Article_Top_970x250

Ovo je odličan način za prevariti alko - test prilikom 'puhanja'

piju i voze

Ovo je odličan način za prevariti alko - test prilikom 'puhanja'

kol 28, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Uređaj Dräger alcotest 7410 plus može samo približno odrediti koliko je ispitanik zaista pijan. Dräger mjeri isključivo količinu alkoholnih para u dahu ispitanika, a ne razinu alkohola u krvi, jednog stvarnog faktora koji određuje mjeru nečijeg pijanstva.

Način na koji  funkcionira uređaj Dräger alcotest 7410 plus, kojeg koristi policija kako bi provjerila vozite li pod utjecajem alkohola? Koji faktori najviše utječu na rezultate standardnog policijskog alkotesta? I na kraju, utječu li tablete KG-2 na smanjenje razine alkohola u organizmu, odnosno mogu li utjecati na rezultate policijskog alkotesta? To su pitanja na koja smo pokušali odgovoriti. 

Nakon toga krenuli smo na ispijanje gore navedenih alkoholnih pića. Svaki ispitanik pio je samo jednu vrstu pića, budući da smo pretpostavili da većina ljudi ipak izbjegava miješanje više vrsta alkohola.

Nakon oko četiri sata alkoholiziranja, tijekom kojih smo učestalim mjerenjima Drägerom provjerili i utjecaj hrane na razinu izmjerenih promila, kao i utjecaj uzimanja tableta KG-2, došli smo do nekoliko zanimljivih zaključaka. No, krenimo redom.

“Pokusni kunić” koji je u nešto više od sat vremena popio 9 Pelinkovaca (svaki od 0,03 litre) je nakon ispijanja zadnjeg Pelinkovca “napuhao” čak 2,34 promila. Kolegi koji je u istom vremenu popio 2,5 pive (1,25 litre) izmjerili smo 1,58 promila, dok je treći “kunić” u tom vremenu popio 6 dcl vina (u gemištima, da budemo precizni) te “napuhao” 1,04 promila.

Nakon toga uslijedila je večera, te ponovno mjerenje. Tijekom večere ispijeno je još jedno pivo i pola gemišta. Mjerenja nakon večere pokazala su sljedeće; ispitaniku koji je pio Pelinkovac izmjerili smo čak 1,55 promila manje u odnosu na mjerenje prije večere, pivopiji je izmjereno 0,5 promila manje, jedino je ljubitelj gemišta ostao na istom broju promila.

Nakon večere svi su ispitanici popili po dvije tablete KG-2, pri čemu je nastavljeno s ispijanjem piva i gemišta, dok je kolega koji je pio Pelinkovac zaključio da mu je dosta (iako su mjerenja pokazivala da je “najmanje pijan”).

U sljedećih sat vremena kasnije ispijena je još jedna piva i 3,5 gemišta, a mjerenja dvojice ispitanika koji su nastavili piti pokazala su stalan rast izmjerenih promila, unatoč tabletama.

No, zato je “pokusni kunić” koji je prije večere popio svoj zadnji Pelinkovac te večeri (kad mu je izmjereno čak 2,34 promila), prema policijskim standardima, postao gotovo trijezan – izmjerili smo mu samo 0,37 promila.

Uređaj Dräger alcotest 7410 plus može samo približno odrediti koliko je ispitanik zaista pijan. Dräger mjeri isključivo količinu alkoholnih para u dahu ispitanika, a ne razinu alkohola u krvi, jednog stvarnog faktora koji određuje mjeru nečijeg pijanstva.

Nadalje, vrijeme je ključan faktor u mjerenju razine alkohola uređajem Dräger, jer izmjerene vrijednosti drastično padaju kako prolazi vrijeme. Također, tablete KG-2 ne utječu na rezultate koje će Dräger pokazati. Uređaj se može “prevariti” mijenjanjem sadržaja para u ustima i plućima, bilo to žvakama, hranom ili ispijanjem bezalkoholnih napitaka., piše svijet automobila.

Da zaključimo, ako već “morate” piti i voziti (što ne preporučamo), budite pametni i ne sjedajte u automobil neposredno nakon što ste pili. Pričekajte barem pola sata, pojedite nešto i popijte što više bezalkoholnih napitaka. Djelomično ćete se otrijezniti, a bitno će porasti vjerojatnost izbjegavanja nemalih novčanih kazni ukoliko vas policija ulovi.

I.Cr./Dnevnik.ba