StoryEditor
osvrt

Od Bužima do Zenice pokazuju nam kako bi mogla izgledati građanska BiH

Piše B.B.  /  29.12.2021., 07:45h
Nakon skandala u Bužimu i Zeničani su odlučili pokazati da im smeta Božić i njegovo obilježavanje, ustvrdivši kako “jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”.

Nećemo se nabacivati postocima i udjelima onih koji ne mogu podnijeti nemuslimane u svojim sredinama i koji nemaju ni minimum potrebne širine za druge i drugačije.

Ustvrdit ćemo da zasigurno ima i dosta onih među Bošnjacima koji osuđuju ovakve činove, koji na kraju krajeva i uklone poruke mržnje koje paraju oči.

Jedno pak možemo nedvojbeno zaključiti. Sve dok značajan udio najbrojnijeg konstitutivnog naroda ne može zamisliti svoje selo i grad s jelkama ili proslavom Nove godine, građanska država je nemoguća, a podlo, sinkronizirano preglasavanje bit će konstanta. Prvo moramo oprati društvo od ovog i sličnih vidova mržnje, na svim stranama, pa tek onda možemo razmišljati o parfemu, profinjenju demokracije.

Dotad je jedna jedina opcija - čvrsto branjenje i čuvanje slova i duha Daytona. 

Da su to Bošnjaci radili u proteklih 15-ak godina, možda bi se među Hrvatima dosad i pobudio sentiment prema konceptu jedan čovjek - jedan glas.

Ovako neće nikad.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 01:05