Article_Top_970x250

Mogu li HDZ BiH i HDZ 1990 prevladati prepreke i zajedno raditi za interes Hrvata u ZDŽ

vrijeme za kompromise

Mogu li HDZ BiH i HDZ 1990 prevladati prepreke i zajedno raditi za interes Hrvata u ZDŽ

sij 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: kockice.ba

Nakon listopadskih izbora u Zeničko Dobojskoj Županiji, kada je u pitanju hrvatski narod, nastavila se dominacija HDZ-a BiH. Više je razloga tomu, prvenstveno u činjenici da imaju izvrsnu infrastrukturu i bazu glasača, jer samo Žepče donese glasova koliko ostatak ostalih županijskih podružnica. No, pored toga takvom rezultatu je doprinijela i nešto drugačija politika od one koju smo do sada navikli gledati od HDZ-a BiH. Prvenstveno, prestalo se sve svoditi na Žepče i počelo se raditi na tome da sve podružnice počinju dobivati svoje prilike. Dakako, i novi mladi ljudi u rukovodstvu općinskih i gradskih podružnica donijeli su osvježenje stranici.

Na drugoj strani, HDZ 1990., zabilježio je slabiji rezultat, prvenstveno uzimajući u obzir činjenicu da se baza njihovih glasača smanjila odlaskom mlađih naraštaja u Njemačku, ali i činjenici da su ovu kampanju vodili bez velikih financijskih sredstava, što je uveliko doprinijelo lošijoj promociji stranke. Dakako, najveća baza glasača 90- ke je Zenica. No, i takvi rezultati pokazali su da i jedna i druga stranka uživaju potporu hrvatskog naroda, piše kockice.ba.

Dok su Bošnjaci svojim igrama nametnuli hrvatskog člana Predsjedništva, a na ostalim razinama Nezavisni blok i koalicija stranaka pokušavale izgurati HDZ i SDA iz vlasti, HNS je ojačao svoj položaj i sve hrvatske stranke su se uključile u rad, a sam HDZ BiH je s HDZ 1990 potpisao dokument o suradnji, koji je dodatno ujedinio hrvatski narod. I u Zeničko- Dobojskoj Županiji su strake oko Nezavisnog bloka pokušale izgurati Hrvate iz vlasti, ali im se to obilo od glavu i koalicija se raspala prije nego se kvalitetno i sastala.

No, ovo pak pruža priliku HDZ-u da ponovno aktivno sudjeluje u vlasti, kao i u prethodnome mandatu, pogotovo uzimajući u obzir dominaciju HNS-a u višim razinama vlasti. Ali, postavlja se pitanje, može li se suradnja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 prenijeti i na lokalnu razinu, ili će pak takva suradnja ostati samo u Mostaru. Budući da broj Hrvata u Zeničko-dobojskoj županiji pada, uz malo mudrosti, oba HDZ-a bi to mogla iskoristiti i dodatno ojačati suradnju na svim pitanjima i pokazati da se ispred vlastitih interesa može staviti i interes brige o vlastitom narodu, koji je ipak svojim glasovima osigurao datim političarima politički legitimitet.

Najzanimljivija situacija bit će u Zenici, najjačoj bazi HDZ-a 1990, gdje bi se obje stranke mogle iskazati jačom suradnjom zbog očuvanja hrvatskog naroda, pogotovo u vremenu kada su u Zenici u gradskim razinama vlasti u potpunosti isključeni. Ukoliko suradnja Čović-Cvitanović bude korektna, otvaraju se preduvjetii da se stvori koalicija po općinskim organizacijama, s ciljem jače suradnje i rješavanja bitnih pitanja od vitalnih značenja za hrvatski narod u Zeničko-dobojskoj županiji. Dakako, takvom odnosu uveliko se može pridonijeti samo ako obje strane iskreno budu htjele raditi na zajedničkim ciljevima, ostavljajući po strani razmirice koje su sastavni dio politike.

No, vrijeme će pokazati jesu li obje stranke spremne prevladati razmirrice i raditi za hrvatski narod, ili će pak preko svojih političkih prepucavanja nastaviti dodatno usložnjavanje ionako kompliciranih odnosa. Veliki vjetar u leđa takvoj politici suradnje može dati vrh obje stranke ukoliko se potpisani sporazum bude poštivao, bez oraha u džepovima. 

Dnevnik.ba

Tagovi: