Article_Top_970x250

Pogledajte cjeloviti spisak ISIL-ovaca koji se uskoro vraćaju u BiH

najmanje 77 osoba

Pogledajte cjeloviti spisak ISIL-ovaca koji se uskoro vraćaju u BiH

ožu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Kurdskim snagama se do sada predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca ISIL-a, 24 žene i čak 34 njihove djece

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da su vlasti Bosne i Hercegovine prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u proteklim godinama u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput tzv. Islamske države (ISIL), te su zarobljeni u tamošnjim protuterorističkim operacijama.

Od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili ISIL-u, od 2012. u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine otišlo je 260 ljudi. Od toga, oko 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, prvo zrakoplovom, a potom ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Prema sigurnosnim stručnjacima, otprilike 70 posto njih je bilo u ISIL-u, a dio njih je bio uz Al-Nusra Front.

Radiosarajevo.ba donosi tko se nalazi među onima koji su se predali, odnosno onima koji bi se, prema zahtjevima BiH, trebali vratiti kući.

Ministar Mektić je medijima kazao kako će dvojica bh. državljana koji su se borili na stranim ratištima uskoro biti izručena bh. vlastima, a razjasnio je i dvojbe oko njihova identiteta.

Ispostavilo se, a što je Mektić i potvrdio, da će do kraja ožujka vlastima BiH biti izručeni Ibro Ćufurović, koji je do odlaska iz BiH živio u mjestu iz Donja Slapnica kod Velike Kladuše, i Abdullah Armin Čurt. Posljednji je postao poznat kada je u siječnju 

2016. godine javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, te hafiza Dževada Gološa iz Mostara i Izeta Hadžića.

Podsjetimo, početkom veljače State Department je pozvao zemlje širom svijeta da preuzmu svoje državljane – strane borce, ali i žene i djecu, koji su u zatvorima u dijelu Sirije koji kontroliraju kurdske snage.

Ovaj poziv upućen je nekoliko dana prije nego je održan sastanak Koalicije za borbu protiv tzv. Islamske države (ISIL) u Washingtonu, 6. veljače, na kojem su sudjelovali ministri iz 79 zemalja članica Koalicije.

Na sastanku, kojem je nazočio i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, državni tzajnik SAD-a Mike Pompeo je još jednom naglasio kako zemlje članice Koalicije moraju preuzeti svoje državljane koji su se borili u Siriji te ih procesuirati na domaćim sudovima.

Za razliku od dojmova koji se donekle stječe u domaćoj i regionalnoj javnosti, u bh. sigurnosnim agencijama nisu mnogo uznemireni zahtjevima Amerikanaca da u BiH budu prebačene i procesuirane osobe s ratišta u Siriji i Iraku.

I do sada su, naime, pokazali da, u suradnji s međunarodnim partnerima, mogu uspješno odgovoriti na ovu vrstu sigurnosnih izazova, što potvrđuju i brojni slučajevi procesuiranja odgovornih za slična djela.

Radiosarajevo.ba doznaje da bi u narednih 20-tak do mjesec dana, osim spomenutih Ćufurovića i Čurta, trebala započeti šira akcija prebacivanja i ostalih bh. državljana koji su se borili u ISIL-u, te članova njihovih obitelji. 

Prema informacijama izvora bliskih domaćim sigurnosnim agencijama, kurdskim snagama se do sada predalo najmanje 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca ISIL-a, 24 žene i čak 34 njihove djece.

Sudeći po insistiranju Amerike da se riješi ovo pitanje, oni bi se vrlo brzo mogli naći na putu za BiH.

Naime, tijekom ofanzive kurdskih boraca, odnosno Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koji djeluju uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i to na posljednje uporište tzv. Islamske države (IS) u mjestu Baghouz na istoku Sirije, zarobljena su 33 državljana naše zemlje.

Među njima je, kako su doznale bh. vlasti, 15 muškaraca i 18 žena, te čak 34 njihove djece.

Tako se u muškom kampu-zatvoru Qamishli, na sirijsko-turskoj granici nalaze Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić. Muftić se, među ostalim bh. državljanima, nalazi na crvenoj listi zbog pridruživanja "Islamskoj državi" i terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku.

Kurdima se na nepoznatoj lokaciji predala cijela bh. kolonija. Uglavnom je riječ o poznatim ISIL-ovcima, koji su se "istaknuli" javnim nastupima i prijetećim porukama.

