StoryEditor
World‘s Toughest Prisons

Nijemci objavili dokumentarac o najstrožem zatvoru u BiH. Zatvorenik Marijan koji je ubio suprugu: "Svaki dan je pretežno isto..."

Piše desk  /  16.11.2022., 09:26h

Na YouTube kanalu Free Documentary epizoda serije Behind Bars: World‘s Toughest Prisons (Iza rešetaka: Najstroži zatvori na svijetu) posvećena je KP Domu Zenica. Kanal je kreirao njemački Quintus Studios koji redovno sklapa ugovore o nabavi videosadržaja od vodećih neovisnih proizvođača i distributera širom svijeta te pokrivaju mnoštvo različitih žanrova. Snimili su najstroži zatvor u BiH, prenosi Raport.ba.

Dokumentarac je pregledan više od milijun puta te se u njemu objašnjava kako je KP Dom Zenica najveći i najstroži zatvor u Bosni i Hercegovini. Riječ je o objektu iz 1886. godine koji i danas postoji u originalnom obliku. Tamo je zatvoreno nekoliko stotina osuđenika, od onih koji su počinili lakša kaznena djela poput pljačke do ratnih zločinaca.

Ova epizoda dokumentarne serije ne prikazuje samo priču o zatvoru, već i o zatvorenicima i zatvorskom okruženju. Pruža i uvid u to kako funkcionira život iza rešetaka.

Na početku dokumentarne serije narator Zenicu predstavlja sljedećim riječima: “Zenica, u Bosni. Četvrti najveći grad u zemlji sa 115.000 stanovnika. Mjesto gdje je siromaštvo rasprostranjeno. S nezaposlenošću od 15 posto, čak 30 posto među mladima. I s tragičnom poviješću.”

Objašnjeno je da je u Bosni i Hercegovini tijekom devedesetih godina bjesnio rat u kojemu su se “tri etničke grupe različitih religija borile za prevlast” što je dovelo do bombardiranja gradova i 100.000 mrtvih.

“Zenica se nije oporavila. Ekonomija je na dnu. 15 posto katolika, 30 posto pravoslavaca i 50 posto muslimana. Tri različite vjerske grupe i dalje se bore za prevlast. Zenica je bure baruta”, navodi narator. Dodaje kako se to ogleda i u ovom zatvoru koji važi za najstroži u zemlji.

Jedan od zatvorenika u KP Domu Zenica, Albert, odgovarajući na pitanje ima li tetovaže, kaže da ima jednu, i to onu Jugoslavenske narodne armije (JNA).

“Kada je JNA raspuštena 1992., više od pola milijuna vojnika ostalo je bez ičega. Tenzije su i dalje na visokom nivou u Bosni, zemlji s tri milijuna stanovnika. Krađa, fizički napadi i silovanja su među najčešćim zločinima”, kaže narator.

Albert je osuđen zbog ubojstva na 12 godina zatvora.

“Imate li što nelegalno? Jeste li nešto sakrili? Drogu?” pitaju ga čuvari.

Nakon što je rekao da nije, oni mu kažu da će napraviti nalaz krvi kako bi utvrdili ima li tragova droge u organizmu.

“Takav je život. Nadam se da sam ovdje prvi i posljednji put. Preuzimam odgovornost”, rekao je Albert. 

Prikazan je i zatvorenik Marijan koji je ubio svoju suprugu.

“Svaki dan je pretežno isto”, kaže Marijan dok pokazuje slike svoje supruge. 

U dokumentarcu su prikazani i psi tragači koji po prostorijama zatvora traže marihuanu i jače droge.

U dokumentarcu se predstavlja i zatvorenik koji radi u kantini toga zatvora. Narator objašnjava da su njegovi trenutni izgledi da će još dvije godine i četiri mjeseca raditi u toj kantini.

“Ali njegovi izgledi izvan zatvorskih zidova su još manji”, dodaje se. 

“Grad Zenica ima čeličanu kao potencijalnog poslodavca. Ali Bosna je sedma najkorumpiranija zemlja u Europi. Mnogi kažu da je veća vjerojatnost da ćete dobiti tumor nego posao zbog zagađenja iz industrije. Nakon korupcije, najveći problemi su upotreba droga i trgovina drogom”, navodi narator, prenosi Raport.ba.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 20:09