Article_Top_970x250

Muhamed Omić: Nisam musliman, razmišljao sam uzeti putovnicu Srbije!

košarkaški reprezentativac Slovenije

Muhamed Omić: Nisam musliman, razmišljao sam uzeti putovnicu Srbije!

sij 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Omić je u Zvezdu stigao iz Izraela, gdje je igrao za Hapoel iz Jeruzalema i veoma se obradovao mogućnosti da igra za klub za koji navija od mladosti.

Alen Omić, košarkaški reprezentativac Slovenije, novi je centar KK Crvena zvezda s kojom je potpisao ugovor do kraja tekuće sezone.

Košarkaš rođen u Tuzli (živio u Banovićima), koji je prije odlaska u Sloveniju bio nogometni vratar (odveo ga menadžer Enes Trnovčević), nikada nije obukao dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za službenu stranicu KK Crvena zvezda, Alen priča o ispunjenju dječačke želje i velikom izazovu koji donosi igranje u dresu beogradskog kluba, piše Faktor.ba.

Omić je u Zvezdu stigao iz Izraela, gdje je igrao za Hapoel iz Jeruzalema i veoma se obradovao mogućnosti da igra za klub za koji navija od mladosti.

Međutim, poznat je i stav navijača Crvene zvezde da igrači koji su iz susjedstva “nisu dovoljno kvalitetni”, koji predstavlja jedinu prepreku da se mladom Slovencu ispuni san igranja za (po)najveći klub u Srbiji.

Vođeni prethodnim problemima, porazgovarali smo s Alenom Omićem i dobili odgovore na neka pitanja nakon kojih će javnost u Srbiji malo bolje upoznati ovog košarkaša.

“Počeo sam svoju košarkašku priču u Zlatorogu, i nakon toga put je za svakoga tko želi da napreduje u slovenačkoj košarci sličan. Prešao sam u Olimpiju 2012. godine. U međuvremenu, postao sam i reprezentativac Slovenije, a kasnije me put vodi u Gran Canariju, Anadolu EFES, pa Unicaju” – rekao je Omić, dodavši:

“Imam jako puno prijatelja među Srbima koji žive u Sloveniji. Taj mentalitet i narod su mi jako bliski, tu nema nikakve tajne. Uostalom ima li razlike? I te ljude doživljavam kao svoje, mentalitet nam je isti!”

Stav da igrači iz “neprijateljskog susjedstva nisu dovoljno kvalitetni za Crvenu zvezdu” komentirao je na svoj način. Iz njegovih riječi moglo se zaključiti kako se dodvorava Delijama, navijačima beogradskog tima.

“Što je to neprijateljsko susjedstvo? S druge strane imam kvalitet za Crvenu zvezdu i vjerujem da je ovo najveći izazov u mojoj karijeri. Narod u Srbiji doživljavam kao sebi blizak. Uostalom imao sam još znatno ranije ideju da apliciram za srpsku putovnicu uz materinju slovensku. Ja kao Slovenac nisam što se vjere tiče netko koga to baš zanima. Odmah i da dodam, ljude dijelim na one dobre i loše, trećeg nema. Ako baš nekoga i interesira, ateista sam, pa neka bude da je Crvena zvezda moja nada i vjera, jer je meni košarka na prvom mjestu” – rekao je Omić, koji je dodao da u slobodno vrijeme vrlo rado pogleda i filmove Emira Kusturice, a neka pisana djela Andrića i Selimovića zna gotovo napamet.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250