StoryEditor

ODGOVOR IZETBEGOVIĆU: Borci tzv. Armije BiH jesu uništavali katoličke crkve

Piše Gloria Lujanović  /  29.07.2021., 22:57h

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović u Travniku je jučer izjavio kako „borci Armije nisu palili sela, nisu ubijali nevine civile i rušili bogomolje“.  Izetbegović je izrekao laž i to na obilježavanju Dana tzv. Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

Međutim, nije prvi, a sigurno ni posljednji put, da Izetbegović lažno tvrdi da tzv. Armija BiH nije palila sela, nije ubijala civile, rušila bogomolje itd. Ovog je puta, sporno, ‘‘samo‘‘ što je to izrekao u Travniku koji za Hrvate u BiH predstavlja mjesto  posebnog pijeteta i žrtve.

Samo u Travniku  uništili 20 crkava 

Izetbegović zaboravlja kako su određene brigade tzv. Armije BiH iz  Travnika istjerale gotovo 20 tisuća Hrvata, u 22 logora držali 1759 hrvatskih civila, da su poginula 572 pripadnika HVO-a.

Izetbegović zaboravlja i da je na području travničke općine ubijeno 114 civila, da su spaljena 32 sela s hrvatskim stanovništvom te da je Travnik tijekom Domovinskog rata bio jedno od glavnih sjedišta mudžahedina koji su počinili zločine na Bikošima, u Miletićima, Brajkovićima, Gučoj Gori te da je upravo u Travniku, mjestu Orašac, formiran prvi mudžahedinski kamp u BiH.  Izetbegović zaboravlja da su pripadnici tzv. Armije BiH i odreda El mudžahid upravo u Travniku uništili 20 župnih crkava, više od 10 katoličkih grobalja i preko 30 župnih objekata.  

Franjevački samostan u Gučoj Gori htjeli pretvoriti u islamski centar 

A posebno, zaboravlja, franjevački samostan sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori i  dvjestotinjak zarobljenih civila u samostanu početkom lipnja 1993., zaboravlja da su vojnici tzv. Armije BiH i mudžahedini pucali u samostan, dvorište i crkvu, u napadu ubili osmero civila, te da je naposljetku UNPROFOR pucao po tzv. Armiji BiH koja je napala kolonu. Kako je jedna od svjedokinja napada i napisala „da nije bilo UNPRFORA sve bi nas zaklali“. 

Izetbegović zaboravlja i da je nakon slavnog pohoda tzv. Armije BiH na prostor travničke općine, franjevački samostan u Gučoj Gori postao vojna baza tzv. Armiji, potpuno oskrnavljen, devastiran, opljačkan, te da je na oltaru crkve proučen i ezan.

Mudžahedini su unutrašnjost crkve i freske na zidovima mazali izmetom a njihov vođa Abu Maali (Ali Ahmed Ali Hamad iz Bahreina, osuđenik u zeničkom KPD-u za teroristički napad u Mostaru 1997. bio je svjedok  – pokajnik Haaškog suda u postupku protiv Rasima Delića) popeo se na crkveni otlar i uputio poruku: “Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga do Allaha. Pristupite molitvi, priđite spasu”.

Freska iznad oltara franjevačkog samostana u Gučoj Gori
(Freska iznad oltara u crkvi sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori, franjevački samostan Guča Gora) 

Napad i mudžahedinske aktivnosti po samostanu zabilježene su i na video snimci koja je poslije korištena za prikupljanje donacije za džihad u Bosni.

Prema rječima Ali Hamada iz Bahreina, jedinice El mudžahedina samostan su planirale raznijeti TNT-om  međutim od tog se odustalo jer je tadašnji  travnički muftija Nusret ef. Abdidbegović u novinama Zlatni ljiljan i Radiju Travnik suptilno  najavljivao pretvaranje franjevačkog samostana u “islamski centar”.


(Natpis na crkvi u Ovčarevu kod Travnika) 

Izetbegović se proslavio i nedavnim govorom u Travniku, na obljetnici 7. korpusa tzv. Armije BiH, kada je rekao kako su „Krajišnici ostali ono što su bili i u prethodnim stoljećima – časni ratnici viteškog i gazijskog duha, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje“.


(Župa Skopaljska Gračanica - Humac, Gornji Vakuf/Uskoplje) 

O tome kakvi su tih ratnih devedesetih Krajišnici zaista i bili najbolje govore činjenice o stradanju Hrvata Travnika, ali i cijelog prostora Središnje Bosne.  I sve to izgovara baš u Travniku, administrativnom sjedištu Županije Središnja Bosna, koji je trebao biti uređen jednako kao Mostar kako bi se Hrvatima osigurala  jednakopravnost, no, naravno, OHR-ovim se intervencijama to nikada nije ni dogodilo, a govoreći o tome trebaju li Travnik i Mostar biti jednako uređeni, Izetbegović tvrdi kako se „Travnik i Mostar ne mogu uspoređivati jer je Mostar imao specijalnu prošlost“ te kako „ Mostar ne smije postati ratni plijen Hrvata“.

Postrojbe tzv. Armije BiH na širem području Središnje Bosne uništile više od 60 crkava 

Izetbegović je lagao i ranije, pa je tako na predizbornom skupu u rujnu 2016. godine u Vitezu rekao kako „Bošnjaci neće praviti neko posebno bošnjačko savezništvo, da dominiraju nad drugim ljudima".

"Bošnjaci nikada nisu rušili crkve, svetinje, mostove, nikada se nisu svetili“, rekao je, pak, u Zagrebu, pred državnim vrhom Republike Hrvatske, u okviru programa obilježavanja 100 godina islama u Hrvatskoj.

Izetbegović je ponovno slagao i utvrdio kako „ u vrijeme posljednje agresije na državu BiH, nije porušena nijedna crkva, manastir, sinagoga“.  Međutim, činjenice govore suprotno. Na području Središnje Bosne, Zenice, Kaknja, Maglaja, Zavidovića, Vareša, Žepča, Konjica i Jablanice, porušeno je ukupno  67 crkava, 74 katoličkih kapela, unište je 41 prateći katolički objekt, devastirano 7 samostana i uništeno ( minirano, devastirano) 71 katoličke groblje.

A iz navedenog je jasno kako je tzv. Armija BiH, ne samo da je činila zločine, protjerivala civilno stanovništvo i palila bogomolje, nego je to sve činila prva.

Dnevnik.ba 

08. prosinac 2022 04:26