Article_Top_970x250

Načela ZAVNOBIH-a se krše fašističkim i antigrađanskim metodama

kolumna

Načela ZAVNOBIH-a se krše fašističkim i antigrađanskim metodama

sij 19, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Gledajući ZAVNOBiH iz današnje perpsektive, možemo zaključiti  kako je imao opće dobru svrhu, što i jest cilj i bit politike. Djelovanje koje bi trebalo rezultirati opće dobro zajednica i njezinih pripadnika.

Nedavno je prošlo 77 godina od zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine na kojem je izražena odlučnost sličnih, ali ipak različitih naroda kako njihova zemlja nije ničija, ali jest, kako zemlja Hrvata, tako i Srba i Muslimana (danas formalno, općeprihvaćeno Bošnjaka).

Zadnje obilježavanje povodom spomenutog zasjedanja i njegovog krucijalnog prvobitnog značaja za Bosnu i Hercegovinu se obilježava samo u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ne i u Republici Srpskoj, što poprima kontkradiktoran i diferencijalan značaj.

Piše: Ivan Lovrić/HSPF.info

Naime, Željko Komšić 23. studenoga 2020. godine u svom obraćanju izjavljuje: “Kako je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, najuspješniji dijelovi tadašnjeg društva podržani slobodarskim stremljanjima većine bosanskohercegovačkih građana radnika, intelektulaca itd., obnovili su državnost Bosne i Hercegovine neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.“

Također kaže: “Predvodnici  tadašnje narodnooslobodilačke i antifašističke borbe imali su dovoljno mudrosti i znanja da u borbi za državu i slobodu mobilišu ljude iz  različitih sfera društva u jedan zajednički cilj. U tome su i uspjeli jer su uvažavajći jedni druge znali definisati zajednički interes.“

Na osnovu temeljnog zaključka ZAVNOBiH-a, Bosna i Hercegovina nije obnovljena, naprotiv,  prvi put u povijesti dobiva mogućnost izgraditi zajednicu u kojoj će svi njezini narodi živjeti u ravnopravnosti, slobodi i miru.

Temelj takvoj zajednici daju udruženi narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati, a koji se danas političkim nasiljem pokušavaju izmjestiti.

Svečano obilježavati i pozivati se na ZAVNOBiH, a iskrivljavati, zanemarivati i manipulirati njegovu srž u najmanju ruku jest neljudski i licemjerno.

Neljudski zbog toga što je povijest onakva kakva jest. “Gdje mrtvi muče žive!“

Licemjerno zbog toga što trenutne okolnosti koje iskorištavaju današnji samozvani antifašisti, među kojima je i Željko Komšić, fašističkim i antigrađanskim metodama krše temeljne postulate ZAVNOBiH-a, pri čemu pokazuju da je njihova privrženost tim vrijednostima duboko neiskrena i instrumentalna. Drugim riječima, svojim djelovanjem negiraju vrijednosti ZAVNOBiH-a, ali se njime bestidno kite kako bi prikrili svoje pravo ruho većinskoga nacionalizma.

Gledajući ZAVNOBiH iz današnje perpsektive, možemo zaključiti  kako je imao opće dobru svrhu, što i jest cilj i bit politike. Djelovanje koje bi trebalo rezultirati opće dobro zajednica i njezinih pripadnika.

Nažalost, promatrajući današnje licemjerne i nekorektne politike koje vode Željko Komšić i njemu slični dolazimo do stvarnosti – pozivaju se na ZAVNOBiH kakvog bi oni željeli danas, a da se takav dogodio 25. studenoga 1943. godine, po mogućnosti u Sarajevu, iz kojeg proizilazi kako je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja koja nije ni srpska, ni hrvatska ni bošnjačka, nego isključivo bošnjačka i eventualno bošnjačka s malo “istinskih bosanskih katolika u Sarajevu“.

U takvoj ne samo teoriji nego i praksi, Srbi, a većim dijelom i Hrvati, bivaju ogorčeni stalnim napadima, nepoštivanjem i zanemarivanjem njih i kao naroda i kao građana Bosne i Hercegovine.

Željku Komšiću i antibosanskom bloku, koji se prozvao probosanskim, zadnjih 20 godina je cilj promijeniti svrhu i bit postojanja Bosne i Hercegovine.

Njezine vrijednosti koje se jedino mogu reflektirati u multietničnosti i multikulturalnosti, a ne u isključivo građanskim okvirima koji pod plaštom lažne europeizacije i demokracije teže uništiti temelje Bosne i Hercegovine, kao da sama Europska unija nije prožeta poštivanjem i kolektivnih identiteta.

U takvoj uskogrudnoj i deformiranoj Bosni i Hercegovini ne bi bilo mjesta niti za Hrvate, niti za Srbe, niti za bilo koje druge narode i građane.

Srbi i Hrvati ne žele ovakvu Bosnu i Hercegovinu u kojoj nema dovoljno mudrosti i znanja da ih se prihvati (2 od 3 temelja ove zajednice!) kao narode koji su tu stoljećima, koji su tu danas i koji će tu i dalje biti.

U kojoj nema interaktivnih odnosa i gdje nema konsenzusa oko definiranih budućih zajedničkih ili pak približnih ciljeva i interesa.

Takva Bosna i Hercegovina jednostavno nije moguća jer nije dobra niti za Bošnjake, niti za Srbe, niti za Hrvate. Što se prije riješimo takvih pogubnih koncepata, svima će nam biti bolje.

Dnevnik.ba