Među njima su Emir Ališić iz sela Ošve kod Maglaja i njegov posinak Labidi Hamza. O Ališiću, koji je od 2016. u Siriji, zadnjih dana su izvještavali brojni mediji nakon što se pojavio u reportaži jedne kurdske televizije o zarobljenim ISIL-ovcima, tvrdeći da je "došao da podrži islam".

Tu je i Begzad Sarač. On se, prema ranijim medijskim napisima, u Siriji borio pod imenom Abdul Aziz. Bio je u jedinici Al Aksa, kojom je zapovijedao Bajro Ikanović, a koja je bila podčinjena direktno zloglasnom Al Bagdiju.

Predali su se i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, te Alija Keserović iz Bužima. Za obojicom je Intepol raspisao crvenu tjeralicu zbog veza s terorizom i tzv. Islamskom državom (ISIL).

Keserović se prije dvije godine pojavio u propagandnom filmu tzv. Islamske države pod naslovom "Struktura hilafeta" u kojem se ta teroristička organizacija hvali brojnim "vojnim uspjesima".

S njima je i Amir Selimović i njegova supruga Meliha Delić, zajedno s jednim djetetom. Selimović je terorist Islamske države koji je prijetio da će zaklati svakog bh. muslimana koji je protiv Islamske države, a da će reisa Kavazovića zaklati pred Sebiljom na Baščaršiji.

Među onima koji su položili oružje su Enes Borovac, Salem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim djetetom, Senad Kupusović. Hasić i Kupusović su, također, osobe ss tjeralice Intepola.

Svršenica magisterija Prirodno-matematičkog fakulteta, Aida Kobić iz Zenice, kćerka uglednog nogometnog trenera, 2013. godine je roditeljima samo SMS porukom javila da se udala i da je u Siriji. Ona se, također, nedavno predala Kurdima, zajedno s dvoje djece.

Tamo su i Mela Horić i njezina majka Sabrija sa dvoje djece.

Horić je iz Čelića. U Siriju je otišla 22.  lipnja 2013. godine, zajedno sa suprugom Seidom Čolićem i dvojicom sinova, od 10 i 12 godina. Muž joj je poginuo u ožujku 2015. u borbama kod grada Kobanea, ali nije se vratila u Bosnu. Mediji su pisali da je sinove upisala u kamp za obuku mladih džihadista, blizu sirijske granice sa Turskom.

Kupusović i  Sarač su oženjeni ženama afro-azijskog porijekla koje su najvjerojatnije s njima, dok Edin Babić sa stranom državljankom ima dijete.

Također, u Qamishliju, ali u kampu al-Roy nalaze se Almedina Mujčinović i njezino četvero djece, te njezina majka Fatima. Almedinu je u Siriju poveo njezin svekar Fikret Zukić (59), za kojim je Interpol prošle godine raspisao “crvenu” tjeralicu jer se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe.

Prema ranijim pisanjima medija, Zukić je u sirijski rat odveo praktično cijelu obitelj: suprugu Eminu, sinove Edina i Elvedina,  te njihove supruge. Spomenutu Almedinu Mujčinović, te Jusufinu Bećirović i Džejlu Fojnica, pa i unuke Muhameda Zukića i Sejfulaha Jahja Mujčinovića.

U Al-Royu je i Emina Sinanović, inače supruga Edina Muftića, te dvoje njihove djece. Tu su i Sabina i Azemina Sinanović s jedinim djetetom, odnosno dvoje djece, kao i Edina Mulalić.

Edina je iz Bužima. Udovica je Inesa Midžića iz Bihaća s kojim je  2013. godine otišla u Siriju nakon šerijatskog vjenčanja.

Midžić je je poginuo u napadu dronom u Siriji u martu prošle godine. A prema ranijem pisanju Žurnal.info, slovio za jednog od najradikalnijih pripadnika ISIL-a s područja Balkana. Bio je i jedan od aktera poznatog promotivnog filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”.

U kampu Al-Hawl, u blizini grada Hasake, u sjeveroistočnoj Siriji, prema zadnjim informacijama, nalazi se još jedna veoma šarolika grupa bh. državljana.

Tu su Muharem Dunić i njegova žena Ajša, ali i Zlata Šabić s troje djece.

