StoryEditor
europski parlament

Paulo Rangel: Konstitutivni narodi i građanska prava nisu u sukobu, i EU utemeljena na konstitutivnosti

Piše DESK  /  21.04.2022., 12:49h
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu portugalski zastupnik Paulo Rangel ocijenio je kako postojanje konstitutivnih naroda u Ustavu ove zemlje uopće ne proturječi ostvarenju prava građana niti manjina, navodeći da je moguće pomiriti ta dva načela kroz ustavnu i izbornu reformu kako bi se očuvalo mir, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine.

Malo je europskih dužnosnika koji su na tako jednostavan način opisali najprije značenje konstitutivnih naroda te odbacili njegovo negiranje koje često dolazi iz neznanja ili pak snažne lobističke mreže koja podupire stavove bošnjačkih stranaka, piše Večernji list BiH.

"Ne razumijem zašto neki od zastupnika kažu da postoji proturječnost između poštivanja prava svih građana i prihvaćanja postojanja konstitutivnih naroda. Usput rečeno, u razgovorima o Izbornome zakonu koji do sada nisu uspjeli postojala su rješenja za ove napetosti između tih dvaju načela. Postojanje triju konstitutivnih naroda ne smije spriječiti bilo koga da može glasovati jer mi ne možemo imati formulacije, zakonske ili ustavne, gdje uključujemo sve bez napuštanja ovoga ustavnoga načela u Bosni i Hercegovini", istaknuo je tijekom jučerašnje rasprave pred Vanjskopolitičkim odborom (AFET) Europskoga parlamenta zastupnik Rangel. 

On je otišao i korak dalje tvrdeći da u europskim institucijama postoji pomirba između načela konstitutivnih naroda (identiteta) i zastupanja građana. 

"Moram reći da 'mi' koji smo članovi EU, mi vjerujemo u tu jednakost 'jedna osoba jedan glas'. Ali jednako tako i u identitet država članica. Zato imate pravila o glasovanju u Europskom vijeću ili kada čak glasujemo u Parlamentu, imate potvrdu da EU ima 'konstitutivne narode' te poštivanje svakog pojedinačnog građanina čija se temeljna prava poštuju", istaknuo je Rangel i pri tome nitko od nazočnih članova AFET-a nije proturječio ovim argumentima. 

On tvrdi da je moguće u BiH napraviti aranžman koji će ispuniti i presude Europskog suda za ljudska prava. 

"Nije nemoguće. Naprotiv, moguće je pomiriti ova dva načela. Usput budi rečeno, ako promotrimo vrlo pozorno izreku presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i Ustavnoga

suda, vidjet ćemo da su ove stvari kompatibilne. Za to je potreban vrlo delikatan rad na Ustavu. Ali mi to možemo učiniti. I moramo očuvati ova dva načela kao stupove koji mogu očuvati mir, stabilnost i napredak ljudima u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost. Na ovome moramo raditi bez predrasuda i bez ideologije u nastojanju kako bismo stvarno izgradili u isto vrijeme miroljubiv, ali i funkcionalan politički okvir", istaknuo je ovaj eurozastupnik koji dolazi iz redova socijaldemokrata. 

Eurozastupnica Željana Zovko, koja je potpredsjednica AFET-a, izjavila je kako nacrt dokumenta realistično opisuje jako osjetljivu situaciju. 

"Jako je važno BiH vratiti u balans Daytonskoga mirovnog sporazuma s tri naroda. Kada je u pitanju održavanje izbora u BiH, treba imati na umu Dayton i potrebu očuvanja BiH kao sigurne zemlje i buduće kandidatkinje za članstvo. Kada se vodi rasprava o konstitutivnim narodima, moram reći da je jako opasno tresti temelje zemlje" rekla je Zovko upućujući zamjerke istupima zastupnika iz redova Zelenih koji čvrsto zastupaju stavove bošnjačke strane u BiH.

Predsjednik AFET-a David McAllister istaknuo je kako je situacija u BiH napeta i zabrinjavajuća. Podsjetio je kako je Europsko vijeće pozvalo političare u BiH da iskoriste posljednju prigodu kako bi se provela izborna reforma, što je, nažalost, odbačeno. 

Izvjestitelj u sjeni ispred Socijaldemokrata Dietmar Köster nazvao je konstitutivne narode takozvanim te je dodao da u BiH treba uspostaviti sustav “jedan birač jedan glas” te da je potrebno izbjeći podjele na nacionalnoj razini. 

Viola von Cramon-Taubadel iz Zelenih, koji najradikalnije podupiru stavove bošnjačkih stranaka, podržala je nametanje odluka od visokog predstavnika Christiana Schmidta kao i angažiranje europskih vojnih snaga.

 U izvješću Rangel ističe kako BiH utjelovljuje raznolikost EU-a koji je izgrađen na pomirenju, suživotu i suradnji. Pozvao je na ispunjavanje 14 kriterija kako bi BiH dobila kandidacijski status s EU.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:07