Article_Top_970x250

Općinsko vijeće Neum ignorira legitimne zahtjeve svojih birača?

Složna braća kuću grade, a interes je ruši

Općinsko vijeće Neum ignorira legitimne zahtjeve svojih birača?

svibnja 10, 2018

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

Ukoliko bi se osnovala Mjesna zajednica Stari Neum, pod njezin bi djelokrug potpala dva strateški vrlo važna lokaliteta

Zakon o principima lokalne samouprave jasno regulira osnivanje mjesnih zajednica, i to za jedno naseljeno mjesto, više manjih naseljenih mjesta ili dio većeg naseljenog mjesta. Inicijativu za osnivanje mjesne zajednice mogu podnijeti građani, udruge građana s područja za koje se predlaže osnivanje MZ, te vijeće ili načelnik/ca jedinice lokalne samouprave.

No Zakon izgleda ne vrijedi za svakoga jednako, pa i onda kada se oko njegove implementacije na terenu slože i veliki politički oponenti.

Mjesna zajednica Stari Neum, inicijativa je stara nekoliko godina, no prošle, 2017. upućena je i u zakonsku proceduru na Općinsko vijeće Neum. U studenom 2017. godine je usvojena, i otada samo ignorancija.  Ne samo inicijative, nego i 123 građana - 123 birača, u predizborno vrijeme.

Kako za Dnevnik.ba svjedoče pokretači osnivanja MZ Stari Neum, njih nekolicina koji su izrevoltirani odnosom dijela vladajućeg HDZ-a BiH odlučili priču podijeliti sa javnošću, kap koja je prelila čašu zadnja je sjednica Općinskog vijeća Neum na kojemu se među ostalim točkama trebala naći i ona za osnivanjem njihove mjesne samouprave. No, samo dan prije zasjedanja, točka je bez opravdanja maknuta o čemu je Dnevnik.ba već pisao (http://www.dnevnik.ba/vijesti/hdz-bih-neum-u-unutarstranackim-nesuglasicama).

Da stvar bude zanimljivija, oko osnivanja MZ Stari Neum, bezuvjetno su se složili i visokorangirani predstavnici oba HDZ-a iz njihovih općinskih odbora, no jedan neposlušni dio HDZ-a BiH, s vrha Olimpa, taj je pozitivan primjer suradnje vodećih hrvatskih stranaka na terenu, odlučio proglasiti nepoželjnim. Iako ni oni sami svojevremeno nisu bježali od političkih suradnji. I to sa Demokratskom frontom Željka Komšića onda kada je to bilo nužno za sastavljanje vlasti i izglasavanje određenih točaka na Vijeću, za Dnevnik.ba svjedoče inicijatori osnivanja MZ Neum.

Gubitak kontrole?

Razlog za ovakvim pristupom vladajućih, za naše je sugovornike jasan, a mogao bi se sažeti pod jednu riječ – kontrola.

Ukoliko bi se osnovala Mjesna zajednica Stari Neum, pod njezin bi djelokrug potpala dva strateški vrlo važna lokaliteta, Međunarodni deponij Klepovica i vodocrpilište Blace, što, kako navode nikako ne odgovara predsjedniku Općinskog vijeća Vinku Sentiću koji kao rukovodni djelatnik Komunalnog poduzeća Neum pod čijom upravom se nalazi i Klepovica, ubire dio kolača, ali i crpi radna mjesta za svoje biračko tijelo.

Zbog toga Sentić, govore osnivači MZ Neum, inzistira na pripajanju Klepovice njegovoj MZ Gradac iako sve topografske oznake, pa i kazivanja starijih mještana i nekadašnjih sudionika u vlasti bivše države, govore u prilog inicijatora.

Zanimljivo je da Sentića u svemu podržava i općinski Načelnik Živko Matuško koji podrijetlom pripada MZ Stari Neum, a usprkos tome, na uštrb svojih dojučerašnjih susjeda, rodbine, prijatelja, koči i sabotira njezino osnivanje.

Gubitak kontrole nad opasnom deponijom

Inače, naš je portal već u nekoliko navrata pisao o spomenutoj deponiji (http://www.dnevnik.ba/teme/sa-smecem-na-klepovicu-sa-zdravljem-u-bolnicu, http://dnevnik.ba/teme/ekoloska-bomba-u-neumskom-zaledu-poziva-na-odgovornost ), ali i njezinom negativnom utjecaju po prirodno vodocrpilište Blace sa kojega se Neum u zimskim mjesecima napaja pitkom vodom, a koje se nalazi u njezinoj neposrednoj blizini.

Podzemnim vodenim tokovima, toksični materijali svih vrsta otpada sa Klepovice  završavaju i u čašama neumskih stanovnika. Upravo je zdravlje i podizanje kvaliteta života uopće, bilo jedan od glavnih razloga za osnivanjem mjesne zajednice. Ukoliko bi vijeće ovu inicijativu podržalo, možebitno bi samo sebe dovelo u situaciju da nadležnost nad ove dvije značajne kote podijeli, pa čak i prepusti rukama građana. Oni bi sukladno Zakonu o principima lokalne samouprave mogli zahtijevati ono što vladajućima nikako ne odgovara. Izmještanje i pojačane kontrole nad deponijom, ali i intenzivniju zaštitu vodocrpilišta.

I upravo u tom grmu, kažu nam, leži zec.

Blokada ukoliko ne dođe do promjena

Redovna sjednica Općinskog vijeća Neum sa koje je maknuta točka o uspostavi MZ Stari Neum, prekinuta je o čemu je izvijestio i Dnevnik.ba. Zbog toga je već za ovaj petak najavljen njezin nastavak.

Dnevni red ovaj put nije mijenjan, no pored točke koja je „upala“ umjesto izbačene stoji upitnik što našim sugovornicima ulijeva kakvu takvu nadu. Pa ipak, ne bi ih kažu iznenadilo da se i ovoga puta rasprava o osnivanju MZ Neum izbaci sa dnevnog reda.

U tom slučaju, složni su,  imaju spreman odgovor.

„Još ćemo jednom kulturno pozvati na dijalog Predsjednika OV-a Sentića i Načelnika Matuška. Ukoliko se ogluše i ne udovolje našem legitimnom zahtjevu, ne preostaje nam ništa drugo nego blokirati glavnu i jedinu, ne općinsku, nego međunarodnu, deponiju na području Neuma pa da vidimo koliko će im tada trebati za suvisao odgovor!“ – poručuju naši sugovornici.

Dnevnik.ba

Tagovi: