Žrtve napada tzv. ARBiH na prostor zvani Brdo iznad naselja Zabilje na granici travničke i viteške općineFOTO: HMS -
StoryEditor
zločini mudžahedina

NA DANAŠNJI DAN Počeo napad Armije BiH na Brdo iznad Zabilja nakon čega je svirepo ubijeno 14 zatočenih Hrvata

Piše Desk  /  05.09.2021., 21:15h
Da je napad dugo i precizno planiran krunski je dokaz video snimak cijele akcije koju su sačinile snage napadača, zloglasne postrojbe El-mudžahid iz sastava 7. muslimanske brigade.

Twitter profil “Hrvati Bosne i Hercegovine”, koji zadnjih godina detaljno opisuje zločine bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima, objavio je malo poznatu priču o svirepom ubojstvu 14 hrvatskih zarobljenika.

Od tih zarobljenika, 10 ih je bilo pripadnika HVO-a i četiri pripadnika Civilne zaštite od strane bošnjačke Armije BiH, odnosno 7. muslimanske brigade 3. korpusa A RBiH u sklopu koje se borio zloglasni odred El Mudžahid, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– U nedjeljno jutro oko 7.30h započeo iznenadni napad tzv. ARBiH na prostor zvani Brdo iznad naselja Zabilje na granici travničke i viteške općine – navodi se na početku serije Tweetova o 14 ubijenih zarobljenih Hrvata od strane bošnjačke Armije R BIH.

Dodaje se da je napad bio žestok i iznenadan i posada od 10 bojovnika HVO se brzo našla u okruženju snaga 7. muslimanske brigade 3. korpusa tzv. ARBiH.

– Da je napad dugo i precizno planiran krunski je dokaz video snimak cijele akcije koju su sačinile snage napadača, zloglasne postrojbe El-mudžahid iz sastava 7. muslimanske brigade. Poznato je da postoji još ovakvih snimaka koje su služile za promidžbu mudžahedina, objavljeno je na Twitter profilu “Hrvati Bosne i Hercegovine”.

“Hrvati Bosne i Hercegovine” pišu da su se takvi snimci umnažali i upućivali na adrese vlada islamskih zemalja u cilju pridobivanja simpatija za ovakvu borbu a još značajnije i za dobivanje materijalne pomoći koja nije izostala.

– Prema snimci, zatočeni pripadnici HVO-a i radnoga voda su se predali na poziv i zahtjev pripadnika tzv. Armije BiH, koji su im jamčili sigurnost i poštivanje prava ratnih zatočenika, objavljeno je na Twitteru.

Neposredno nakon predaje i odlaganja oružja svi uhićeni Hrvati su odvedeni u selo Han Bila i od tada je njihova sudbina bila nepoznata.

Iz sela Han Bila su, kako je pojašnjeno, krajem mjeseca rujna stigle neprovjerene informacije o tome da su sva četrnaestorica ubijena u tamošnjem zatvoru te da će njihova mrtva tijela biti uručena hrvatskoj strani 15.10.1993. godine.

– Zatočeni i ubijeni prip. HVO: Gabrijel Albert, Duško Ikić, Nikica Jerković, Vlado Krišto, Željko Lovrić, Jozo Marijanović, Srećko Mišković, Branko Petraš, Niko Petraš, Ranko Sukara, kao i 4 pripadnika Civilne zaštite: Mladen Ikić, Milan Malinović, Tomo Petraš i Žarko Stojak, objavili su “Hrvati Bosne i Hercegovine.”

Istaknuto je da je među njima bio i malodobni Žarko Stojak, koji je skoro napunio 17 godina i koji se, kao domaći sin, dragovoljno odazvao za pomoć radnom vodu.

– Gubitak tako važne kote nije u HVO-u ostao bez reakcije pa su vrlo brzo pripadnici postrojbi za posebne namjene HVO Operativne zone Središnja Bosna uzvratile kontranapadom i položaji su brzo vraćeni, objavljeno je na Twitter profilu “Hrvati Bosne i Hercegovine”.

Ostale gore navedene objave iz ove serije tweetova pogledajte OVDJE.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:28