StoryEditor
proces u završnoj fazi

Palavra d.o.o. Nova Bila otvara najsuvremeniju tvornicu furnira u Hrvatskoj od 8 milijuna eura

Piše desk  /  30.06.2022., 11:22h

Renomirani proizvođač visokokvalitetnog furnira, tvornica Palavra d.o.o. Nova Bila, koja spada u sam vrh bh. izvoznika, uskoro bi trebala otvoriti najsuvremeniju tvornicu za proizvodnju furnira u Petrinji u Hrvatskoj vrijednu 8 milijuna eura, pišu poslovnenovine.ba.

Tvornica Palavra d.o.o. Nova Bila, koja godišnje proizvodi 8 milijuna m2 ljuštenog, rezanog i spojenog visokokvalitetnog furnira od autohtonog drveta po kojem je već odavno poznata u BiH, ali i u EU i svijetu, još 2015. godine osnovala je tvrtku u Hrvatskoj.

Prema riječima Ane Palavra, direktorice Palavra d.o.o. Nova Bila, željeli su u Petrinji izgraditi najsuvremeniju tvornicu za proizvodnju furnira u cilju proširenja kapaciteta, a ukupna vrijednost investicije je 8 milijuna eura.

„U BiH imamo veći problem s odljevom radne snage i nedostatkom sirovine s čime se godinama suočavamo. Na izgradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj odlučili smo se zbog svih beneficija koje imamo, kao i zbog dostupnosti sirovine. S izgradnjom tvornice smo započeli još 2019. godine, ali dosta vremena je proteklo da prikupimo neophodnu dokumentaciju i dozvole za izgradnju itd. Također, strojevi koji se koriste za izradu furnira rade se namjenski i od izrade do isporuke je potrebno skoro dvije godine. Konačno, možemo reći da smo u fazi skorog otvaranja tvornice i izrade prvih kvadrata furnira u Hrvatskoj“, istaknula je Palavra.

Da uspješno posluju skoro tri desetljeća, tvornica  furnira “Palavra” d.o.o. Nova Bila pokazuje postignutim poslovnim rezultatima koji su iz godine u godinu sve bolji. Osnovani su 1994. godine kao prijevozničko poduzeće, a 1997. godine sav kapital reinvestiraju u pogone za proizvodnju furnira i osnivaju tvrtku Palavra d.o.o.

„Kroz ovih nepunih 26 godina, rasli smo postepeno, ulagali u stručne kadrove i edukacije. Cilj nam je bio postati centar za proizvodnju furnira od autohtonih vrsta drveta, te da kao takvi postanemo prepoznatljivi u Europi i svijetu i s punim pravom mogu reći da smo uspjeli“, naglasila je Palavra.

Danas je tvornica Palavra renomirani proizvođač ljuštenog, rezanog i spojenog furnira s godišnjim kapacitetom proizvodnje do 8 milijuna m2. furnira.

„Oko 90% naših proizvoda plasiramo na inozemno tržište u SAD-a, Maroko, Bliski Istok, Izrael i zemlje Zaljeva, UAE. Od europskih zemalja furnir se izvozi u Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Njemačku, Grčku i ostale okolne zemlje…U Španjolskoj u Valenciji smo još 2012. osnovali firmu Chapas Palavra S.L. s ciljem distribucije furnira na tržište Španjolske i zapadni dio Europske Unije“, tvrdi Palavra.

U tvornici Palavra posjeduju najsuvremeniju  tehnologiju za proizvodnju furnira, a proizvodni proces  je u potpunosti automatiziran. Imaju vlastitu pilanu, dva pogona za proizvodnju furnira, bazene za parenje sirovine, sušare i računala za kontrolu kvalitete i dimenzija furnira.

„Naš visokokvalitetni furnir proizveden je od autohtonog plemenitog vrsta drveća, bukva, hrast, jasen, javor, trešnja, orah… Najčešće se upotrebljava u proizvodnji namještaja, a posebnu primjenu imaju i u industriji masivnog namještaja, kao i u industriji automobila“, objašnjava Palavra.

Za izvanredan poslovni uspjeh tvornice Palavra zaslužni su brojni faktori, a prema riječima direktorice Palavra, ponajviše trud i upornost oko 110 zaposlenih radnika, poznavanje tržišta furnira, te znanje u obradi drveta.

„Kvaliteta proizvoda i briga o okolišu su također faktori uspjeha i zbog toga ulažemo znatna sredstva u standardizaciju i primjenu najsuvremenijih tehnologija u proizvodnji i obradi furnira. Nositelji smo certifikata ISO 9001:2015 za kvalitetu, kao i certifikat FSC 100% Pure i svih potrebnih okolišnih dozvola“, istaknula je Palavra.

Zahvaljujući uspješnoj reorganizaciji procesa proizvodnje u kompaniji Palavra uspješno su premašili probleme proistekle zbog pandemije COVID-19, koja je na izvjesno vrijeme usporila i izgradnju njihove tvornice u Petrinji, ostvarili su poslovni rast.

„Prošlu godinu smo ostvarili 8,5 milijuna KM prihoda u BiH, a u Španjolskoj 2,5 milijuna eura. Bez obzira na prilike i izazove u svijetu, tvrtka je zabilježila u prvoj polovini 2022. godine rast prihoda u odnosu na prošlu godinu za nekih 6%“, tvrdi Palavra.

S obzirom na veliku neizvjesnost danas, koja je prisutna u cijelome svijetu, kako u političkom tako i u gospodarskom smislu, kako dalje navodi direktorica Palavra, vrlo je teško donositi neke veće poslovne planove do kraja 2022.

„Proizvođači su suočeni s enormnim povećanjem cijena sirovina. Ali, mi imamo jasan cilj, održavati kontinuitet proizvodnje i poslovati kvalitetno, stoga pratimo najnovije trendove tehničkog napretka i energetske učinkovitosti, te tržišna kretanja. Obiteljske tvrtke su jako stabilan sustav i kao takve ulijevaju povjerenje među kupce i poslovne partnere. Za nas proizvođače je olakotna okolnost i zakon koji je na snazi o zabrani izvoza oblovine i drugih drvnih sortimenata, što će zasigurno utjecati na veću dostupnost sirovine, niže cijene, ali i sačuvati naše šume od štete koja nastaje nemilosrdnom eksploatacijom“, rekla je Palavra za poslovnenovine.ba.

Dnevnik.ba

10. kolovoz 2022 09:07