Article_Top_970x250

NAJPOZNATIJA PO MASAKRIMA U SREDIŠNJOJ BOSNI "Alija Izetbegović je govorio da ima veliko povjerenje u ovu brigadu" 

27. GODINA OD OSNUTKA SEDME MUSLIMANSKE

NAJPOZNATIJA PO MASAKRIMA U SREDIŠNJOJ BOSNI "Alija Izetbegović je govorio da ima veliko povjerenje u ovu brigadu" 

stu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Anadoly agency)

Sedma muslimanska brigada danas se među hrvatskom javnosti u BiH smatra odgovornom za zločine u Dusini, Bikošima, kamp Orašac, Buhine kuće, ali i sudjelovanje u progonu od više od 100 tisuća Hrvata iz Središnje Bosne.  Njen počasni zapovjednik bio je sam Alija Izetbegović, ratni lider Bošnjaka.

U Travniku je danas obilježena 27. godišnjica osnivanja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade koja epitet "viteške" nosi od 11. svibnja 1995. godine odlukom Predsjedništva Republike BiH.  

Sedma muslimanska brigada utemeljena je 18. studenog 1992. godine u Zenici i bila je glavna napadačka sila, uz odred El mudžahid, u protjerivanju Hrvata Središnje Bosne tijekom agresije i opsade 1993. godine.

Amir Kubura, jedan do ratnih zapovjednika "Sedme", a danas predsjednik udruge "7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada", haaški je osuđenik s tek dvije godine zatvorske kazne. 

Kubura je danas u Travniku istaknuo kako je obveza svih da "uče historiju BiH kako bi se ona sačuvala od zaborava". 

"Na današnji dan 1992. godine, naredbom tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića, formirana je 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada koja je, između ostalog, u okviru svojih dejstava djelovala i van 3. korpusa, čiji je bila dio, a sve u duhu naredbe komande korpusa. Lik i djelo i doprinos 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade u odbrambeno-oslobodilačkom ratu je duboko uklesan u stvaranju naše države", kazao je haaški osuđenik Amir Kubura. 

Prema njegovim riječima, spremnost i odlučnost boraca da svoje živote daju za obranu države i opstanak bošnjačkog naroda je herojski čin koji nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. 

"Gdje god su borci Sedme došli, taj je dio imao veću sigurnost" 

"Te 1992. godine Bošnjaci nisu bili spremni za rat. Napali su nas sa svih strana, a samo s jednim ciljem, da nas razbiju, podijele i da nas nestane. Hvala Allahu dž. š. pa to nije bilo u njihovim rukama. Ljudi sanjaju, Allah dž. š. odlučuje. Obaveza nam je da našu omladinu obrazujemo i školujemo i učimo našoj kulturi, vjeri i tradiciji i prenosimo im historiju onakvu kakvu je pamtimo, kakvu smo prošli, to je najrealnija historija. I da tu historiju zapamte i prenose. Omladina ne smije zaboraviti našu vjeru, tradiciju i kulturu, niti izgubiti našu državu, jer rezervnu državu nemamo", rekao je Kubura te se zahvalio i prijateljima iz Republike Turske kao i borcima koji su pomagali ovoj brigadi.

Tahir Lendo, predsjednik Vlade Županije Središnja Bosna, istaknuo je kako "njeno ime govori o značaju u oslobađanju države". 

"Danas i njeno ime govori o tome i daje snažnu poruku, ona je muslimanska, oslobodilačka, viteška, ona je širila širom BiH nadu za slobodu i dobrotu, to je brigada ponos BiH. Njeni borci i starješine, gdje god su došli, taj dio je imao veću sigurnost. Nikada ne smijemo zaboraviti ono što je ova brigada uradila za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Lendo.

Džemal Merdan, član Predsjedništva Udruženja generala Armije RBiH rekao je  kako je 7. muslimanska viteška brigada bila jedna od najsposobnijih brigada Armije RBiH s visokim rezultatima na bojnom polju. 

"Jedna od najsposobnijih brigada Armije RBiH s visokim rezultatima na bojnom polju" 

"Nisu sve priče o 7. muslimanskoj viteškoj oslobodilačkoj brigadi ispričane. Mi preživjeli borci, posebno borci ove brigade moramo još više pričati i pisati o svojim uspjesima. Tako je 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada bila jedna od najsposobnijih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je zaista ostvarila visoke rezultate na bojnom polju", kazao je Merdan. 

"U komandi 3. korpusa smo uvijek računali na ovu brigadu da možemo ostvariti ciljeve koje smo imali pred nama. Naša vrhovna komanda, a posebno naš vrhovni komandant, rahmetli Alija Izetbegović je često znao reći da u ovu brigadu ima veliko povjerenje i vjeruje u ovu brigadu", rekao je Merdan.

Merdan je naglasio da ih je to ohrabrivalo i davalo povoda da ta brigada postigne još veće rezultate.

"To je brigada sastavljena od izuzetno odanih boraca, hrabrih boraca odanih cijeloj BiH i njenom narodu. Ne smijemo zaboraviti da je ta brigada izvojevala borbe i bojeve i borila se na prostoru cijele BiH", kazao je Merdan. 

"Na današnjoj svečanosti prisutnima su se obratili i Šerif Patković, jedan od bivših zapovjednika  ove brigade koji je rekao kako svaka majka koja je poslala svoje dijete u borbu zaslužuje najviše priznanje, te Adis Alagić, izaslanik člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića koji je prenio čestitke povodom godišnjice, kao i izaslanik federalnog ministra za pitanja boračka pitanja, Salke Bukvarevića, Mirza Terzo, koji je napomenuo da će ovo ministarstvo i dalje pomagati borcima koji su se borili za BiH", navela je proturska agencija Anadolija. 

