Article_Top_970x250

MMF: Najveći problemi zapadnog Balkana nedostatak kapitala i niska zaposlenost

analiza

MMF: Najveći problemi zapadnog Balkana nedostatak kapitala i niska zaposlenost

lip 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Najveći problemi zemalja regije Zapadnog Balkana su nedostatak kapitala i niska zaposlenost, rekao je danas viši regionalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za središnju i istočnu Europu Nadim Ilahi.

On je, govoreći o stabilnosti financija i ekonomskom rastu na Summitu ministara financija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima, rekao da je potrebno prije svega unaprijediti i poslovno okruženje jer su Mađarska, Poljska i Slovačka postigle uspeh zahvaljujući tome.

"Veliko ograničenje regije Zapadnog Balkana je slaba infrastruktura što odbija investitore da ulažu jer su loši putevi i ima mnogo graničnih prijelaza", rekao je Ilahi.

Dodao je da je "ključno pitanje regije što prolazi kroz demografske promjene i što se smanjuje broj radno aktivnog stanovništva zbog manjeg prirodnog prirasta i iseljavanja mladog i obrazovanog stanovništva, a što negativno utječe da gospodarski rast".

Član Predsjedništva Saveza ekonomista Srbije i bivši ministar financija Srbije Dušan Vujović istaknuo je da "regija zapadnog Balkana raste brže nego zemlje eurozone ali da taj rast nije zasnovan na faktorima koji su održivi na dulji rok".

On je rekao da su ostvarene "neke rezerve, ali ih ne treba olako trošiti već ih treba povećavati za loša vremena".

Član Fiskalnog savjeta Srbije Vladimir Vučković kazao je da je Srbija prošla put od najgoreg stanja do toga da po nečemu postane dobar primjer.

"Srbija je uspjela odigurati makroekonomsku stabilnost i imala sreće da na međunarodnom tržištu ima obilje kapitala po niskim kamatama, a da su investitori prihvatili rizike, što je dalo pozitivne rezultate", rekao je Vučković.

Istaknuo je da je makroekonomska stabilnost važan, ali ne i dovoljan preduvjet za gospodarski rast.

On je rekao da je Srbiji potreban gospodarski rast veći od tri posto i da su potrebne investicije koje to osiguravaju.

"Ne treba sipati novac na uljepšavanje gradova, kada se ne ulaže dovoljno u komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, već treba ulagati u ono što omogućava gospodarskirast", rekao je Vučković.

Istaknuo je da je investitorima važnije kakav je trend rasta vanjskog duga nego koliko je visok.

"Bolje je kada je vanjski dug visok, ali satendencijom pada, nego ako je manji, ali s tendencijom rasta", rekao je Vučković.

Razlozi zbog kojih mladi ljudi emigriraju iz zemalja zajedničkom imenom zovu se, kako je rekao, loše upravljanje državom, a u to spada razina korupcije, vladavine prava i drugi uvjeti.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije Japan Tobacco International (JTI) za zapadni Balkan Goran Pekez kazao je da su pojačana suradnja državnih organa u regiji Zapadnog Balkana, pojačana kontrola i akcizna politika usklađena s kupovinom moći stanovništva preduvjeti za predvidive državne prihode, kao i za smanjenje nelegalne trgovine duhanom.

"Duhanska industrija je jedan od najvećih poreskih obveznika u regiji, samo je JTI platio porez u regiji više od 606 milijuna evra", rekao je Pekez.

U zemljama zapadnog Balkana duhanska Industrija, prema njegovim riječima, čini 11 posto ukupnih proračunskih prihoda.

Svi regionalni kandidati za članstvo u EU imaju, kako je rekao, izgrađenu praksu akciznih kalendara i veoma je važno pridržavati se toga.

"Tako se vodi računa o kupovnoj moći stanovništva i sprječava rast ilegalne trgovine", rekao je Pekez.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina podigla akcizu s 28 eura na 1.000 cigareta u 2010. godini na 90 eura na 1.000 cigareta u 2018. godini što je povećalo ilegalnu trgovinu sa šest na više od 50 posto.

"Takav porast akciza i cijena duhanskih proizvoda bio je prevelik teret za potrošače pa su se okrenuli ilegalnom tržištu", rekao je Pekez i apelirao na još veću suradnju vlada regije na suzbijanju sive ekonomije na tržištu duhanskih proizvoda, prenosi N1.

Dnevnik.ba