Article_Top_970x250

Od lipnja kreće show! Evo koje hrvatske trenere možda čeka ljeto za pamćenje

Hrvatski treneri su tražena roba

Od lipnja kreće show! Evo koje hrvatske trenere možda čeka ljeto za pamćenje

velj 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kovač se nakon otkaza u Bayernu odlučio na stand-by do kraja sezone. Talijani, pak, pišu da je Napoli zainteresiran za Ivana Jurića, a ponuda će biti i za Zlatka Dalića, ali i Bjelicu i Ivana Leku

“Bitteschön, aber dankeschön”, poručio je Niko Kovač putem svojih emisara, nakon što su ga europske kladionice lansirale među top-kandidate za preuzimanje klupe berlinske Herthe, po odlasku Jürgena Klinsmanna.

Ništa čudno, jer u toj se trenerskoj centrifugi našao još tijekom studenoga, u času kada se berlinski klub zahvalio Anti Čoviću, te krenuo zidati obrise kluba ozbiljnog budžeta s kojim kani napraviti iskorak prema vrhu. Već onda je, međutim, Kovač zatražio stand-bye, kojeg su tamošnji mediji bliski klubu protumačili kao čuvanje pozicije sve do ljeta, i konačnog povratka Nike u klub u kojem je potekao te napravio igračku karijeru, pišu Sportske Novosti.

Ipak, i ta najava rasplamsala je špekulacije, koje bi već ovoga ljeta trebale dobiti konkretne obrise. Jer, naime, Niko Kovač nije jedini HR trener, koji čeka novi ozbiljni europski angažman. Štoviše, radi se o karuselu, koji bi od lipnja, ili srpnja, nadalje mogao učiniti pravi domino-efekt među našim stratezima s ambicijama Liga petice, odnosno još nekoliko liga u visokom rangu.

Izuzev, dakle, Nike Kovača, Talijani su se, eto, raspisali, kako bi i ovu sjajnu sezonu s Veronom trebao monetizirati Ivan Jurić, koji je već jednom zagazio na stubu više, nakon sjajnog posla s Crotoneom, no brak s Genoom otpočetka je bio toksičan, ali ovoga puta izgleda da bi trebao otići korak dalje, sve do, šapuće Čizma, čak i Napolija...

- S karakterom i radom koji pokazuje, kao i poznavanjem talijanskog nogometa, doima se kao idealan kandidat. Sazrio je, nadogradio se, i spreman je za veće izazove - “titraju” mu talijanski mediji, pogotovo oni s “one strane” Vezuva.

Tu je, pak, i Zlatko Dalić, koji nakon još jednog Eura s Hrvatskom sanja o, kako je i sam istaknuo, jednom pravom poslu na klupi nekog europskog kluba, a valja vidjeti kako će se rasplesti situacija s Nenadom Bjelicom, koji, doduše, ističe da želi ostati član novog projekta Dinama, no nije tajna da ga vabe brojni španjolski i njemački, etablirani prvoligaši. Kao što ga u vjerojatnoj Dalićevoj depeši, definitivno “cima” i klupa hrvatske reprezentacije, na kojoj mnogi uokolo HNS-a vide i Igora Bišćana...

Tada bi, jasno, i Dinamo krenuo u novu potragu.

U cijeloj priči ne treba zanemariti niti Ivana Leku, koji je svoj pečat ostavio na klupi Club Bruggea, a arapska se korica bogatog kruha ipak pokazala preskliskom, no kod njega valja vidjeti koliko je traga ostavila ona nesretna afera belgijskog nogometa, koja ga je okrznula i stavila nepravednu stigmu, koju on nedvojbeno niječe. Ipak, Lekin trenerski rukopis pokazao se vrijednim, stoga bi i njegova sljedeća štancija morala imati europski pozivni broj. Konačno, i Slaven Bilić bi, ako nešto ne ode teško po krivu, trebao s WBA ponovno postati članom nogometne elite.

Kovač, Jurić, Dalić, Bjelica i Leko, uz Bilića koji plovi prema svojem trenerskom levelu, trenutačno su u fokusu, s intencijom (novih) europskih iskoraka i definitivnog avanziranja, a ljeto bi ovoga puta ne samo među igračima već i trenerima moglo biti silno vruće. I prosperitetno, u svakom slučaju.

Dnevnik.ba