U okviru obilježavanja ove godišnjice, položeno je i cvijeće na šehidskom mezarju u Travniku, a tijekom svečanosti izveden je i prigodan kulturni i vjerski program.

Najpoznatija po svirepim zločinima nad Hrvatima u Središnjoj Bosni 

Inače, 7. muslimanska brigada nastala je iz 11 jedinica tzv. Muslimanskih obrambenih snaga (MOS-a) s područja  s područja Zenice, Kaknja, Vareša, Žepča, Busovače, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Visokog, Bugojna i Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Alija Izetbegović, ratni lider Bošnjaka i vrhovni zapovjednik Armije RBiH, još je 1993. godine postao njenim počasnim zapovjednik, a povelju mu je uručio Šerif Patković, jedan od četvorice zapovjednika 7. muslimanske.  

U sastavu 7. muslimanske brigade, osim pripadnika tzv. Armije BiH, bio je i veliki broj stranih boraca, mudžahedina, a način ratovanja i novine koje su uveli, jasno dokazuju  kako nije bilo nikakve razlike između odreda "El mudžahid" i 7.muslimanske brigade jer su bili pod zajedničkim i(li) istim zapovjednim strukturama. Asim Koričić, Amir Kubura, Halil Brzina i Šerif Patković bili su  kroz vrijeme rata njenim zapovjednicima, a uz Izetbegovića kao počasnog zapovjednika, drugi je bio i emir Mahmut efendija Karalić. Iza pripadnika 7. muslimanske ostajala su opljačkana i spaljena sela na području istočnog dijela Travnika, sela Pećina, Sebešića, Rostova pored Novog Travnika, potom Kaknja, Zenice, Vareša, Viteza, Busovače, Bugojna,  Zenice, Fojnice i "postrojenja" na Pogorelici. 

Uz Zenicu, sjedište 7. muslimanske bilo je i na području travničke općine gdje su 8. lipnja 1993. ubili 114 civila. Zločini poput onog u Bikošima (strijeljanje civila), Miletićima (vezivanje lancima), Brajkovićima i Gučoj Gori, te na koncu zaseok Orašac, kao prvi mudžahedinski kamp u BiH, dovoljno govore o "novinama" u povijesti ratovanja na tlu BiH.  Upravo su u Orašcu, zarobili ugledne travničke Hrvate i Srbe, časne sestre i katoličke svećenike, a civilu srpske nacionalnosti, Dragoljubu Popoviću ritualno odrubili glavu. Za njegovim se posmrtnim ostatcima i danas traga. Nakon ovakvih "akcija 1993." u Središnjoj Bosni, ponovili su to 1995. nad srpskim stanovništvom na Vozućoj. 

"Upisani zlatnim slovima u povijest obrane Bosne" 

Alija Izetbegović je na famoznom postrojavanju u Zenici kazao kako su pripadnici Sedme muslimanske upisani "zlatnim slovima u povijest obrane Bosne, a vojnici su mu tada zahvaljivali pjesmom "Mi smo vojska Allahova". Nakon što se formirala Vojska Federacije BiH, a potom i Oružane snage BiH, pripadnici Sedme muslimanske, integrirani su u Sedmu mehaniziranu brigadu, a zapovijed je predana Rasimu Deliću, nekadašnjem načelniku Glavnom stožera tzv. Armije BiH.

Delić se na "oproštajnom druženju" islamskih boraca, kako domaćih, tako i stranih obrati i naglasio: "Vi ste ovdje u BiH, kao i drugdje u svijetu došli da branite muslimanski narod i njegovu vjeru islam. Došli ste, kao i u nizu drugih zemalja, da na Alahovom putu pružite pomoć muslimanima BiH. Pružili ste im pomoć ne samo u borbi nego i u vraćanju svojoj vjeri, svojoj tradiciji, svojoj kulturi i svojim običajima... Zbog toga je vaša pomoć i pomoć islamskog svijeta za ovaj narod, koji se nalazi na granici islama i hrišćanstva i dalje neophodna i biće neophodna dok islam ne pobijedi na ovom svijetu. Zato u svoje ime i u ime muslimana BiH kažem privremeno hvala, jer nas na Alahovom putu čekaju mnogi, brojni zadaci." 

U  gučogorskom samostanu, pripadnici 7. muslimanske i odreda "El mudžahdi" zarobljenima su držali gotovo 200 civila, pucali su u samostan, u napadu ubili osmero ljudi, a naposljetku je UNPROFOR zapucao po njima jer su, ranije, napali kolonu hrvatskih civila koja se predala. Jedna od svjedokinja napada u iskazu je tada napisala "da nije bilo UNPRFORA sve bi nas zaklali".

Samostan je potpuno devastiran, opljačkan, a na oltaru je proučen i ezan.Mudžahedini su unutrašnjost crkve i freske na zidovima mazali izmetom a njihov vođa Abu Maali (Ali Ahmed Ali Hamad iz Bahreina, osuđenik u zeničkom KPD-u za teroristički napad u Mostaru 1997. bio je svjedok  – pokajnik Haaškog suda u postupku protiv Rasima Delića) popeo se na crkveni oltar i uputio poruku: “Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga do Allaha. Pristupite molitvi, priđite spasu”.

Sedma muslimanska brigada danas se među hrvatskom javnosti u BiH smatra odgovornom za zločine u Dusini, Bikošima, kamp Orašac, Buhine kuće, ali i sudjelovanje u progonu od više od 100 tisuća Hrvata iz Središnje Bosne. 

R.I. / Dnevnik.ba