Article_Top_970x250

Metafizika u SDA, SDP i DF: U Dom naroda birati samo one delegate koji postoje

analiza

Metafizika u SDA, SDP i DF: U Dom naroda birati samo one delegate koji postoje

sij 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Porez trebaju plaćati samo oni građani koji postoje. Samo učenici koji postoje trebaju ići u školu. Kako vam to zvuči? E, to je "izmjena Izbornog zakona", koju nude tri najveće bošnjačke stranke. 

Za Dnevnik.ba analizira: Ivo Bonacci 

SDP traži da se u Dom naroda biraju "samo oni delegati koji postoje". Odnosno da se iz svakog kantona izabere 1 delegat samo ukoliko postoji 1 delegat.  Oni delegati koji ne postoje (valjda duhovi, roboti ili lutke) ne bi se birali.  Prijedlog SDP-SDA-DF ne uvodi čak niti kozmetičku promjenu u izbor delegata u Dom naroda - rezultira savršeno identičnom raspodjelom delegata po kantonima kao i ona koja je proglašena neustavnom. Razlog toga je jasan: tobožnji "dodatni kriterij" za izbor delegata kojeg su ove tri stranke uvele, zadovoljen je bio i prije po sili logike, jer naravno da "delegat koji ne postoji" ne može ni hodati, ni pričati, ni jesti - jer ne postoji! - pa tako niti raditi bilo što drugo u životu - uključujući i izbor u Dom naroda.  

Reći da će od sada "samo delegati koji postoje" imati pravo biti birani u Dom naroda (a valjda su se dosad birali i oni koji ne postoje?), ne predstavlja matematički, pravno i logički ništa novo, nego se radi o igri riječi koje, prevedene na jezik matematike i logike, predstavljaju savršeno isto pravilo izbora  kao i ono koje je proglašeno neustavnim. 

Kakav prijedlog bi mogao proći kao kompromisan, vjerojatno uz snažnu asistenciju međunarodne zajednice? O tome možemo špekulirati. Vjerojatno će se ići za tim da se osim zadovoljenja legitimnosti delegata koju zahtijeva Ustavni sud, ipak ne oteža kasnija provedba presuda Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, iako te presude (slično kao i na Cipru gdje samo Grci i Turci mogu zauzimati određene pozicije), neće izazvati krizu zakonodavne strukture u BiH.

No, veliki je logički prostor unutar kojeg se mogu naci mnoge varijacije koje bi zadovoljile ne samo ustavni uvjet legitimnosti, nego i druge presude. Navedimo samo nekoliko:

1. "Dionički model" kojeg su razvili HDZ i SDP, a koji kantonima daje "dionice" kluba svakog naroda, i onda se na zajedničkoj sjednici, poput sjednice dioničara, bira "nadzorni odbor kompanije", odnosno 17 delegata u promatranom klubu naroda. 

2.  Spajanje kantona pri izboru: Kantoni koji su premaleni da bi im pripao delegat po proporcionalnom principu, mogli bi zajedno birati 1 delegata.

3. Znatno povećanje broja delegata u Domu naroda. Ovo bi ublažilo razliku u vrijednosti glasa i poboljšalo legitimitet unutar klubova naroda, no ne čini se da bi zadovoljilo sve prigovore uvažene u presudi Ljubić.

4. Razni hibridni modeli. Dio delegata može biti "fiksan i dodijeljen" unaprijed kantonima, a 1-2 delegata mogu biti birana od strane svih 10 kantona zajedno.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250