Delegacija Europske unije predvođena predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koja boravi u službenoj posjeti BiH, susrela se s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krištom, zamjenicima predsjedateljice Zukanom Helezom i Stašom Košarcem te ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.FENA -
StoryEditor

Plenković je Rutteu i von der Leyen pokazao što je problem s BiH: Komšić je štetotčina zbog koje je BiH "propala država"

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  23.01.2024., 12:06h

Plenkovićev potez je jasan i nedvosmislen: Željko Komšić je simbol uzurpacije političkih prava Hrvata u BiH, njegov izbor je i nezakonit i nelegitiman i s takvom osobom niti jedan dužnosnik koji drži do sebe nema što raditi.

Nakon što je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razborito odlučio da se ne sastane s članovima Predsjedništva BiH s obzirom na to da je na tom sastanku sudjelovao i drugi bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić, postalo je do kraja jasno kolika je Komšić štetočina u političkom i društvenom životu BiH.

Plenkovićev potez je jasan i nedvosmislen: Željko Komšić je simbol uzurpacije političkih prava Hrvata u BiH, njegov izbor je i nezakonit i nelegitiman i s takvom osobom niti jedan dužnosnik koji drži do sebe nema što raditi. S druga dva člana Predsjedništva BiH ni Plenković ni bilo tko drugi nema problema: i Cvijanović i Bećirović su zakoniti predstavnici srpskog odnosno bošnjačkog naroda. 

Komšić je drugi bošnjački član Predsjedništva i zbog tog se s njim ne bi trebao sastajati doslovno nitko. Uostalom, s tom personom se nitko ozbiljan ni ne sastaje. Njegov najveći domet je šank na Vlašiću.

Ono što daje dodatnu težinu ovom potezu hrvatskog premijera jest činjenica da je u posjetu BiH došao s predsjednicom Europske Komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom. Potpuno je jasno kako je svojim kolegama iz Europe detaljno objasnio zbog čega se neće sastati s članovima Predsjedništva sve dok u toj instituciji sjedi osoba koja je svoj mandat dobila prijevarom cijelog jednog konstitutivnog naroda u BiH. 

Tako se Komšić, ali i politika koju predstavlja, pokazala kao najveći rušilački faktor u BiH. Plenković, Rutte i von der Leyen održali su sastanke s predsjedateljicom i članovima Vijeća ministara, članovima kolegija Parlamenta BiH i drugim dužnosnicima i svi ti sastanci su bili konstruktivni. Samo je onaj u Predsjedništvu, zbog Komšića i unitarističkih politika koje zastupa, izazvao „skandal“.

Pravi skandal je pak činjenica da je Komšić u četiri navrata bošnjačkim glasovima biran za hrvatskog člana Predsjedništva. Njegova borba za obespravljivanjem  Hrvata u BiH i pretvaranjem BiH u državu pod bošnjačkom dominacijom uništila je BiH i dovela je u stanje „propale države“; zavadila je BiH s njenim susjedima, udaljila je od EU, uvela u sukob s SAD-om i EU, značajan broj bošnjačkih birača okrenula Turskoj i drugim diktatorskim i poludiktatorskim režimima s istoka, iselila na stotine tisuća građana BiH, normalizirala političku korupciju u zemlji… Takve politike zapravo treba uništiti kako bi se državi BiH dala šansa za stabilizacijom.

Unitaristi iz SDA Bakira Izetbegovića i sličnih satelitskih stranaka i danas mantraju kako je svaki bošnjački dogovor s Hrvatima i Srbima „izdaja Bosne i Bošnjaka“. To je zapravo sve što znaju i mogu i što i radili u zadnjih 20 godina: pogrijavati ratne traume, građane BiH hrvatske i srpske nacionalnosti oslikavati kao neprijatelje te kukati po svijetu kako ih se ugrožava. 

No toj šaradi došao je zasluženi kraj. Trenutno u BiH, bez obzira na sve, imamo na vlasti politike koje pokušavaju doći do dogovora, d o kompromisa i pomjeriti ovu zemlju prema naprijed. To je najbolji da se poraze i unitaristi i separatisti.

Ipak, da bi se to uspješno i do kraja izvelo, BiH treba ozbiljnu pomoć sa Zapada. Da bi se do te pomoći i došlo, najbolje je da strani dužnosnici „svojim očima“ vide što se u BiH događa. Plenković je svojim potezom otvorio oči i Rutteu i von der Leyen. To je pravi put i zbog tog je današnji potez hrvatskog premijer vrlo važan za stabilizaciju BiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:22