Article_Top_970x250

O cesti Stolac - Neum priča se već 40 godina

infrastruktura

O cesti Stolac - Neum priča se već 40 godina

velj 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: NAP.ba

Na brzoj cesti Stolac – Neum, o kojoj se priča godinama, nikako da se nastave konkretni radovi. O toj cesti se govori 40 godina.

U čemu je stvarni problem i tko je kriv za opstruiranje ovog projekta važnog za lokalnu zajednicu, ali i Federaciju i državu Bosnu i Hercegovinu, nitko ne govori službeno. Iz JP Ceste FBiH kažu da je očekivani završetak radova na ovoj cesti 2022. godine, prenosi novinska agencija Patria.

I poslanica DF-a u Državnom parlamentu Hanka Vajzović interesira se za ovaj projekat pa je upitala "dokle se u ovom decenijskom projektu u ovom trenutku zaista došlo."

- Kad će napokon cesta Stolac - Neum uistinu biti završena, zašto radovi nisu počeli i kada će? – pitala je Vajzović.

Iz JP Ceste FBiH ističu da je izgradnja ceste Neum - Stolac veoma složen i skup projekat, na kojem su se godinama provodile razne aktivnosti, u ovisnosti od osiguranih sredstava, kako bi se projekat pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih financijskih institucija.

- Program modernizacije je prihvaćen i odobreno je kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekat izgradnje ceste Neum - Stolac financira kreditom EIB+WB (Europske investicijske i Svjetske banke) i to tri dionice: dovršetak radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, predviđena sredstva u iznosu od 6,61 milijun eura; izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, predviđena sredstva od 21,46 milijuna eura i izgradnja dionice Cerovica - Drenovac, predviđena sredstva za tu dionicu su 12,79 milijuna eura – kažu iz Cesta FBiH.

Postupak odobravanja kredita je spor i složen pa iako je Program modernizacije kandidiran 2014. godine kredit je odobren tek 2016., a efektivan je postao 7. listopada 2017. godine. Sredstva za eksproprijaciju nekretnina će osigurati Vlada FBiH.

- U proteklom periodu je pripremljena kompletna projektna dokumentacija na nivou glavnog projekta, pripremljen elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac. Radovi su izvedeni na nivou BNS-a (bitumenizirani nosivi sloj izveden od asfaltne mješavine). Sve ove aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava JP  Ceste i sredstava koje je osigurala Vlada – navode iz Cesta FBiH.

Odabrani su izvođači radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac i ugovori su potpisani krajem siječnja.  

- Očekivani početak radova je prva polovina veljače 2018. Pripremljen je i tender za radove na potezu Prapratnica - Hutovo, uključujući i tunel Žaba – navodi se dalje.

Iz Cesta tvrde i da projekat nije opstruiran i da je stvarni problem u proteklom periodu bio nedostatak financijskih sredstava. 

- Sva do sada osigurana sredstva od strane Vlade FBiH i JP Ceste FBiH za ovaj projekat su namjenski  i blagovremeno utrošena – tvrde iz Cesta FBiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250