Article_Top_970x250

Nijedan odjel Direkcije za koodinaciju policijskih kadrova ne vodi Hrvat

Toliko o pre(zastupljenosti)

Nijedan odjel Direkcije za koodinaciju policijskih kadrova ne vodi Hrvat

ožu 30, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

U posljednjem izvještaju kojega je objavio Ured ombudsmana BiH temeljito je obrađena nacionalna struktura u državnim i entitetskim institucijama čime je potvrđeno postojanje diskriminacije prema Hrvatima u značajnome dijelu institucija

No, ovaj izvještaj nije obuhvatio policijske i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini za što su ombudsmeni posljednji izvještaj objavili tek početkom 2018. godine. I dok su tada Hrvati prema dostupnim informacijama bili (pre)zastupljeni, a što često spočitava SDA i njezini magafoni, sada ih doslovno nema na vodećim pozicijama Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hecegovini.

Naime, prema podacima Ombudsmena iz 2018. godine bila su po dvojica Hrvata i Bošnjaka na vodećim pozicijama, te jedan Srbin. Ostali nisu imali nikoga na na vodećim pozicijama u hijerarhiji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Iako nije poznato po kojoj logici je napravljen izvještaj Ombudsmena iz 2018. godine jer i po službenoj web stranici Direkcija je organizirana tako da joj je na čelu ravnatelj s dvojicom zamjenika, te još ima ured za profesionalne stnadarde te šest sektora, tako da se dobiva brojka od osam rukovodećih dužnosnika ove direkcije. Ako je vjerovati podacima Ureda ombudsmena iz 2018. godine u međuvremenu su Hrvati izgubili i ove dvije vodeće pozicije.

Na čelu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela je ravnatelj Mirsad Vilić, a zamjenici su mu Ranko Vuković i Ivica Bošnjak. Na čelu ureda za profesionalne standarde nalazi se Zoran Savić koji ima funkciju pomoćnika direktora.

Niti u ovome odjelu čija je zadaća provođenje internih istraga na temelju predstavki koje se odnose na nepravilno ponašanje i rad policijskih službenika i drugih zaposlenih u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela nema niti jedan Hrvat na važnijem mjestu. U Sektoru za koordinaciju i suradnju koji drži na vezi druge policijske strukture u BiH prvi čovjek je Relja Kovač, koji je također pomoćnik ravnatelja.

Niti na sva četiri Odjela za koordinaciju policijskih tijela BiH, Odjela za suradnju s policijskim i drugim tijelima, zatim Odjelu za standardizaciju ili Operativnome centru. Na tim pozicijama je jedan Srbin i tri Bošnjaka. Sektor za međunarodnu operativnu policijsku suradnju vodi Samir Kavazović koji također u hijerarhiji ima status pomoćnika ravnatelja direkcije.

U ovome Sektoru kojega čine i Ured Interpola Sarajevo, Odjel za suradnju s Europolom te odjel za multilaternalnu i bilateralnu suradnju na čelu su jedan Bošnjak i jedan Srbin. Jedan od najvećih Sektora je onaj za osiguranje VIP osoba i objekata a na čelu mu je također još jedan pomoćnik ravnatelja Merzuk Salkić.

Od čak jedanaest različih nižih vodećih pozicija samo je jedna hrvatska i to ona čije je sjedište u Mostaru. Po pet je srpskih i bošnjačkih kadrova.

Na čelu Sektora za stratešku analizu, procjene, planiranje i IT potporu je Midhat Hasanspahić koji je saslušan u izmišljenoj aferi ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedbašića vezanoj za navodno novačenje selefija u BiH od strane hrvatske sigurnosne službe. Sektor za ljudske resurse vodi Mehmed Mehičić.

Dnevnik.ba