StoryEditor
nevjerojatna priča

Mladi lopov iz BiH postao milijarder, na sudu se nije pojavio, nitko ne zna gdje je

Piše desk  /  20.11.2021., 11:01h
Bilo je to ono divno ljeto 2018. Završilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, Hrvatska, nekima prvi susjed, a nekima u BiH druga domovina, upravo je postala viceprvak svijeta.

Cijeli narod bio je u zanosu. Međutim, tvrtki iz Ludbrega se 20. srpnja to ljeto pretvorilo u gorko iskustvo, a mladiću iz BiH, koji je postao lopov, u nezaboravno, piše Večernji list BiH.

Naime, mladić je napravio lažnu stranicu banke u kojoj je tvrtka iz Ludbrega (RH) imala otvoren račun. Riječ je o “phishingu” ili mrežnoj krađi identiteta kada pošiljatelj navodi žrtvu da otkrije osobne informacije (obično financijske) njihovim upisivanjem na lažiranu internetsku stranicu čija je poveznica dana u poruci. Adresa i sadržaj te lažirane stranice vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice.

Nakon što je žrtva upisala sve podatke, mladić, danas 26-godišnjak, sebi je prebacio milijun kuna (250 tisuća KM) te, očekivano ili ne, taj novac investirao, pokazat će se, pametno te je za tih 250 tisuća KM kupio 22 tisuće i 42 bitcoina. Tada je 1 bitcoin vrijedio 10-ak tisuća KM, danas vrijedi oko 111.000 KM.

U prijevodu, imovina mladića danas iznosi 2 mlrd., 540 milijuna, 580 tisuća i 365 KM, a kako se doznaje, mladić iz BiH još se nije odvojio od svoje imovine...

Naime, od ljetos, kada je podignuta optužnica u Hrvatskoj, on je nedostupan tamošnjim pravosudnim institucijama. Iz Suda u Varaždinu su za Večernji list potvrdili da je mladiću upućen poziv da 17. studenoga dođe na sjednicu optužnoga vijeća, ali...

- Ova sjednica optužnog vijeća je odgođena. Okrivljenik nije pristupio, niti je vijeće do početka sjednice raspolagalo informacijom je li okrivljenik primio poziv za sjednicu vijeća - priopćili su iz Općinskog suda u Varaždinu.

Bilo je najava i da će se mladom kriminalcu oduzeti nezakonito stečena imovinu, znači, uz tih milijun kuna, i ostaci od bitcoina, no zasad takav epilog nije realan. S obzirom na to da ta priča intrigira javnost, računalni stručnjak s kojim je Večernjak razgovarao ističe mogućnost da se mladić sklonio iz BiH i otišao van.

Dnevinik.ba

19. svibanj 2022 15:18