Article_Top_970x250

Ovo je najpodliji od svih spinova o Izbornom zakonu

Raskrinkavanje

Ovo je najpodliji od svih spinova o Izbornom zakonu

ožu 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Kolaž/Dnevnik.ba

Mnogo puta ponovljeni spin vremenom, za oni koji to žele, postaje istina...

Kad se sukobe dva polarizirana stava o nekom problemu, obično su i njihovi zagovaratelji rigidni i nespremni sagledati stvar iz druge perspektive. U želji da se učvrste u svom stavu pribjegavaju manje ili više svjesnom izbjegavanju svih argumenata koji bi mogli uzdrmati taj stav.

Taj je fenomen prisutan i na bh. političkoj sceni. Veći dio bošnjačke javnosti, neki iz površnosti i neznanja, a neki promišljeno i manipulativno, zagovara tezu kako hrvatski politički predstavnici izmjenama Izbornog zakona žele vlast u Federaciji BiH dijeliti na dva jednaka dijela, u omjeru 50:50, odnosno na tri dijela na razini BiH, svakom narodu po 33%.

Državni i entitetski zastupnički domovi, županijske skupštine i gradska vijeća – svi oni sa svojim formiranim većinama - upravljaju zbivanjima u ovoj zemlji i svi su izabrani na građanskom principu – jedan čovjek, jedan glas - te svojim sastavima približno odražavaju i nacionalni sastav birača/ stanovništva.

Predsjedništvo i domovi naroda nisu jedina politička tijela u ovoj zemlji, dapače, čine tek mali djelić mozaika, praktično bez izvršnih ovlasti.

Apsurdno je stoga govoriti o potrebi „prelijevanja bošnjačkih glasova“, odnosno „bošnjačke većine", iz Zastupničkog doma u Dom naroda, čemu su bošnjački prvaci skloni, zbog činjenice da se izaslanici u potonjem moraju birati sukladno načelu legitimnog političkog predstavljanja, što je utvrdio i Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić. Nezakonito je, neustavno i nemoralno u Dom naroda nametati izaslanike Hrvata koji su izabrani bošnjačkim glasovima, kako se to čini u Predsjedništvu BiH.

>>>Fascinantna je sposobnost izvrtanja izrečenog u političkom Sarajevu<<<

Sve što (naj)manje brojan konstitutivni narod traži je realizacija mehanizma zaštite ugrađenog u Dom naroda i simboličkog načela reprezentacije konstitutivnosti u liku jednog od članova Predsjedništva. Ta su politička tijela u duhu Daytona, štit su od majorizacije kojoj smo svjedoci, simbol su pomirljivog suživota koji je uzdrman.

Nikakvih 50%, nikakvih 33%, nikakva dominacija manjine nad većinom, teži se samo štovanju Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

B. Bošnjak / Dnevnik.ba