StoryEditor

Ove namirnice nikako ne biste smjeli podgrijavati

Piše D  /  28.12.2017., 10:12h

Nije potrebno napominjati kako podgrijavanje hrane nije preporučljivo, jer se tada otpuštaju toksični spojeve. To se, prema riječima Mirele Marić, magistrice nutricionizma posebno odnosi na ove namirnice:

1. Špinat, cikla, celer i repa

U sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrita dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj skupini i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

2. Gljive

One se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stupnjeva.

3. Krumpir

On također spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

4. Meso

Ono zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična, piše Ordinacija.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:13