Article_Top_970x250

Milovićeve kronike zloće

osvrt

Milovićeve kronike zloće

velj 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Novinar, kolumnista i urednik na BHRT-u Tvrtko Milović na svom FB profilu osvrnuo se na nedavni broj Napretkovog godišnjaka u kojem se spominje i njegovo ime. Njegov post prenosimo u cijelosti:

U posljednjem broju Napretkovog godišnjaka broj 66, našlo se i moje ime. U tekstu pod psudonimom „Blaženka Malić“, izvjesni autor obračunava se sa mnom jer sam dirnuo u očito nedodirljivog vječnog predsjednika HKD Napredak Franju Topića.

Između ostalog, u tekstu „Vučje sijelo ili Milovićeva Povijest zloće“ hrabri autor me na različite načine vrijeđa i omalovažava, nastojeći na taj način anulirati moje pisanje o Franji Topiću.

Naravno, ni na jednu opasku autor ne odgovara. Moju primjedbu da se Franjo Topić nekada u svojih 28 godina svjetovne aktivnosti trebao založiti za položaj hrvatskog jezika u Sarajevu, anonimni autor jednostavno ponavlja – s gnušanjem. Ne odgovarajući na primjedbu, imputira meni da želim biti Sarajlija (!?), da se želim „pitati“ u Sarajevu, u Napretku, da želim pjevati kao Ivica Šarić i slično…

Konstatirajući moja pisanja kao nevažna i bezopasna za golemi Topićev ugled, autor se osvrće i na moj „ljepuškast ali podbuhao izgled“, opisujući me kao vuka u janjećoj koži koji zajapureno prosipa žuč.

Generalno, dobro sam i prošao, jer je autor kasnije u tekstu aktivnost jedne Topićeve neistomišljenice opisao kao „piškenje“. Meni je tek posumnjao da sam Hrvat, i ukorio što ne znam titulu Vinka Puljića. Sve jako važne primjedbe.

Ima tu svega, uglavnom negativno konotirana reciklaža mojih teksotva iz 2017. godine. Zanimljivo da je ovakvo vulgarno pisanje našlo mjesto u Godišnjaku Napretka! To najbolje govori na što je Napredak spao. Zar Franjo Topić, kao nakladnik Godišnjaka, nema inteligentniji način odogovoriti na pola tuceta tekstova na račun njegove časti i morala, pa se obračunava preko anonimnih autora!? Fun fact: U tekstu se Topić spominje skromnih 97 puta!

Osobno nemam što dodati. Sve koje zanima ova tema, a njih je žalosno malo, mogu jednostavno pročitati sve što sam pisao, i što je anonimni autor u Godišnjaku „odgovorio“. Nekakav pravovijek dat će i općinski sud u Mostaru gdje je završila Topićeva tužba protiv mene.

No, da ne budem neučtiv, na jedan ću segment teksta odgovoriti, jer je „Blaženka Malić“ apsolutno u pravu – istina je da sam analizirao Topićev rad iz 2015. jer sam se tek 2017. dokopao Godišnjaka za tu godinu. Više me Franjo Topić nije zanimao jer sam rekao sve što sam imao, ali kad sam vidio polemički biser anonimnog autora u godišnjaku iz 2019. odlučio sam napraviti još jednu analizu, ovaj put analizirati Izvještaje Predsjednika HKD Napredak Franje Topića za 2017. godinu! Obećavam da će biti kratka i zanimljiva.

 

„Aktivnosti“ Franje Topića

Mili predsjednik Franjo Topić, u 2017. godini prijavio je 135 aktivnosti u funkciji Predsjednika društva.

Rekli bi solidno. Ali nije.

Od 135 aktivnosti, na 42 aktivnosti Topić uopće nije bio!!! Najčešće bi poslao ispriku, ili Josipa Vrička. Na koji način je neodlazak na neki sastanak, ili događaj ubrojena u aktivnost, jasno je samo Središnjoj upravi koja bezpogovorno usvaja sva Franjina izvješća.

Dalje, na 43 prijavljene aktivnosti, Franjo Topić je samo nazočio, bez ikakve aktivne uloge! O kakvim se to aktivnostima radi vidjet ćemo kasnije. Dakle, od 135 aktivnosti, na njih 85 Franjo Topić ili nije bio, ili je samo bio kao pasivni promatrač.

Sljedeća „aktivnost“ po brojnosti je medijska promocija. Tu se radi najčešće o promociji Napretkovog Godišnjaka (onog istog što sam ismijavao te 2017. godine kada je održavao sastanke sa vodoinstalaterima i svojom tajnicom), ili gostovanja na televiziji. Takvih aktivnosti je 11.

