StoryEditor

Podbacila zimska sezona na Rujištu kod Mostara

Piše fena  /  24.01.2024., 12:34h

Ovogodišnja zimska sezona na Rujištu, Parku prirode udaljenom 18 km od Mostara, je zasad poprilično podbacila, ustvrdio je u izjavi za Fenu Sergej Mahinić, suvlasnik hotela "Snježna kuća" na Rujištu.

Posjećenost na Rujištu je, kako kaže Mahinić, puno lošija u odnosu na prethodne godine jer je palo malo snijega u siječnju. 

- Navikli smo da imamo snijega u siječnju i veljači. Međutim ove godine jugovina je trajala do sredine mjeseca, a prošli vikend i neku večer palo je snijega ali ipak nedovoljno da je atraktivno i da se može sanjkati ili skijati - rekao je Mahinić.

Tvrdi da su zbog toga uskraćeni za brojne goste s djecom koji su prethodnih godina dolazili u ovo doba godine.

- Kako smo navikli na posjećenost i brojne goste, te da smo već prepoznata destinacija kako za domaće tako i strane turiste, ove godine nam je zimska sezona puno lošija u odnosu na prethodne – ocjenjuje Mahinić.

On se nada da će snijega biti u veljači jer ga je dosadašnjih godina bilo najviše upravo u tom razdoblju.

Ipak, kaže, mjesto je atraktivno za obiteljske izlete, odmor, brojne planinare ili čak poslovne posjete jer hotel što se tiče smještajnog kapaciteta nudi stotinjak sjedećih mjesta u restoranu i četrdesetak ležaja.

Osim hotela, na Rujištu se nalazi i planinarski i izviđački dom, te privatni vikend objekti od kojih se neki iznajmljuju.

Rujište ima također Ski stazu dužine 1 km, Stazu za sanjkanje, Stazu zdravlja za šetnju koja je nadopunjena spravama za rekreaciju, a od nedavno su u ponudi quadovi za razgledavanje netaknute prirode. 

Podsjetimo, izletište Rujište je smješteno na periferiji planine Prenj. Zbog znatne visinske razlike boravak je posebno ugodan ljeti kada je temperatura niža i do 11°C u odnosu na središte Mostara. Polazna je destinacija planinarima u pohodima na Prenj, planinu sa 6 vrhova preko 2000 m, od kojih je najviši Zelena glava, visoka 2155 m.

Ovaj planinski prostor na 1050 metara nadmorske visine najbogatiji je kisikom u ovome dijelu Europe. Iznimno je bogat munikom, endemskim i danas vrlo rijetkim drvetom.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 20:59