StoryEditor
kako protiv argumenata?

Na sapun i parfem odgovarali su histerijom, čini se da su sve skloniji odgovoriti mu silom

Piše B.B.  /  19.12.2021., 12:19h
U nedostatku argumenata Milanoviću su isprva odgovarali bijesom, histerijom i verbalnim napadima, a čini se da je sve veća sklonost i da mu se suprotstave silom...

Značajan dio bošnjačke javnosti uljuljkao se u pozicije žrtve i moralizatora koja mu daje bolju početnu poziciju, pregovaračku prednost i veću naklonost slabo informiranih međunarodnih aktera.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović od početka mandata bacio se na raskrinkavanje takvog djelovanja političkog Sarajeva.

Pamti se još metafora o sapunu i parfemu u kojoj nije bilo ni trunke rasizma ni vrijeđanja, ništa više od vrlo jasne metafore, no Milanović je dočekan na nož.

Od suda proglašeni genocid u Srebrenici više puta je tako i nazvao, komemorirao, zločince osudio..., no usudio se reći i da Bošnjaci na tome stravičnom zločinu - genocidu pokušavaju skupiti političke bodove igrajući na kartu uloge žrtve. Usudio se i prozvati ih što ne priznaju vlastite zločine.

Drznuo se dirnuti i u jednog od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva, jednog od vodećih moralizatora, jer je usko surađivao s mudžahedinima a danas nastupa s pozicije moralne vertikale.

Više je puta osudio i glasno istupao na temu preglasavanja bh. Hrvata te je, među ostalima, zaslužan za sve bolje razumijevanje ovdašnje situacije u međunarodnim krugovima.

Milanović dvije godine prokazuje političko Sarajevo. Na argumente su prvo odgovarali bijesom jer kvalitetnih protuargumenata nema, a čini se da je sve veća sklonost i da mu se odgovori silom.

Otkazivanje posjeta - kukavičluk ili pametan potez?

Neki su odluku o otkazivanju posjeta protumačili kao kukavički čin.

Još uvijek nije poznata točna priroda prijetnji ili najavljenih incidentnih činova, no nije previše izgledno da bi uključivali veći broj aktera i visoki rizik po predsjednikovu sigurnost. 

Skloni smo vjerovati i da se predsjednik nije sam rizik procijenio izrazito velikim, imajući u vidu i mogućnost da se pojačaju sigurnosne mjere, ali pak dovoljnim da se demonstrativno odustane od dolaska.

Dakle, zasigurno nije riječ o kukavičluku, no važno je da se i izvan granica dvije države čuje kako se u BiH dočekuje predsjednik susjedne i prijateljske Hrvatske.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:08