Article_Top_970x250

Obljetnica otvaranja Eiffelovog tornja široj javnosti

na današnji dan

Obljetnica otvaranja Eiffelovog tornja široj javnosti

ožu 31, 2019

Piše: Ivan Vrljić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Na današnji dan, točnije 31. ožujka 1889. godine, na stogodišnjicu obljetnice Francuske revolucije široj javnosti i posjetiteljima predstavljen je Eiffelov toranj – oličenje francuske moderne arhitekture.  

La Tour Eiffel, nama poznatiji kao Eiffelov toranj, je željezni toranj sagrađen u Parizu na Champs de Marsu (Marsova polja) pokraj rijeke Seine. Impozantna građevina Eiffelovog tornja najviša je arhitektonska cjelina u Parizu i ujedno jedan od najreprezentativnijih svjetskih simbola Francuske.

Nazvan je po idejnom začetniku, arhitektu i inženjeru Alexandru Gustavu Eiffelu. Oko tristo radnika je spojilo 18 038 komada željezne strukture, koristeći pritom tri i pol milijuna zakovica, po dizajnu i uređenju Mauricea Koechlina. Pri gradnji koja je se odvijala u više faza postojao je velik rizik za nesreću ili pad radnika.

Gustave Eiffel ,koliko god je bilo moguće, nastojao je zaštititi radnike nudeći dodatnu sigurnost nametanjem višestrukih skela, što se ispostavilo odličnim rješenjem. Nažalost, jedan je čovjek preminuo tijekom gradnje pri postavljanju liftova.

Isprva je toranj naišao na otpor javnosti zbog estetske nedosljednosti. Mnogi umjetnici i arhitekti bili su protiv gradnje Eiffelovoga tornja zbog enormnih i visokih troškova te masivnosti samoga zdanja.

Gustave Eiffel, vrhunski francuski inženjer i graditelj, je uporabio novi način arhitektonske dinamike utemeljen na kesonima (pneumatički način temeljenja), u obliku vitke piramide koju je podigao do četiri rešetkasta nosača visine 300 m, koju je s platformom spojio kupolom. Toranj je visok ukupno 300 m i posjeduje 75 katova.

Eiffelov toranj najviše je arhitektonsko zdanje u Parizu, a po veličini ga slijedi impresivni Toranj Montparnasse. Masivna metalna konstrukcija Eiffelovoga tornja teži 7300 tona, a ukupna težina je 10 100 tona. Otkrićem radija početkom 20. stoljeća Eiffelov toranj je poslužio kao radio odašiljač.

Toranj posjeduje dva restorana, Altitude 95 te Jules Verne, koji slovi kao jedan od najboljih restorana u Parizu čiji pogled na panoramu grada naprosto zadivljuje .

Eiffelov toranj danas, kao i mnogo godina prije, vlasništvo je grada Pariza. Manje je poznata činjenica kako je Eiffelov toranj trebao biti izgrađen u Kataloniji, točnije u Barceloni.

Naime, za svjetsku izložbu 1888. godine u Barceloni Gustav Eiffel je zamoljen da sagradi velebni toranj s kojega će se vidjeti cijela panorama Barcelone. Na sreću današnjega Pariza, katalonska vlast od gradnje objekta je u zadnji trenutak odustala. Gustave Eiffel, francuski majstor moderne arhitekture, spakirao je kofere i otišao u Pariz. Ostalo je povijest.

Kako god, Eiffelov toranj i dandanas najveće je ostvarenje moderne arhitekture i dinamike gradnje tornjeva koji na sreću svih posjetitelja mami uzdahe milijuna turista širom svijeta. Pariz je grad ljubavi a Eiffelov toranj je vječan i neponovljiv.

Dnevnik.ba