Article_Top_970x250

Ovo su najmoćnija oružja kojima raspolaže NATO

SAVEZ JE SPREMAN

Ovo su najmoćnija oružja kojima raspolaže NATO

tra 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Getty Images

Rusija ulaže zbilja mnogo u naoružanje, no NATO savez također ima svoje borbene zvijezde

Američki portal Business Insider objavio je najsmrtonosnije tipove borbene tehnike koja se trenutno nalazi u naoružanju NATO saveza, a koja bi se mogla upotrijebiti u hipotetskom ratu s Rusijom.

Ta zemlja već duže vrijeme ulaže u svoju vojnu moć, modernizira se postojeće oružje i gradi novo, od kojih posebno pažnju zauzimaju hipersonične rakete i ostali novi sistemi.

Kako se NATO može braniti?

Na samom vrhu nalazi se američki nevidljivi borbeni avion F-35 Lightning II. Konkurencija još nije napravila adekvatni zrakoplov koji bi se po snazi i moći mogao mjeriti s najnovijim američkim “fantonom”, posebno na planu razine “stealtha” i kvalitete elektronske opreme koja je integrirana u zrakoplov.

Eurofighter Typhoon

Ovaj je borbeni avion napravljen u suradnji najjačih europskih zemalja, UK, Njemačke, Italije i Španjolske. Sa svojim se tehničko-tektičkim sposobnostima ravnopravno može nositi s ruskim avionima 4++ gemeracoke Su-35. Francuska, koja je odustala od ovog projekta, neovisno o njemu izgradila je sličan borbeni avion poznat pod imenom Dassault Rafale.

Stručnjaci tvrde kako je Typhoon usporediv s ruskim Flanker varijantama, poput borbenog zrakoplova Su-35. The National Interest tvrdi se da Eurofighter može suvereno boriti sa smortonosnim ruskim lovcem.

Strateški bombarderi

U kategoriju oružja koje može stajati uz bok ruskim borbenim kreacijama spadaju i američki strateški bombarderi B-52, B-2 Spirit i B-1N Lancer. Ovi strojevi su po svojim borbenim karakteristikama itekako aktualni i predstavljaju važan faktor odvraćanja putem redovite rotacije na teritoriju Europe.

US P-8A Poseidon

Ovo je jedan od najboljih lovaca na neprijateljske podmornice koji se danas nalaze u upotrebi.

Fregate

Pored gore spomenutih zrakoplova, kao učinkovito sredstvo u borbi protiv istih Business Insider ističe nove tipove fregata koje su nalaze u naoružanju ratnih mornarica Italije, Španjolske, Norveške i Danske. Opremljene su sonarima niske frekvencije koji su promjenjive dubine, a mogu lako pronaći podmornice i vrlo su učinkovite u tom smislu.

AH-64 Apache

NATO vrlo učinkovito može upotrijebiti i udarne helikoptere AH-64 Apache, a ti strojevi pojedinačno mogu nositi i do 17 navođenih raketa klase zrak-zemlja Hellfire, a one su u stanju nanijeti fatalne gubitke neprijateljskoj oklopnoj tehnici.

Njemački Leopard 2

Što se tiče kopnene vojske NATO-a i njegovih oklopno-mehaniziranih potencijala, Business Insider izdvaja osnovne tenkove Leporad 2 koji inače nose reputaciju neuništivog borbenog oružja. Radi se o najboljem tenku u NATO savezu, no ništa lošiji nisu niti američki M1 Abrams i britanski Challenger 2.

Američki nuklearni nosači aviona klase Nimitz

Pokraj gore navedenih borbenih sredstava, Business Insider istaknuo je i snažnu komponentu sastavljenu od nuklearnih nosača aviona Nimitz, raketnog PZO/PRO sustava velikog dometa Patriot te napadne podmornice klase Virginia.

Dnevnik.ba