Article_Top_970x250

Neum: Gužve traju satima, ugrožavaju ljudske živote, jedino je rješenje brza cesta do Stoca na koju se čeka deseteljećima

kolateralna žrtva eu i bih

Neum: Gužve traju satima, ugrožavaju ljudske živote, jedino je rješenje brza cesta do Stoca na koju se čeka deseteljećima

tra 13, 2017

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kolone u Neumu,

„Greške su napravljene još devedesetih, kada se mogla napraviti brza cesta do Stoca, ali tada su čelnici HDZ-a koji je i danas na vlasti u Neumu smatrali kako put nije prioritet, pa ga ni danas nemamo“,  naglasio je jedan od sugovornik Dnevnik.ba koji je općenitog stava kako je politika ona koja je trebala pronaći rješenje puno prije te kako ovakva drakonska rješenja nikome ne koriste.

Neumski načelnik,   Živko Matuško, posljednih je dana poprilično uzburkao javnost svojom otvorenom najavom blokiranja graničnih prijelaza ukoliko se u iduća dva tjedna nešto ne poduzme po pitanju olakšavanja prometne komunikacije između granica EU sa BiH, odnosno preko međugraničnog Neumom.

U pismu upućenom vlastima BiH, Matuško također traži otvaranje malograničnih prijelaza Duži-Imotica i Radež-Vukov klanac za stanovnike Neuma kako bi se mještanima ove općine omogućilo lakše prometovanje, ali i svakodnevna egzistencija.

Matuško je ovim istupom uspio doći na stranice svih bh i hrvatskih medija, no za izjavu našem portalu ipak nije bio dostupan.

Zato smo sugovornike potražili među Neumljanima koji radi svojih životnih i poslovnih obveza skoro svakodnevno moraju prijeći jednu od granica između kojih egzistira ova često zaboravljena, a po svemu sudeći strateški važna Općina.

Neum kolateralna žrtva situacije u EU i nesposobnosti BiH da ga poveže sa unutrašnjošću države

Nikola Krešić, mladi obiteljski čovjek koji zbog zaposlenja u Mostaru svakodnevno prelazi dvije granice, onu u Kleku, a potom i na Doljanima, tvrdi kako su nadležni u našoj državi otprije znali za ulazak Hrvatske u EU i Schengen, te su sukladno tome i dosad trebali iznaći kvalitetna rješenja za Neum, upravo kako bi se izbjegli nagli potezi poput blokade koja ne ostavlja dobru sliku.

Krešić dijeli načelnikova stajališta oko inicijative za otvaranje malograničnih prijelaza za stanovnike neumske općine, te ovo smatra jedinim rješenjem za koliko-toliko normalno prekogranično prometovanje, kad već nadležni u skoro 30 godina nisu uspjeli napraviti više od 6 km ceste Neum-Stolac.

Ugostitelj Stanko Raič blokadu granica prema EU podržava jer smatra da se nakon sustavnog ignoriranja višegodišnjih apela iz Neuma upućenih prema vlastima BiH i Hrvatske, ovaj problem teško drugačije može riješti, pogotovo uzmemo li u obzir nadolazeću turističku sezonu kroz koju su se u Neumu i dosad znali stvarati nepregledni prometni čepovi.

„Ovakav protest treba uraditi i to kao vid ozbiljnog upozorenja na trajnu blokadu u kojoj se nalazi Neum, ali i cijeli Jug Hrvatske“,  izjavio je Raič za Dnevnik.ba te posebno istaknuo kako vlade dviju država moraju iznaći rješenje za Neum koji je kolateralna žrtva situacije u kojoj se EU trenutno nalazi.

Ivica Karačić jučer je morao otići do Dubrovnika. Iako je skoro cijelim putem uživao u lagodnoj vožnji neopterećenoj gužvama kakve priliče Dubrovniku, pri dolasku na grančni prijelaz Zaton Doli nemalo se iznenadio čekanjem od 25 minuta zbog dubinskih kontrola samo par automobila ispred njega.