Zlata je iz Brigova kod Bužima, a kako su pisali mediji, na ratište u Siriju je otišla 11. rujna 2014. godine zrakoplovnim letom Sarajevo-Istambul. Otputovala je zajedno sa suprugom Nerminom Šabićem i troje njihove maloljetne djece, koja su rođena 2007., 2008. i 2013. godine.

Prema pisanju crnogorske "Pobjede", pod njenim utjecanjem, a u organizaciji suradnika njenog supruga Nermina, na sirijsko ratište je, početkom prošle godine, otišla i maloljetna matrurantica novopazarske medrese Lejla Brahović.

Mediji u regiji su pisali kako se Zlata za relativno kratko vrijeme "nametnula kao neprikosnoveni autoritet među ženama iz Srbije i BiH".

Sa kćerkom Elzedinom u Al-Royu je i  Miralem Berbić (1954), koji je preko Istanbula otišao u Siriju, te Ćazima Hodžić s četvero djece.

Berbić je punac Nihada Berkovića iz Tuzle koji se na videosnimkama nazivao džihadističkim imenom Abu Jihad al-Bosni i, također, prijetio "nevjernicima". Poginuo je u borbama oko Kobanea početkom 2015. godine. Brigu o njegovoj obitelji preuzeo je punac Berbić.

Prebacivanje u BiH očekuju i Fata Fuško-Hodžić i njezino troje djece. Fata je supruga Dževada Hodžića (1971) iz Gornje Maoče. U Siriju su otišli 2015. godine, a prije odlaska na ratište supružnici su na kuću stavili zastave Islamske države!?

Tu su, prema saznanjima bh. agencija, Amir i Emira Džinić iz Tešnja sa sedmero djece.

Naime, Interpol je, na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu tjeralicu za Džinićem, zbog povezanosti s terorističkom organizacijom tzv. Islamska država (IS). Pod istragom je zbog kaznenih djela organiziranja terorističke grupe, financiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

Utvrđeno da je Amir u Siriju otišao još 2013. godine zajedno sa suprugom i čak devetoro djece. Slučaj ove obitelji je posebno nevjerojatan i svojevremeno je šokirao regiju. 

Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhićen. Priznao je krivnju zbog sudjelovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim jedinicama zbog čega je osuđen na kaznu od godinu dana zatvora.

U blizini Hasake se nalazi i Elvira Karalić-Balić iz Vrnograča kod Velike Kladuše koja je ovdašnjoj i regionalnoj javnosti postala poznata kada je u prosincu 2013. godine ostavila supruga Salahudina Balića s kojim je bila 13 godina u braku, desetogodišnju kćerku i trogodišnjeg sina, te, također, otišla u Siriju.

Tamo se udala za Saida Huseinovića iz Bratunca, koji je prije odlaska na ratište jedno vrijeme živio u Francuskoj. Huseinović je poginuo  u Siriji 2016. godine.

Kako Radiosarajevo doznaje, ranije se, također, predalo desetak bh. državljana, a među njima su i spomenuti Čufuović i Čurt. Njih dvojica se nalaze u Erbilu, kurdskom gradu na sjeveru Iraka, gdje su prebačeni iz Qamishlija na sjeveru Sirije, a zajedno s njima su još Ajdin Blažević, te Muhamed Hasić.

U sirijskom kampu el-Roy se nalaze još Ćufurovićeva supruga Emina Kečo, Selma Sultanović, supruga Ajdina Blaževića, te Muamera Mehmedagić i Adela Dolamić.

Podsjetimo, Adelu Dolamić već godinama traži sestra Alema Dolamić.

Kako je ranije ispričala za Nezavisne novine, Adelu je s osmogodišnjom kćerkom 2014. godine u Siriju odveo suprug Nermin Jahić. Jahić je, navodno, poginuo, pa je ona pobjegla iz kampa u Mubahu i završila u kampu el-Roy.

U nepoznatom zatvoru je Mirsada Džafić, dok se u gradu Raqa kod kurdskih snaga nalazi Alma Nuhanović (1994.), supruga Alena Durme, koja je krajem 2018. napustila tzv. IS.

Prema ranijim medijskim izvješćima, Alen Durmo iz Zenice i njegova supruga Alma Nuhanović (1994.) su u Siriju otišli u kolovozu 2013. godine. Durmo se borio pod imenom Ebu Halim, a Alma je, po svemu sudeći, napustila supruga.

Dnevnik.ba