Article_Top_970x250

Od 500 javnih nabava tijekom pandemije nijedna nije provedena po zakonu

Neefikasne, netransparentne i diskriminirajuće

Od 500 javnih nabava tijekom pandemije nijedna nije provedena po zakonu

lip 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Javne nabave odavno su najunosniji biznis u Bosni i Hercegovini i način za izvlačenje proračunskog novca. To pokazuju i primjeri nabave medicinske opreme i respiratora tijekom pandemije koronavirusa, kada je većina institucija radila protivno Zakonu o javnim nabavama.

Više od 500 javnih nabava zabilježeno je tijekom pandemije u Bosni i Hercegovini. Niti jedna nije provedena po zakonu, piše bhrt.ba

Da su neefikasne, netransparentne i diskriminirajuće za sudionike u postupku, smatraju u Fondu otvoreno društvo BiH. Njihova istraživanja pokazala su, između ostalog, da osam od deset gospodarstvenika koji sudjeluju u postupcima javnih nabava smatraju da je prisutna korupcija u ovoj oblasti i da se poslovi namještaju unaprijed.

“Bili smo svjedoci nabava fontana, nabava automobila, izgradnji zgrada, nabava toplih i hladnih napitaka, nabava slava i proslava”,  kaže Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Eldin Karić, ravnatelj Antikorupcijske mreže „Account“objašnjava“:

"Kada je proglašena pandemija, tada su političari i predstavnici institucija u BiH to shvatili kao poziv da oni krenu bjesomučno trošiti naše pare bez ikakve kontrole."

Većina javnih nabava u vrijeme pandemije koronavirusa vršena je bez odluke o pokretanju postupaka, direktnim sporazumom ili pregovaračkim postupkom bez objave javnog poziva, tvrde u Fondu otvoreno društvo.

Prvobitna tumačenja Agencije za javne nabave da javna nabava može biti izuzeta od primjene Zakona u situacijama krajnje hitnosti većina institucija je shvatila kao odriješene ruke da uopće ne primjenjuje Zakon o javnim nabavama, tvrde iz Transparency Internationala.  To pokazuju primjeri poput nabave respiratora i medicinske opreme.

“Tu je bila i zlouporaba također i pregovaračkih postupaka bez objave. Mi smo podnijeli i kaznene prijave u određenim slučajevima, posebno kada govorimo o nabavama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, gdje su sklopili ugovore s nekvalificiranim ponuđačima”, govori Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH.

Iz Agencija za javne nabave BiH objašnjavaju: “Zakon o javnim nabavama je čitavo vrijeme pandemije u primjeni, ni u jednom trenutku nije suspendiran, niti je donesena bilo kakva odluka ili drugi propis kojim se Zakon suspendira.”

O nabavi respiratora u Federaciji BiH i pokretnoj bolnici u Republici Srpskoj detaljan izvještaj od Uprave za neizravno oporezivanje BiH zatražila je Gospodarska istražna komisija Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

“Po kojim cijenama i koje količine respiratora su ušle u Bosnu i Hercegovinu od strane pojedinih povlaštenih pouzeća koji su, tako da kažem, po sustavu uzorka isplivali na površinu”, govori Branislav Borenović iz Privremenog istražnog povjerenstva ZD PSBiH.

Dok se još čeka na konkretne odgovore, kaznena odgovornost sustava javnih nabava na razin? Bosne i Hercegovine i u Federaciji BiH i se ne prepoznaje. U Republici Srpskoj zakonom jesu predviđena dva kaznena djela: zlouporaba u javnim nabavama i posredovanje u dobivanju poslova u javnim nabavama. No, procjene su da Bosna i Hercegovina godišnje u sustavu javnih nabava gubi od 300 do 500 milijuna maraka. Pitanje je stoga, koliko ih je još izgubljeno tijekom pandemije?

Dnevnik.ba