Article_Top_970x250

Mostar okićen blještavim znakovljem

Nemar naš svakdašnji

Mostar okićen blještavim znakovljem

lip 07, 2017

Piše: Bojan Šunjić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ovdje sam

Mostarci, njihovi gosti i prolaznici gledaju sasvim nove slike iz Mostara. Bijeli papiri na lipi pored Elektroprivrede, na tabli za osmrtnice u Centru 2, na kamenu kod hotela Ero

Proljetna i ljetna raskopavanja, teški strojevi, prokopane i zatvorene ulice, prašina, buka, prometni kolaps... U Mostaru ništa novo. To je  već godinama svakodnevica. Cilj opravdava sredstvo kažu optimisti jer, za kolektor, vrijedi se strpiti.

No kako je putnicima, namjernim ili slučajnim? 

Potkraj veljače mostarska je "birokratska mašina" obavijestial građane kako se zbog izvođenja radova za promet zatvara jedna strana ulice Kardinala Stepinca. Onim "nevičnim" Mostaru nitko nije rekao kako je to ona ulica kojom se preko Carinskoga mosta ulazi u središte grada.

Potkraj travnja ista ta "mašina" ponovno se oglasila i zatvorila cijelu ulicu kod Hotela Ero. Ujutro osvanule barikade, a nevičnim, stidljivo, na bijelom papiru, poručeno: obilaznica je desno. Optimisti kažu ma može se uokolo, istina teže, ali može šleper skrenuti od dva tri puta.

Optimisti nestadoše kada ugledaše novu, kako je "mašina" zove, vertikalnu signalizaciju. Putnike su podarili su sasvim novom slikom iz Mostara. Bijeli papiri na lipi pored Elektroprivrede, na tabli za osmrtnice u Centru 2, na kamenu kod hotela Ero stidljivo poručuju: Obilaznica Sarajevo je desno. Kako bi zadovoljili nezadovoljne postavili su papire dovoljno nisko kako bi zadovoljili i "vertikalne" i "horizontalne" kriterije. Prolaznici mogu pročitati i osmrtnice. 

Optimista više nema, glas pesimista jenjava pred nastupajućom vrućinom, a i putnici već znaju kako su u Mostaru. Otputovat će iz nemara kad tad.

Dnevnik.ba