte koliki su troškovi života u Njemačkoj

pro 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Njemačka je za državljane zemalja Zapadnog Balkana omiljena adresa na kojoj traže bolji život. Međutim, život u Njemačkoj i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno izdvajate trećinu svoje plaće. Koliki su ostali troškovi? O tome je pisao Deutsche Welle.

Njemačka u usporedbi s drugim europskim zemljama slovi za relativno jeftinu zemlju za život. Prema statističkim podacima, za normalan život u Njemačkoj tijekom 2019. godine mjesečno je potrebno 750 eura.

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od europskog prosjeka. To je znatno manje u odnosu na Dansku koja je najskuplja europska zemlja za život. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od europskog prosjeka. Najveći životni troškovi u Njemačkoj su troškovi stanovanja. Mjesečna renta se znatno razlikuje ovisno o mjestu stanovanja. Važno je i želite li stanovati u nekoj od njemačkim metropola ili u nekom njemačkom selu udaljenom od grada i po nekoliko desetaka kilometara.

Stanarina

Ukoliko se odlučite za glavni grad Njemačke, Berlin, stan veličine 30 metara kvadratnih se prema navodima internet portala "wohnungsboerse.net” u prosjeku plaća 16,22 eura za metar kvadratni, što je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

Ukoliko se odlučite za München, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad njemačke savezne zemlje Bavarska slovi za njemački grad u kojem su najskuplje stanarine. U Münchenu se za stan ispod 40 metara kvadratnih u prosjeku po metru kvadratnom plaća više od 26 eura.

Uz stanarinu obično se dodatno plaćaju struja i druge režije. Kada smo kod struje, ona se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centa za kilovat sat, dok se drugi troškovi, odvoz smeća, pranje stepeništa, održavanje dvorišta i tome slično u prosjeku mjesečno plaćaju oko 215 eura.

Ručak, telefoniranje, javni prevoz...

Ako ste danas ipak raspoloženi za kuhanje, sigurno ste planirali odlazak u neki od supermarketa u kojem ćete kupiti namirnice za ručak. Naravno, preporučujemo vam da ponesete vrećicu u kojoj će te donijeti namirnice. U protivnom ćete je u trgovini platiti najmanje 10 centi.

U različitim supermarketima vas očekuju znatno različite cijene. Pola kilograma bijelog kruha u prosjeku se plaća 1,24 eura, litra mlijeka 0,70, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Karte u javnom prevozu se znatno razlikuju od grada do grada. Karta u gradskom prijevozu u prosjeku košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prijevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, kao i osigurunje, koje se u znatnoj mjeri razlikuje od grada do grada, kao i toga tko je vlasnik automobila, jeste li početnik ili iskusan vozač, jeste li prouzrokovali prometne nesreće, pa čak i u kojem sektoru radite.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Dnevnik.ba