Article_Top_970x250

Mile Lasić za Dnevnik.ba: Ovih dana smo svi mi Glorija Lujanović - ako imalo držimo do sebe

Osudio govor mržnje

Mile Lasić za Dnevnik.ba: Ovih dana smo svi mi Glorija Lujanović - ako imalo držimo do sebe

kol 23, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prijetnje koje su upućene novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović za naš portal komentirao je sveučilišni profesor Mile Lasić. Podsjetimo, Gloria Lujanović u nizu tekstova pisala je o ratnim zločinima koji su na prostorima Središnje Bosne počinjeni nad Hrvatima, a obrađivala je i teme vezane za pripadnike mudžahedina koji su djelovali u sklopu Armije BiH.  Izjavu profesora Lasića prenosimo u cijelosti:

"Gloria Lujanović je bila moja izvrsna studentkinja dok je studirala politologiju.

Neupitno je veoma pismena i nadarena, te kulturološki kompleksna osoba. Mislim da su njezine mogućnosti velike u spisateljskom i publicističkom pogledu. Njezin način bavljenja kulturom sjećanja nije i moj, ali i na njega ona ima pravo sve dok govori istinu.

Uostalom, njezin problem je upravo što se u njezinom pisanju prepoznaju mnoge bh. lažne patriote bošnjačke nacionalnosti, koji su postali perjanice bošnjačkog nacionalizma. Znao sam joj nekad ranije reći da se čuva i posebice hrvatskih nacionalističkih manipulacija njezinom osobnošću i mogućnostima. Nisam siguran da me je razumjela...

Ne podržavam je, dakle, u svim njezinim angažmanima, nego u prvom redu u onim umjetničko-organizacijskim u HNK-u, te onim  istraživačko-publicističkim glede ratnih strahota u Srednjoj Bosni, s preporukom da se osposobi kritički misliti i hrvatske i bošnjačke i srpske zločine. Ali, sve dok se pošteno bavi i samo hrvatskim žrtvama nitko nema pravo dovoditi je u pitanje, prijetiti joj smrću i ugrožavati je, posebice nemaju takvo pravo oni koji skrivaju istinu o teškim stradanjima i Hrvata i Bošnjaka u ratovima u Srednjoj Bosni. Tamo se radilo tu i tamo i o dvostrukim obručima smrti, o čemu govore i stradanja u Vitezu, ali i film "Bijeli put" Zdenka Jurilja, ako se umije odgledati kako treba.

Dakle, bošnjački nacionalisti i tobožnji probosanski patrioti koji nasrću na Gloriu Lujaanović zaslužuju apsolutni prijezir, a ne implicitnu podršku. Pitam zbog toga i neke moje online prijatelje među Bošnjacima, kako to da skoro nitko ne ustane u zaštitu Glorie Lujanović, a brane primjerice kada neki hrvatski primitivni nacionalista uputi u inbox jednu primitivnu poruku jednom notornom političkom nasilniku, poznatom twiterašu koji svakim danom prijeti Hrvatima u BiH novim ratom, ili dobija enorman prostor za njegove boleštine na jednoj tobož neutralnoj TV postaji u Sarajevu kakvom se želi vidjeti N1? 

Uostalom, šaputa se već i da se Bošnjaci te twiteraške vrste nepameti naoružavaju, pri čemu se bojati da uzavrela situacija ne proključa već oko izbora 07. listopada ili najkasnije naredne godine.

Dakle, ovih dana smo svi mi Gloria Lujanović, ako držimo imalo do sebe i srećom nismo politički nasilnici a la nenarečeni twiteraš ", zaključio je prof.Lasić.

Ana Sušac/Dnevnik.ba