StoryEditor
sramotno

Najčitaniji bošnjački medij podmuklo vara i obmanjuje: Pogledajte što su danas napisali

Piše desk  /  28.01.2022., 09:31h
Očigledno je čemu služe trojice članova Predsjedništva i očigledno je s kojom svrhom je to tijelo u tom obliku konstruirano prije 26 godina.

Najčitaniji medij u BiH odavno se svrstao, vjerujemo iz dva razloga. Prvo zbog preferencija svojih novinara i urednika, a drugo zbog tržišta. Katkad je zbog posjećenosti oportuno zauzeti bošnjačku stranu.

Najnoviji primjer je tekst o tome da član Predsjedništva BiH nije ni srpski, ni bošnjački, ni hrvatski.

"Ustav BiH kaže da se Predsjedništvo sastoji od tri člana: po jednog Bošnjaka i Hrvata, izabranih neposredno s teritorija Federacije te jednog Srbina koji se bira neposredno s teritorija Republike Srpske.

U ustavima i FBiH i RS-a jasno stoji da su to entiteti u kojim su Srbi, Bošnjaci i Hrvati, ali i oni koji se ne izjašnjavaju kao jedan od konstitutivnih naroda ravnopravni. Dakle, u konkretnom slučaju Milorad Dodik, iako Srbin, ne može biti srpski član Predsjedništva, već isključivo član koji dolazi s teritorija RS-a, a biraju ga svi građani.

Ista situacija je i u FBiH. Građani ovog entiteta biraju dva člana Predsjedništva BiH, jednog iz reda bošnjačkog i jednog iz reda hrvatskog naroda. Svi zajedno, kao kolektivni šef države predstavljaju sve građane, bez obzira na konstitutivnost ili entitet", navodi Klix.

U vrijeme potpisa Daytona bila je takva, dvoentitetna, struktura države, te je najelegantnije rješenje bilo podijeliti izbor za Predsjedništvo na dvije izborne jedinice, uz razumnu pretpostavku da se neće dogoditi ovo što se događa danas. Iako se ne bismo kladili da se netko od bošnjačkih pregovarača, računajući na demografske trendove, nije nadao ovakvom scenariju preglasavanja u budućnosti koju živimo.

Jasno je u duhu Daytona, a napose u skladu sa zdravim razumom, koji nam konstantno pokušavaju vrijeđati, da tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda postoje upravo kako bi predstavljali te narode. Zasigurno takvo rješenje nije kreirano kako bi jedan naroda izabrao dvojicu, drugi jednog, a treći nijednog.

Doista je riječ, kao što se navodi u tekstu portala koji se odavno svrstao kao probošnjački, o igri riječi. I doista, u Daytonu je napravljena greška koju unitaristi vješto koriste.

No očigledno je čemu služe trojice članova Predsjedništva i očigledno je s kojom svrhom je to tijelo u tom obliku konstruirano prije 26 godina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:03