Article_Top_970x250

Ministarstvo obrazovanja ZHŽ ili Županijski sud Široki Brijeg - tko je gimnazijalkama iz Posušja jedinice pretvorio u dvice?

parama protiv znanja?

Ministarstvo obrazovanja ZHŽ ili Županijski sud Široki Brijeg - tko je gimnazijalkama iz Posušja jedinice pretvorio u dvice?

ruj 26, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Je li moguće da se Županijski sud u Širokom Brijegu i Ministarstvo obrazovanja Zapadno-hercegovačke županije bave jedinicama posuških srednjoškolaca?

Nakon što su temeljem rješenja Ministarstva obrazovanja ZHŽ-a dvije učenice Gimnazije fra Grga Martić Posušju dobile svjedodžbe o završenom prvom razredu, iako su ga trebale ponavljati, posuški gimnazijalci su se odlučili na štrajk, te dva dana nisu pohađali nastavu. Učenici, a i njihovi roditelji, ogorčeni su činjenicom da su dvije učenice dobile svjedodžbe o završenom razredu, iako su imale više od dvije zaključene nedovoljne ocjene – tzv. jedinice.

Priča o „zaobilaženju“ zaključenih jedinica je počela još u lipnju kad su se profesori pobunili protiv prosvjetne inspektorice Nade Đerek koja je pokušavala silom „ispraviti jedinice“ dvjema učenicama. „Uvidom u dnevnik“ inspektorica Đerek je poništila negativne ocjene, što je izazvalo reakciju profesora, koji su se požalili Ministarstvu obrazovanja. Tad je Ministarstvo obrazovanja odlučilo poništiti rješenje inspektorice i cijelu stvar vratiti tamo gdje joj je i mjesto – u ruke profesora. No, roditelji učenica su se tad odlučili na radikalan potez – podnijeli su tužbu Županijskom sudu u Širokom Brijegu i, ako je vjerovati ministrici obrazovanja ZHŽ-a Ružici Mikulić, na sudu su pobijedili. Prema njenim tvrdnjama, sud je, pojednostavljeno rečeno, odlučio da jedinice postaju dvice i školi je u rujnu naloženo da im izda svjedodžbe o završenom prvom razredu gimnazije. To je izazvalo revolt među učenicima koji su se odučili na bojkot nastave.

Ostalo je potpuno nejasno je li sud uistinu naložio ministarstvu da se djevojčicama izdaju svjedodžbe o završenom razredu gimnazije, ili je ministarstvo „na svoju ruku“ zapovjedilo školi da to učini.

Kako se moglo zaključiti iz jučerašnjeg izlaganja ministrice Ružice Mikulić pred posuškim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, Županijski sud u Širokom Brijegu je donio odluku da se dvije djevojčice koje su pale godinu ipak upišu u sljedeći razred.

Ministrica Mikulić je izjavila kako je u Posušje došla zbog "poziva djece" i da su joj djeca na prvom mjestu. Kazala je kako je pravilnik o ocjenjivanju dvojben, ali i kako je njeno ministarstvo poništilo odluku školske inspektorice koja je bila pretvorila negativne ocjene u pozitivne. No, presudom suda negativne ocjene su ipak (p)ostale pozitivne.

"Postupak smo bili vratili na stanje od 12. lipnja, da škola odredi to kako ona misli i rješenje inspektorice (Đerek) smo stavili van snage. Nakon tog je sud donio svoju presudu i cijela je priča tu završena. Moj je stav jednak kao i stav roditelja. No, ja ne mislim da se treba ići u sudske presude niti u prigovore sudu. Ministarstvo je samo izvršni organ", rekla je Mikulić.

Cijelu zavrzlamu je malo bolje rastumačio v.d. ravnatelja posuške gimnazije Ante Jukić koji je rekao kako je gimnazija svjedodžbe izdala postupajući po rješenju ministarstva u kojem je stajalo da se učenicama trebaju izdati svjedodžbe o završenom prvom razredu u roku od 24 sata.

Ostalo je, pak, nejasno je li to rješenje nastalo temeljem odluke suda ili ministrice Mikulić.

Iz Županijskom suda Široki Brijeg portalu Dnevnik.ba je rečeno da danas neće moći komentirati ovaj slučaj niti javnosti ponuditi presudu na uvid zbog odsustva predsjednice tog suda, a nedostupna za komentar je bila i ministrica Mikulić.

Isto tako, javno nisu željeli govoriti ni posuški profesori jer se pribojavaju da će im se „montirani“ da su oni nagovorili učenike na bojkot nastave.

Posuški gimnazijalci danas su, pak, došli na nastavu.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250