Article_Top_970x250

Nermin Šabić za Dnevnik.ba: San mi je jednog dana voditi reprezentaciju BiH

intervju

Nermin Šabić za Dnevnik.ba: San mi je jednog dana voditi reprezentaciju BiH

velj 12, 2021

Piše: Azra Isic

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nermin Šabić: (Izvor: NS BiH)

Nermin Šabić nogometna je ikona kako u BiH tako i u Hrvatskoj. Svlačionicu je dijelio s Robertom Prosinečkim, Goranom Jurićem, Draženom Ladićem i drugim velikanima hrvatskog nogometa. Legenda je zeničkog Čelika a veliki trag ostavio je i u jednoj od najjačih momčadi zagrebačkog Dinama u povijesti. Nogometna karijera Nermina Šabića počela u 1990.-ima, a prije šest godina je započeo svoju trenersku ulogu. Vodio je Mladost DK, Zvijezdu i TOŠK. Trenutno je izbornik mladih reprezentativaca U-17 u BiH. Više o životu i radu Nermina Šabića donosimo u intervjuu za Dnevnik.ba.

Sa zagrebačkim Dinamom tri puta ste osvajali naslov prvaka Hrvatska, a dva puta Hrvatski kup. Kakva sjećanja imate prema ovoj momčadi?

Kada je u pitanju Hrvatska, odnosno Dinamo, mene uglavnom vežu lijepe uspomene. Bio je to sklop izuzetnih igrača i ljudi. Taj period bio je vrhunac karijere. San svakog igrača je da igra na najvećem klupskom natjecanju pa tako sigurno sezone '98., '99., i 2000. provedene u Dinamu su obilježile moju klupsku karijeru. Pored domaćih pobjeda i trofeja igrali smo i grupne faze Lige prvaka. Naravno kroz klupske igre šlag na tortu bila je reprezentacija.

 

Kroz karijeru ste prošli kroz mnoge timove. Koju biste uspomenu posebno izdvojili?

Ono što ostaje duboko urezano u sjećanje jeste moj debi za Čelik sa 16 godina i u drugoj jugoslavenskoj ligi kada mi je trener Hadizović dao priliku. Na tom debiju bio sam i strijelac jednog pogotka što je ostalo sigurno kao najmlađi igrač i strijelac u timskoj povijesti.

 

Bili ste i u Kini nekoliko godina odnosno od 2003. do 2005. godine. Kako ste se prilagođavali Kini i tamo igrali nogomet?

Period proveden u Kini sigurno da je bio izazov, ali kroz kratak period sam se adaptirao i ostao tri godine. Bilo je jako uspješno i tada je Kina bila u ekspanziji.

 

Kad bi Vam sada kao treneru ponudili povratak, biste li se vratili?

Kao trener bih se volio iskušati i tamo. Kinezi su napredovali i ulažu puno u nogomet.

 

Jedan od vaših suigrača bio je Prosinečki, poznat i u španjolskoj ligi , igrao je za Real Madrid i FC Barcelonu. Kako ste surađivali?

Robert Prosinečki je veličina i kao igrač i čovjek i s takvim ljudima je zadovoljstvo surađivati. Uživali smo u zajedničkim igrama i druženju.

 

Trenutno vodite mlade U-17 reprezentativce BiH. Kako vidite nove generacije igrača?

Ono što krasi ove prostore je talent, ali bez velikog odricanja i treniranja teško se dolazi na vrhunsku razinu. Imamo potencijale, ali se slabo ulaže u njih i nemamo strpljenja. Klupske infrastrukture i rad s mladima nažalost nisu zadovoljavajući.

 

Koje su vaše ambicije kao trenera?

Od 2015. godine radim kao trener. Poslije igračke karijere nameće se i ta trenerska, tako da sam krenuo u tom pravcu. Posjedujem UEFA PRO licencu, i naravno kroz svoj rad i usavršavanje, želja mi je da vodim klubove iz najvišeg ranga i sigurno da je san svakog trenera, a tako i moja, reprezentacija.

Dnevnik.ba