Article_Top_970x250

OHR za Dnevnik.ba: "Incident u Uskoplju je izolirani slučaj, neodgovorno je kriviti bilo koji narod"

raspirivanje nacionalne mržnje

OHR za Dnevnik.ba: "Incident u Uskoplju je izolirani slučaj, neodgovorno je kriviti bilo koji narod"

kol 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

OHR je za Dnevnik.ba u vezi nedavnih događanja u Uskoplju i pisanja uvredljivih grafita koji su bili prvobitno povezani s tamošnjim Hrvatima odgovorio kako bi bilo neodgovorno kriviti bilo koji narod posebno, te da svaka osoba pojedinačno odgovara za svoje postupke.

Nakon policijske istrage kojom je utvrđeno kako je Adis Pokvić sam autor uvredljivih nacionalšovinističkih grafita u Gornjem Vakufu - Uskoplju, a za koje su prvobitno bili povezani tamošnji Hrvati, komentar smo zatražili od OHR-a.

Odgovorili su kako je neodgovorno kriviti bilo koji narod posebno, te da ovakvi incidenti naglašavaju potrebu da se uloži više napora u procesu izgradnje tolerancije i mira, te da svaka osoba treba sama odgovarati za svoje postupke.

Podsjećamo, Adis Pokvić iz Gornjeg Vakufa ispisao je uvredljive grafite na pet automobila i nekoliko obiteljskih kuća Bošnjaka u naselju Krupa u općini Gornji Vakuf – Uskoplje, a za incident su prvobitno optuženi tamošnji Hrvati. Pokvić je, inače, medijima davao izjave nakon ovog incidenta, navodeći da su natpisi katastrofalni i kukavički, a na kraju je MUP SBŽ objavio da je počinitelj uhvaćen te da je to bio upravo on. 

Pokvić se sada tereti za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, te mu prijeti kazna zatvora u trajanju od jedne do pet godina.

Odgovor OHR-a prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija: 

“Incidenti poput ovoga koji je izgleda pocinila ova osoba u Gornjem Vakufu/Uskoplju su izolovani slučajevi i bilo bi neodgovorno za to kriviti bilo koji narod posebno.

Svaka osoba je isključivo odgovorna za svoje postupke i sama treba da se suoči sa posljedicama.

Ovakvi incidenti naglašavaju urgentnu potrebu da se uloži više napora i energije u proces pomirenja i izgradnju atmosfere tolerancije i saradnje”.

M.Soldo/Dnevnik.ba