Article_Top_970x250

Njemački tisak kritizira Kramarka i Milanovića, Petrov nova politička zvijeza

u sridu

Njemački tisak kritizira Kramarka i Milanovića, Petrov nova politička zvijeza

velj 15, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pod naslovom "Svjež vjetar u Zagrebu", lijevo orijentirani berlinski dnevnik Tageszeitung ("taz") komentira "senzacionalnu pobjedu" koalicije stranaka "Most" na nedjeljnim izborima u Hrvatskoj.

Njemački tisak u utorak je posvetio dosta prostora parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ocjenjujući uspon saveza neovisnih lista "Most" kao pozitivan signal za razvoj demokracije u Hrvatskoj.

Svjež vjetar u Zagrebu

Pod naslovom "Svjež vjetar u Zagrebu", lijevo orijentirani berlinski dnevnik Tageszeitung ("taz") komentira "senzacionalnu pobjedu" koalicije stranaka "Most" na nedjeljnim izborima u Hrvatskoj.

Hrvatskoj publici poznati autor Erich Rathfelder smatra da je mnogima u Hrvatskoj dosta ideoloških borbi dva velika politička bloka u zemlji.

"Većina birača je na kraju ipak dala crveno svjetlo ponovnom ideologiziranju zemlje", smatra autor koji kritizira "sentimentalnu" predizbornu kampanju bloka oko "bivšeg šefa tajne službe" Tomislava Karamarka, ali istodobno izražava čuđenje kako je socijaldemokratima uopće pošlo za rukom, "unatoč bezidejnoj vladinoj politici", izboriti gotovo neriješen ishod.

 "Taz" unatoč tomu uspjeh "Mosta" smatra senzacijom s obzirom na činjenicu da nisu, poput HDZ-a ili SDP-a, davali obećanja o novim radnim mjestima koja nemaju veze s realnošću, nego su najavljivali bolne reforme. Autor u svakom slučaju vidi Hrvatsku pred velikim promjenama.

 "Već je sad jasno da se politike nacionalne sentimentalnosti s jedne i socijaldemokratskog dijeljenja kapom i šapom s druge strane, nalaze na probi", zaključuje se u komentaru "taza".
 
Most donosi nužne promjene 

Šansu za osvježenje političke scene u Hrvatskoj vidi i komentatorica konzervativnog dnevnika "Die Welt", prije svega u činjenici da će u radu sljedeće vlade najvjerojatnije odlučivati stranka koja želi promjene.

 "Most se zauzima za ostvarenje onoga što je u Hrvatskoj dosad nedostajalo: mladi politički savez želi reformirati korumpirani pravosudni sektor, privući ulagače i smanjiti svemoćnu birokraciju. Svaki od ovih koraka je potreban kako bi se siromašnu jadransku zemlju izvuklo iz gospodarske krize i mlade zadržalo u zemlji", piše "Die Welt" u komentaru pod nazivom "Hrvatska šansa".

 U opširnoj analizi u istom broju "Die Welta", pod naslovom "Hrvatska čežnja za reformama", autor Norbert Mappes-Niediek, dobar poznavatelj prilika u jugoistočnoj Europi, ocjenjuje kako je možda ovo kraj dosadašnjeg zastarjelog političkog sustava u Hrvatskoj.

 "Bezvoljnoj i umornoj vladi, kojoj nakon ulaska zemlje u Europsku uniju ništa više nije palo na pamet i koja bez elana upravlja dugotrajnim gospodarskim jadom, nasuprot stoji oporba koja svoju bezidejnost skriva iza nacionalnih pokliča, pokušava pronaći veze s nekakvom pobjedonosnom prošlošću i huška protiv navodno dekadentnog Zapada. Ovakva konstelacije je opasna", zaključuje autor koji na kraju procjenjuje da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na kraju mandat vjerojatno dati Tomislavu Karamarku kojeg ionako, od dolaska na položaj početkom godine, "svesrdno podržava".
  
 "Frankfurter Allgemeine Zeitung", pored opširne analize izbora i mogućih budućih političkih konstelacija, pod naslovom "Suzdržljiv" donosi i kratki životopis predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kojeg opisuje kao čovjeka koji izbjegava istaknuta pojavljivanja u javnosti.

( Ovaj tekst napisan je 10.11.2015. godine )

Dnevnik.ba