StoryEditor

Milanović u Mostaru: Zapad ne želi građansku BiH, Merkel ni ne zna tko je Komšić

Piše Jurica Gudelj  /  12.07.2021., 03:07h

Nije istina da Zapad želi građansku BiH, odnosno da želi razbijati daytonsku ustavnu strukturu BiH, rekao je tijekom predavanja na Sveučilištu u Mostaru predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatski predsjednik boravi u trodnevnoj posjeti BiH koja uključuje posjete Mostaru, Vitezu, Tomislavgradu i Livnu a sastaje se i razgovara s čelnicima lokalnih vlasti.

Tijekom predavanja koje je održao na mostarskom sveučilištu, Milanović je rekao kako je Hrvatska potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, što joj da je obvezu da se zanima za političku i svaku drugu situaciju u BiH. Istaknuo je i kako nije ekspert za BiH te kako ne ulazi u detalje, ali da ne može šutjeti na neke očevidne negativne procese.

"Ovakva kakva jeste, BiH je prijateljska zemlja za Hrvatsku. Hrvatska i BiH imaju sigurnosne i političke veze. Naš interes za BiH prirodan, ako ni zbog čega drugog, onda zbog duge granice dviju zemalja", istaknuo je.

Nije istina, otvoreno je rekao Milanović, kako zapadne sile žele građansku BiH i kako žele mijenjati daytonsku ustavnu strukturu ove zemlje.

"Najviše razine to ne podržavaju. S tim ljudima s najviših razina od Hrvata mogu razgovarati samo premijer Plenković i ja. Oni ne žele nametati građansku BiH. istina je da na tim adresama za BiH jednostavno nema interesa, BiH je tu predzadnja rupa na sviralu. A kad nema snažnih mačaka u igri, onda isplivavaju razno-razni miševi, koji su po pet razina ispod i oni pokušavaju kreirati neke politike, ali nemaju ih kapacitet provoditi. Tako imamo zagovaranje nekih politika koje vrh nije odobrio. Merkel malo toga zna o BiH. Visoki europski politički krugovi nemaju pojma tko je Željko Komšić", naglasio je predsjednik Milanović.

Hrvatski predsjednik je kazao i kako hrvatski narod u BiH danas ne može izabrati svoga člana Predsjedništva i kako on o tom želi, treba i mora govoriti.

"Dužnost člana Predsjedništva jest simbolička dužnost, ali ljudi su u prošlosti radili i najgore i najbolje stvari iz simboličkih razloga. Simbolika je često jača čak i od monete. Privid bogatstva nije spriječio raspad Jugoslavije", rekao je te dodao kako je njegov zadatak samo govoriti o ovim stvarima.

Nikog, dodao je, ne treba vući za rukav, ali treba jasno i glasno o ovim stvarima govoriti. Strpljenje Republike Hrvatske je veliko, dodao je, prisjetivši se kako su pojedini sa sarajevske javne scene doslovno "mrškali iz BiH" kad je došao u Mostar nakon užasnih paljevina tijekom tzv. bošnjačkog proljeća 2014. godine. Tad ga je, podsjećamo, redateljica Jasmila Žbanić "počastila" riječima: "Milanoviću, mrš iz BiH".

Istaknuo je kako Republika Hrvatska postavlja standarde kad je u pitanju zaštita interesa nacionalnih manjina. U Hrvatskoj, veli, nikom ne pada na pamet nametati političke predstavnike manjinama.

"Nije dobro nikomu nametati predstavnike. Kad se Komšić prvi put pojavio 2006. godine, mislio sam da je to čak i dobro. Sad vidim da nije bilo dobro. Danas u BiH jedan narod bira dva člana Predsjedništva. Nekima danas pak ne odgovara spominjanje Daytona", izjavio je.

Hrvatski predsjednik je govoreći o odnosima Hrvata i Bošnjaka podsjetio i kako je Hrvatska vojska spasila BiH da ne postane nova Srebrenica i to u dogovoru s rukovodstvom bošnjačkog naroda, a predsjednik Franjo Tuđman je čak i odlikovao Aliju Izetbegovića.

"Što se to u međuvremenu dogodilo pa da je Hrvatska postala neprijateljem", upitao je Milanović.

Također, sjetio i bivšeg predsjednika SDA, pokojnog Sulejmana Tihića, istaknuvši kako je tijekom njegovoga vođenja SDA vjerovao u mogućnost političkih dogovora.

Upozorio je i kako Zapad ne želi riskirati uvođenjem nesređene BiH u NATO savez, ako je polovina stanovništva BiH protiv tog.

Osvrnuo se i na sve učestalije optužbe sarajevsko-bošnjačke javnosti kao je fašist i nacionalist.

"Do neki dan bio sam poznat pod nadimkom ‘Crveni Zoka‘, a danas me nazivaju fašistom i nacionalistom. Kad god vas optuže za nacionalizam jer se borite za svoja prava, vi se pozovite na mene. Hrvatska nema nikakve pretenzije prema BiH. Pa mi ni Hrvatsku ne možemo naseliti. Poštujemo druge identitete i narode koji su sebi prije 30 godina izabrali ime i jezik kojim govore. Mi im to nikad nismo ni nećemo osporavati. To je njihovo pravo."

Upitao je i tko je odgovoran za migrantsku krizu, tko dovodi migrante u BiH i tko ih šalje u Hrvatsku te upozorio kako se pravni poredak država mora poštovati.

Podsjetio je i kako se prije mjesec dana suočio sa sabotažama da se u dokumentu NATO saveza spomene Daytonski mirovni sporazum. Zašto je to netko radio, upitao je. Veli kako je riječ o nastojanjima nižerangiranih činovnika koji upozorivši kako to o jednostavno ne može proći.

Predsjednik Milanović je izrazio poštovanje i dužni pijetet prema osmero hrvatske djece koja su ubijena 1993. godine u opkoljenom Vitezu, kao i žrtava Srebrenice. Istaknuo je kako su djeca ubijena namjerno i kako nema što drugo reći i kako se Srebrenica dogodila na kraju rata su srpske vlasti uvidjele da gube rat.

Dnevnik.ba

25. rujan 2021 08:49