Article_Top_970x250

"MJESTA GDJE POČINJE SVE ISPOČETKA" Objavljen izbor i ciklus novih pjesama Tanje Stupar - Trifunović

DOBITNICA NAGRADE "MILICA STOJADINOVIĆ"

"MJESTA GDJE POČINJE SVE ISPOČETKA" Objavljen izbor i ciklus novih pjesama Tanje Stupar - Trifunović

lis 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(foto:Borislav Brezo)

Za ovogodišnju manifestaciju "Milici u pohode" i ediciju "Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović - Srpkinja" priređen je izbor iz poezije Tanje Stupar Trifunović i njen novi ciklus pjesama pod nazivom "Mjesta gdje počinje sve ispočetka".

U nakladi Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski", a u okviru projekta "Milici u pohode", objavljen je izbor iz poezije Tanje Stupar Trifunović, dobitnice književne nagrade "Milica Stojadinović Srpkinja" za zbirku "Razmnožavanje domaćih životinja" objavljenu 2018. godine u nakladi sarajevskog Buybooka. 

Nagradu  "Milica Stojadinović Srpkinja" dodjeljuje Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" u okviru projekta "Milici u pohode", a dodjeljuje se za najbolju knjigu poezije objavljenu između dvije manifestacije, isključivo autorica, na srpskom jeziku. 

Stupar - Trifunović dobitnica nagrade "Milica Stojadinović - Srpkinja" za zbirku "Razmnožavanje domaćih životinja" 

Tim je povodom KC Vojvodine "Miloš Crnjanski" objavio izbor iz poezije Tanje Stupar Trifunović i novi ciklus pjesama pod nazivom "Mjesta gdje počinje sve ispočetka".

Urednica je Gordana Draganić Nonin, novinarka Danasa i urednica edicije KCV-a "Miloš Crnjanski" iz Novog Sada. 

"Nagrada 'Milica Stojadinović Srpkinja' dodeljuje  se za poeziju, za najbolju knjigu poezije objavljene između dve manifestacije, isključivo autorke, na srpskom jeziku.Deo nagrade je i da autorka ima pravo da novu zbirku ili izbor iz poezije objavi u našoj ediciji 'Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja'. Prošle godine je naša laureatkinja bila Tanja Stupar Trifunović, a nagrađena je njena zbirka 'Razmnožavanje domaćih životinja' (Buybook, Sarajevo)", kazala je Draganić - Nonin  za Dnevnik.ba. 

"Mjesta gdje počinje sve ispočetka" 

Za ovogodišnju manifestaciju "Milici u pohode" i ediciju "Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović - Srpkinja" priređen je izbor iz poezije Tanje Stupar Trifunović i njen novi ciklus pjesama pod nazivom "Mjesta gdje počinje sve  ispočetka".

Zbirka izbora iz poezije Tanje Stupar Trifunović bit će predstavljena u Novom Sadu  u tamošnjem Kulturnom centru "Vojvodine" u petak, 25. listopada. 

"Daleki horizont Tanjinih pesama zgrčen je u pulsirajuću tačku ginomahije: u žižu ženske borbe sa svetom oko sebe i svetovima u sebi, borbe koja može da bude laka i lepa, groteskna i ogorčena, usredsređena na pobedu ili, češće, do iznurenosti zaposednuta znacima nadolazećeg poraza. Tanja vrlo otvoreno piše o ženskom telu i seksualnosti, rije po odnosima muškaraca i žena, bori se i raspravlja, ne plaši se nijednog bezdana niti ijednog poriva. Ona bez zazora propituje mušku dominaciju i žensku podređenost: glas njene pesme spreman je i da se posvađa i da optuži, da otme svoje pravo telesnog uživanja tamo gde je već u mentalnom prostoru zapečaćen neminovni nemir pitanja i misli", napisala je Vladislava Gordić Petković u recenziji knjige "Mjesta gdje  počinje sve ispočetka". 

O nagradi "Milica Stojadinović Srpkinja": U znak sjećanja na srpsku pjesnikinju Milicu Stojadinović Srpkinju, rođenu u Bukovcu 1828., umrlu u Beogradu 1878., sahranjenu u Požarevcu, suvremenicu Vuka Karadžića i Njegoša, pjesnikinju koja je prva, između ostalog, ovjekovječila stihom ljepote Fruške Gore, Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski“, već 43 godine, organizira književne susrete "Milici u pohode“.

U okviru manifestacije, od 1994. godine, ustanovljena je književna nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju su, između ostalih, dobili eminentni književnici: Florika Štefan, Mira Alečković, Jara Ribnikar, Tanasije Mladenović,  Boško Petrović, Matija Bećković, prof. dr Miroslav Egerić, prof. dr Jelka Ređep, Milan Nenadić, Blagoje Baković, Vida Ognjenović i drugi, a od 2009. godine, ova nagrada  se dodjeljuje isključivo „pjesnikinji za knjigu poezije, objavljenu na srpskom jeziku, između dvije manifestacije 'Milici u pohode'“. Od 2009. godine kada su promijenjene propozicije, nagradu su dobile: Tanja Kragujević,  Ana Ristović ,Gordana Đilas, Emsura Hamzić, Danica Vukićević, Radmila Lazić, Kajoko Jamasaki, Stana Dinić Skočajić i Sunčica Denić, Dragica Stojanović i Tanja Stupar Trifunović. 

G. L. / Dnevnik.ba