Article_Top_970x250

Milović o Komšićevim ´blebetanjima´: "Političke ridikule možemo ismijavati sve dok ne dođu na poziciju moći. Onda postaju opasni"

komentar

Milović o Komšićevim ´blebetanjima´: "Političke ridikule možemo ismijavati sve dok ne dođu na poziciju moći. Onda postaju opasni"

srp 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Facebook

Nakon što je sredinom svibnja objavio jezgrovitu analizu o “opasnim namjerama” Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, urednik dokumentarno-suvremenog programa BHRT-a Tvrtko Milović danas je na svojoj Facebook stranici objavio novu analizu koja je svojevrsni nastavak gore spomenute. Objavu s Facebooka Tvrtka Milovića prenosimo u cijelosti:

-Željko Komšić 08.10.2018. – “Tužit ćemo Hrvatsku zbog Pelješkog mosta”

Željko Komšić 25.07.2019. – “Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most”.

Njegova blebetanja mogu biti smiješna, ali se ne mogu i ne smiju sasvim zanemarivati. Političke ridikule možemo ismijavati sve dok ne dođu na poziciju moći. Onda postaju opasni.

Potencijalno opasnu izjavu Komšić je dao isti dan kad je rezignirano ustvrdio da Hrvatska smije graditi što želi. Naime, on je komentirao uhićenje milijardera Mittala:

“Ako su ga uhapsili vjerovatno ima nešto. Ne bi se valjda igrali, ali dajte da se to desi i sa našim milijarderima. Ako smiju nek ih hapse, ako ne smiju neka se miču”.

Što ovime govori predsjedavajući Predsjedništva BiH!?

Kao prvo, u BiH ne postoje (poznati) milijarderi, pa je jasno da Komšić govori općenito o bogatašima. On narodskim jezikom potencira vrlo opasnu pretpostavku – da su svi bogataši kriminalci!

Komšić, iako ateist, jaše na valu tumačenja tri dominantne BH religije, da je siromaštvo vrlina a bogatstvo, samo po sebi – grijeh.

Željko Komšić (nesvjesno naravno) nastavlja i komunističku ideologiju – sugerira kako su bogati ljudi lopovi te ih stoga treba “uhapsiti” a njihovo bogatstvo – podijeliti narodu.

Politički oportuno Komšić sebe predstavlja kao siromašnog političara. On to izvjesno i jeste. Činjenica da ima najveću državnu plaću u BiH i da je i dalje siromašan neoboriv je dokaz da su svi bogatiji od njega jednostavno kriminalci. Jer ako on nije bogat – kako su oni!?

U religioznoj postsocijalističkoj javnosti njegovo nominalno siromaštvo i jeste najveći politički adut. Pričanje besmislica samo je bonus kojim ga nepismena masa “doživljava jednim od svojih”.

Ali, opasnost izjave o “hapšenju milijardera” nije samo u općenitosti tvrdnje da su svi bogataši lopovi. Opasnost leži u tome što se u zemlji bez investicija faktički poručuje svim “milijarderima” da nisu dobrodošli. Ni oni ni njihov kapital.

U vrijeme kada se strane i domaće investicije približavaju nuli, objava ovakve prijetnje sa najviše državne funkcije jednostavno je zastrašujuća.

Sreća u nesreći je što Komšića malo tko doživljava ozbiljno, ali nesreća u nesreći je što se na ovaj način pojačava diskurs o bogaćenju kao nečemu lošem i grešnom.

Komšiću će ovo sigurno donijeti glasove jednako onako kako je sotonizacija bogatstva vjerskim zajednicama donosila – bogatstvo, napisao je Milović.

Dnevnik.ba