StoryEditor
"argumenti"

Nove - stare podvale iz sarajevske kuhinje: Što je ispalio Bećirović?

Piše B. Bošnjak  /  23.01.2022., 12:07h
Iznova i iznova se ponavljaju klimavi, lako oborivi argumenti bošnjačkih političara glede izbornog zakona. Najnoviji u nizu, već milijun puta ponovljeni od strane raznih aktera, su oni Denisa Bećirovića, izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH.

Bećirović je poručio da je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona kojim bi se osiguralo legitimno predstavljanje diskriminatoran i da ga europska praksa ne poznaje.

Ne samo da poznaje, nego ga poznaje u srcu Europe i Europske unije, i to još snažnije. U Belgiji su formirane tri autonomne regije, pri čemu je fokus na flamanskoj i valonskoj.

Hrvati u prijedlogu izmjena Izbornog zakona ne traže autonomnu regiju, pokrajinu ili federalnu jedinicu, traže samo da biraju svoje predstavnike u jedina dva politička tijela koja se biraju po etničkom ključu.

Nadalje, pozvao se na presude suda u Strasbourgu, ustvrdivši da one usmjeravaju BiH prema građanskom konceptu. I to je notorna neistina, presuda suda u Strasbourgu zahtijeva realizaciju izbornih prava ostalih, dakle nepripadnika triju konstitutivnih naroda, što se može riješiti postojećim ili nekim drugim prijedlogom, bez narušavanja načela konstitutivnosti.

Na koncu konca, prvo na što se treba pozvati je Ustav BiH u čijem je slovu i duhu da svatko bira svoje predstavnike, što je zaključio i Ustavni sud BiH čiju presudu prešućuje.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:53