Article_Top_970x250

Pahor pred osvajanjem drugog mandata

politika

Pahor pred osvajanjem drugog mandata

stu 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Slovenije Borut Pahor prije tri tjedna nije uspio osvojiti potreban broj glasova birača na predsjedničkim izborima. Hoće li mu to uspjeti u drugom krugu u kojem mu je protivnik neovisni kandidat Marjan Šarec?

Još u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji 23. listopada je bila očekivana jasna pobjeda aktualnog predsjednika države. Međutim, stvari su se na kraju završile drugačije nego što se očekivalo: Borut Pahor je osvojio 47 posto glasova birača što znači da nije osvojio potrebnu apsolutnu većinu. Na drugom mjestu je završio 39 godišnji Marjan Šarec koji je osvojio 27 posto glasova birača. Izlaznost na izborima je bila 44 posto, što je najniža izlaznost otkako je Slovenija proglasila neovisnost. Prije pet godina je na izbore izašlo 48 posto od 1,7 milijuna osoba s pravom glasa, piše DW.

„Instagram predsjednik"

Slowenien | Kandidaten Präsidentschaftswahl Borut Pahor und Herausforderer Marjan Sarec (picture-alliance/AA/A. Beno)

Komičar protiv manekena - Šarec i Pahor

Pahor je i u drugom krugu izbora favorit. Bivši premijer iz redova socijaldemokrata je na vlasti u Sloveniji od 2012. godine. Pahora inače zovu i „Instagram predsjednik" jer ga na ovoj društvenoj mreži prati više od 40.000 korisnika. Međutim, domaći mediji ga kritiziraju zbog toga što se u predizbornoj kampanji nije bavio pravim političkim temama. Pahor je kroz Sloveniju pješice prešao više od 700 kilometara kako bi s građanima uspostavio direktan kontakt.

Dobije li aktualni predsjednik većinu glasova, što se očekuje, postat će nakon Milana Kučana drugi slovenski predsjednik koji je uspio osvojiti dva mandata.

Njegov protivnik na izborima je bivši komičar i već sedam godina gradonačelnik Kamnika. Novinar i glumac Šarec je neovisni kandidat i relativno je nov na političkoj pozornici.

Za razliku od 54-godišnjeg Pahora koji je tokom dugogodišnje karijere bio predsjednik parlamenta, premijer i zastupnik u Europskom parlamentu, Šarec, diplomirani glumac i nekadašnji komičar koji se politikom na lokalnoj razini počeo baviti prije sedam godina, navodi kao svoju prednost to što ne pripada političkoj eliti i da zna kako odgovoriti na potrebe tzv. "malog čovjeka".

Birališta će biti zatvorena u 19 sati, a neslužbeni privremeni rezultati će bi biti poznati oko 21 sat. Mandat novog predsjednika počinje 23. prosinca.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250