Osam aktivnosti se ubraja u „davanje viđenja političke situacije u BiH“. Franjo ima tu sreću da ga često pitaju za mišljenje, jer je on poznat kao politički analitičar. Naravno, na tom polju nema apsolutno nikakve kompetencije, ali kao da mu trebaju. Kad fratri mogu može i on. Takvih „viđenja“ ima šest.

Osam puta Topić je „davao podršku“ nečijem tuđem radu. Obično bi mu se netko najavio na sastanak, on bi „dao podršku“ i to bi bilo to.

Šest puta je sam tražio podršku od trećih lica. Četiri puta je svoje goste učlanio u Napredak a četiri puta je nepoznato što je uopće radio na nekoj od prijavljenih aktivnosti.

Dva sastanka je imao vezano za obnovu „Lire“ koja se nikad nije obnovila, i jedan sastanak vezano za iznajmljivanje Imperijala.

A sada slijede aktivnosti koje su Napretku bile svrsishodne: Sedam puta je održao sjednice Središnje uprave i jednom je nazočio stvarnoj Napretkovoj aktivnosti – božićnom koncertu!

Ukupno, osam od 135 aktivnosti je Franjo Topić u 2017. godine posvetio potrebama Napretka. Kao što sam kaže, sve njegove aktivnosti Središnja uprava je jednoglasno odobrila. Šta drugo i mogu kad za aktivnosti drugih predsjednika i ne znaju.

„Aktivnosti“ Franje Topića analizirao sam i po vrsti. Tu je jednako veselo.

Od istih 135 „aktivnosti“, Topić je bio na 28 sastanaka, 21 konferenciji, 24 svečanosti, 12 promocija knjiga, 12 prijema (tu su i dva koktela), 9 sjednica, 6 izložbi slika, 4 kazališne predstave, 3 svete mise, 2 gostovanja na Televiziji, jedna komemoracija i jedno predavanje.

Franjo Topić u svoje aktivnosti ubrojio je i 12 primanja pozivnica za određene događaje, od kojih je na većinu poslao tajnika Josipa Vrička.

Šteta je ne spomenuti o kakvim se uopće aktivnostima radi. Kao i prethodnih godina, Topić se redovno sastaje s veleposlanicima i političarima. Rado odlazi i po konferencijama različitih radničkih sindikata, iako u Statutu ni programu HKD Napredak nema što tražiti u takvim organizacijama. Velik dio prijavljenih Topićevih aktivnosti su dio njegovih svećeničkih obaveza, koje opet ne bi trebale imati nikakve veze s Napretkom.

Kao što ni članovi Napretka nemaju uvid u financije Napretka, i meni je nemoguće vidjeti tko Topiću plaća silne konferencije i putovanja. Tako je dane provodio po Kopenhagenu boreći se za nečija radnička prava. Kakve koristi od tog ima Napredak znaju samo članovi Središnje uprave.

 

Bliskost s SDA

Posebno je zanimljiva Topićeva bliskost SDA.

Tako se u 2017. godini 21 put odazvao pozivu ili bio na sastanku s visokim dužnosnicima SDA. Za usporedbu, s HDZ-ovcima je bio na tri (3) sastanka, od čega na jednom sa savjetnikom Dragana Čovića. U opisu ove „aktivnosti“ Topić rezignirano konstatira da je to bio sastanak „samo sa savjetnikom“.

U komentarima se vidi da Topiću ne manjka osjećaja vlastite veličine. Tako u napomeni s promocije knjige „Hrvatski koordinacijskih odbor u Sarajevu 1993. – 1994.“ Topić sebi (kao istaknutom članu HKO) daje zaslugu da je spriječio sukob Armije BiH i HVO u Sarajevu!

Zahvaljujući ovom Topićevom uspjehu, HVO je izbrisan iz Sarajeva, a 104 nesretnika koja su dala život za obranu grada danas ne mogu dobiti ni propisan spomenik.

Kada već preuzima „zasluge“ onda bi Topić trebao uzeti zasluge i za ukupan položaj Hrvata u Sarajevu, za koje uporno u medijima govori „da im je sasvim dobro“.

 „Blaženka Malić“ u svom herojskom obračunu sa mnom, navodi i jednu izjavu koje se nikako ne sjećam. Kaže da sam najavio Topićev „pad na sljedećoj skupštini“ HKD Napredak.

Sumnjam da bih ikad tako nešto pomislio. Topić je apsolutno privatizirao Napredak. Svi koji se tamo još uvijek nalaze su njegovi bezpogovorni poslušnici, što vidimo i po jednoglansoj podršci iako društvo propada po svim parametrima.

Franjo Topić je 29 godina predsjednik, i izvjesno je da će biti posljednji Predsjednik Napretka.

Ako i što ostane poslije njega, neće biti zanimljivo preuzeti ni Josipu Vajdneru.

Dnevnik.ba