StoryEditor
mostar

Milivojević za Kompas: Devastiranje Saborne crkve je poruka Srbima da ovo nije naš grad, da mi ovdje nemamo mjesta, ali nećemo nasjesti na tu provokaciju

Piše DESK  /  14.12.2022., 15:09h

„Smatramo da je devastiranje Saborne crkve poruka da ovo nije naš grad, da mi ovdje nemamo mjesta kao ni objekti koji pripadaju srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali nećemo nasjesti na tu provokaciju – ovo je i naš grad“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

Naglasio je kako crkva Svete Trojice u Mostaru nije samo vjerski objekt nego i nacionalni spomenik kulture u UNESCO-voj zaštićenoj zoni. „Ako je naše društvo toliko degradirano da smo spremni na tako lijepom objektu gasiti svjetla, zvona, zaustaviti satove onda je ovo poruka da se zaustavi vrijeme za Srbe“, naglasio je Milivojević i dodao da je to zaustavljanje vremena za sve građane Mostara, a ne samo Srbe.

„Kao društvo trebamo kazniti te ljude i ukazati da jedna ovakva destruktivna politika, ponašanje i divljaštvo u gradu Mostaru više nema prolaza“, poručio je Milivojević.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić je kazao da je slučaj devastiranja crkve ostavio strašne i teške posljedice, ali je pokazao da u ljudima postoji veliko dobro. „Građani, koje ne želim svrstati ni po nacionalnom, ni po vjerskom opredijeljenu, građani Mostara, Sarajeva, cijele BiH, ali i širom svijeta su se javili s podrškama i porukama da su razočarani, tužni i spremni pomoći kako financijski tako i drugim sredstvima“, rekao je Kojić.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Mostar Sanja Bjelica-Šagovnović je istaknula kako čin devastacije budi osjećaj razočarenja, tuge i straha među Srbima. Osvrnula se na školski sustav u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. „Djeca nemaju mogućnost izučavanja svog materinskog jezika i nacionalne skupine predmeta osim u općini Ravno. Dok se oni koji su u većini ne budu odnosili prema onima koji su u manjini na način kao što se odnose prema svom narodu ne može nikome biti bolje i nema napretka“, naglasila je Bjelica-Šagovnović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:13