Gužve ugrožavaju i živote

„Ne znam jesu li načelnikove najave oko blokade granica pravo rješenje, no ovakva upozorenja su dobrodošla jer se njima na neki način Vlade BiH I Hrvatske upozorava da ovdje zaista postoji problem“ – istaknuo je Karačić koji je pritom nadodao i kako shvaća „velike“ iz Sarajeva kojima je Neum u ovom slučaju nebitan, čisto zato jer se oni neće naći u jednoj od kolona koje čekaju Neum i sve koji kroz njega moraju prometovati.

Također, kao djelatnik neumskog Doma Zdravlja, Karačić naglasio je problem kojega će, ukoliko se nastave ovakve kontrole, imati vozila Hitne pomoći, ali i svi oni kojima budu potrebne bilo kakve medicinske intervencije u Dubrovniku ili Mostaru.

Izboriti se trebalo prije 20 godina a ne konstantno voditi ulizivačku politiku

Za razliku od Ivice Karačića, naš idući sugovornik na graničnom prijelazu Klek u srijedu je čekao 45 minuta. Kako za Dnevnik priča Mario Lovrić iz Udruge Mare Nostrum, jedan usputni odlazak do Kleka udaljenog od Neuma između 5 i 10 minuta vožnje, trajao je skoro sat vremena zbog pojačanih kontrola. Lovrić drži kako nije moralo doći do ovakvih najava od strane neumskog načelnika da se problem mogao riješio puno prije.

„Kada je RH vršila pristupne pregovore oko ulaska u EU, a i mi smo građani EU, tada smo trebali imati informacije što nas čeka i reagirati.“ – naveo je naš sugovornik nadodajući kako je takva inicijativa izostala od strane naše politike zbog čega smo danas tu gdje jesmo.

Lovrić tvrdi kako svugdje u svijetu ljudi koji žive u pograničnim područjima imaju određene olakšice po pitanju prelaska granice osim ovdje, misleći pritom i na susjede s druge strane granice u RH, a koji se muče sa istim problemom zbog čega bi i oni bili izravno uključeni u možebitnu blokadu.

„Ako su aktivisti NSRZB prije 10 godina bili spremni za svoje osobne interese blokirati prolaz kroz Neum, možemo, i napokon hoćemo, i mi koji ovdje živimo, za svoje interese",  naglasio je Lovrić zaključujući kako je blokadu trebalo napraviti prije 20 godina i tako se izboriti za sebe, „a ne konstantno voditi jednu ulizivačku politiku spram svih.“

Brza cesta Neum - Stolac rješenje 

Neki Neumljani ne podržavaju blokadu graničnih prijelaza ni u kojem slučaju, pa ni kao upozorenje, jer smatraju kako nitko nikome ne bi smio zabranjivati pravo na prijelaz granice, pa i otežan kakav je sada. Sugovornik koji je ipak želio ostati anoniman, a koji svakodnevno putuje preko granice, smatra kako se nešto mora riješiti po pitanju prometnog čepa u Neumu zbog kojega je odsječen i kompletan dubrovački Jug, no na druge načine.

„Greške su napravljene još devedesetih, kada se mogla napraviti brza cesta do Stoca, ali tada su čelnici HDZ-a koji je i danas na vlasti u Neumu smatrali kako put nije prioritet, pa ga ni danas nemamo“,  naglasio je naš sugovornik koji je općenitog stava kako je politika ona koja je trebala pronaći rješenje puno prije te kako ovakva drakonska rješenja nikome ne koriste.

Jesu li vladajuće garniture puno prije mogle doskočiti rješavanju problema u kojemu se danas našao Neum, te pronicljivošću i političkom voljom omogućiti svojim, prije svega biračima, normalan život u specifičnoj situaciji egzistencije između dviju granica sa RH, danas EU, sudeći prema riječimima naših sugovornika – jesu. No zašto su to tada propustile učiniti, ostaje upitno.

Kako god, zbog njihova grijeha propusta, danas je ugrožena normalna egzistencija svih stanovnika Općine Neum i susjednih hrvatskih općine, ali i njihova vlastita. Znajući to, blokada granica je jedino što im mogu ponuditi kao iskupljenje i rješenje. 

Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250