StoryEditor
Haris silajdžić

Nekoć žestoki Komšićev kritičar srozao se na apologeta Komšićevih propagandista

Piše desk  /  31.10.2021., 09:02h
Za njega postoje genocidna, UZP i bosanskohercegovačka strana i politika. Prve dvije, aludirajući na srpsku i hrvatsku politiku u BiH, već je okarakterizirao, i s njima “ne smije biti kompromisa”, a treću, bosanskohercegovačku, predstavlja Sarajevo, “probosanske snage”, i pride dvojica Komšića te Miro Lazović. Ova treća se u ratu samo branila i nikakve zločine nije činila. I danas se samo brani i zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, za europske, građanske vrijednosti, ali je protiv konstitutivnosti naroda, koji je temelj i Daytonskog sporazuma i Ustava BiH i protiv svih europskih vrijednosti i modela koje nisu isključivo građanski, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naspram zločinačkih politika, “demokratska većina” u “multietničkoj i inkluzivnoj Bosni” bi, po njemu, trebala prihvatiti ustavne principe kakve predlažu građanka udruženja Izetbegovićevi trabanti - HNV, Srpsko građansko vijeće i Kongres bošnjačkih intelektualaca.

Tako je u petak na sarajevskoj Face televiziji govorio nekadašnji sudionik u pregovorima u Daytonu, bivši predsjednik vlade bošnjačkog ratnog entiteta RBiH, bivši član Predsjedništva BiH i bivši lider propale Stranke za BiH, “predsjednik” i “doktor”, kako ga je oslovljavao Senad Hadžifejzović - Haris Silajdžić.

Podsjetimo 2006. u emisiji “60 minuta” Federalne televizije taj isti Silajdžić je Željku Komšiću očitao bukvicu, pojasnivši mu što su to principi Daytona i što nije dobro za BiH: “Gospodine Komšiću, ako već ne živimo u sistemu građanskog predstavljanja, nego etničkog predstavljanja, ako Bošnjaci biraju Bošnjake, uglavnom, Srbi Srbe, srpskog predstavnika uglavnom, smatram da nije pravedno prema Hrvatima da netko za njih bira njihovog predstavnika. Mislim da bi to bilo opasno za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da bi to građanima Bosne i Hercegovine hrvatske nacionalnosti ogadilo BiH i da bi oni onda sasvim fino mogli krenuti da traže treći entitet”.

Petnaest godina kasnije “pravednik” Silajdžić više ne spominje da nije u redu da već treći mandat Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i trećinu izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda. Da nije uredu da se u dva navrata u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji vlast formira bez predstavnika hrvatskog naroda i da je to suprotno Washingtonskom sporazumu, kojeg je on potpisao. Da nije u redu da se Hrvate naziva manjinom i prijeti kako će ih se i nakon sljedećih izbora izbaciti iz vlasti.

Nekadašnji Komšićev kritičar postao je, u međuvremenu, gorljiv apologet Komšićevih propagandista, koji sada govori kako su konstitutivni narodi komunistički, sovjetski, izum, kako u Daytonskom sporazumu ne postoji izraz konstitutivni narodi već, konstituentni narodi, kao da to nisu sinonimi, i daje savjete gdje bi se trupe NATO-a trebale rasporediti: – Nikako na međuentitetski liniju, već u Brčko i na Drinu, veli, korigirajući ratni plan Bakira Izetbegovića.

Silajdžić je analizirao i stanje “vojnih resursa” “patriotskih, probosanskih snaga”:- Gdje su nam avioni, radari? Kakvim materijalno-tehničkim sredstvima raspolažemo?, upitao se Silajdžić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:26