Article_Top_970x250

Ove ljepotice s Kosova vladaju glazbenom industrijom i prijetnja su Rihanni

Glazba

Ove ljepotice s Kosova vladaju glazbenom industrijom i prijetnja su Rihanni

stu 13, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dua Lipa, Rita Ora, Bebe Rexha privlačne su pjevačice albanskog podrijetla koje se ističu sjajnim vokalima i danas ugrožavaju status zvijezdama poput Rihanne.

Unatoč nevjerojatnom talentu, većina njih ostala bi nezapažena da se njihove obitelji nisu preselile u velike svjetske metropole. Najveći uspjeh postigle su u Velikoj Britaniji, a neke su se probile i u Sjedinjenim Američkim Državama. Zahvaljujući uspjehu stavile su Kosovo na svjetsku glazbenu kartu, piše Večernji list.

Najpoznatija među njima je dvadesetsedmogodišnja Rita Sahatçiu Ora, po rođenju Prištinka, koja se s obitelji preselila u London kad joj je bilo samo godinu dana. Rita je na glazbenoj sceni već 10 godina, a glazbene početke obilježila joj je pjesma “Awkward” s glazbenikom Craigom Davidom. Njezina menadžerica Sarah Stennett 2009. godine stupila je u kontakt s američkom izdavačkom kućom Roc Nation koju je osnovao Jay-Z, isti glazbenik koji je otkrio Rihannu. Lijepa pjevačica od tada niže hit za hitom, a navodno je zbog njezina uspjeha silno ljubomorna upravo Rihanna, s kojom je često uspoređuju.

– Kada sam bila na Kosovu, osjećala sam se kao princeza Diana. To mi je bio najbolji doček u životu. Proglasili su me ambasadoricom za 2012. godinu, što mi je velika čast – izjavila je Rita. Nova glazbenica na sceni je dvadesetjednogodišnja Dua Lipa koja je prošlo ljeto publiku osvojila pjesmom “Be The One”, a trenutačno žari i pali hitom “New Rules”. Dua, čije ime na albanskom znači Ljubav, dolazi iz glazbene obitelji. Naime, otac joj je bio poznati kosovski roker Dukagjin Lipa. Obitelj Lipa bila je prisiljena devedesetih godina pobjeći u London, ali se 2008. godine vratila u Prištinu. Uz dopuštenje roditelja, Dua se s 15 godina sama vratila u London kako bi postala pjevačica. Poput Rite, Dua također ne krije svoje albanske korijene.

 – Ponosim se što potječem s Kosova. Nažalost, nisam još upoznala Ritu iako smo obje albanskog podrijetla. Moram priznati da me inače ne uspoređuju s njom – rekla je lijepa Dua.

Za razliku od svojih prethodno spomenutih kolegica, Bebe Rexha karijeru je započela u Americi gdje je rođena u obitelji kosovskih imigranata. Bebe je već kao petnaestogodišnjakinja počela pisati pjesme na nagovor Samanthe Cox koja je radila s Lady Gagom i Keshom. Iako je danas vokalno uspoređuju s Rihannom, zanimljivo je što je upravo Bebe napisala hit pjesmu “Monster” koju je ljepotica iz Barbadosa otpjevala s reperom Eminemom. Danas Bebe nastupa kao solo-izvođačica, a iza sebe ima zavidan broj hitova. Radila je s glazbenicima poput Nicki Minaj, G-Eazyja, Davida Guette, Lila Waynea i Martina Garrixa. U posljednje se vrijeme šuška da će se pojaviti u pjesmi Rite Ore s njezina nadolazećeg albuma.

Još jedna ljepotica iz Prištine je Era Istrefi koja je popularnost stekla zahvaljujući društvenim mrežama. Era također dolazi iz glazbene obitelji - majka joj je albanska pjevačica Suzana Tahiryslaj, a starija sestra Nora snimila je dosad čak četiri albuma. Široj javnosti postala je poznata zahvaljujući singlu “BonBon” koji je otpjevala na albanskom i na engleskom jeziku.

Zanimljivo je da i Eru uspoređuju s Rihannom, a ponekad ih je doista teško razlikovati. Era je trenutačno u Americi kamo je otputovala na poziv inozemnih producenata. – Vjerujem u čuda! Iako je ovo za mene ostvarenje snova, uplašena sam jer ne poznajem američku glazbenu scenu. S druge strane, uzbudljivo mi je jer svaki dan naučim nešto novo – rekla je Era.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250