Article_Top_970x250

Mediji tzv. Armije BiH o zbivanjima u Travniku '93.: HVO raseljava Hrvate; grad oslobođen od ustaškog šljama

PROPAGANDA ALIJE IZETBEGOVIĆA

Mediji tzv. Armije BiH o zbivanjima u Travniku '93.: HVO raseljava Hrvate; grad oslobođen od ustaškog šljama

lip 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U dnevnom biltenu 3. korpusa tzv. Armije BiH 6. lipnja 1993. godine navedeno je kako HVO prisilno iseljava građane hrvatske nacionalnosti iz Travnika.  

Povodom 25. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Travnika, Dnevnik.ba objavljuje izabrane navode iz dijelova priopćenja i medija tzv. Armije BiH o stanju i tretmanu bošnjačko-muslimanske vojske prema Hrvatima u Lašvanskoj dolini, odnosno, propagandi kako HVO u Središnjoj Bosni  sustavno i prisilno istjeruje Hrvate i napada položaje tzv. Armije BiH u Travnik. 

U dnevnom biltenu 3. korpusa tzv. Armije BiH 6. lipnja 1993. godine navedeno je kako HVO prisilno iseljava građane hrvatske nacionalnosti. 

"Pored intenzivnih napada postrojbi HVO u travničkoj opštini koji traju već nekoliko dana, prisutno je i prisilno iseljavanje  građana hrvatske nacionalnosti. Tako je juče iz Travnika i njegove okoline preko Galice iseljeno šest do sedam hiljada građana. Veći dio njih nije htio da napusti grad ali je pod prijetnjom oružjem od strane vojne policije HVO-a morao iseliti", navedeno je. 

Iako su Hrvate u selima podvlašićkog kraja istjerali  upravo vojnici tzv. Armije BiH, odnosno, OG Bosanska krajina, a Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa sa sjedištem u Zenici, nakon progona Hrvata, uništavanja i pljačkanja sela zabranio ulaz međunarodnim organizacijama, u Dnevnom biltenu navedeno je, naravno, posve suprotno. 

"Ovo iseljavanje dio je nedavno postignutog sporazuma između četnika i HVO-a u cilju naknadnog pokušaja okupacije Travnika od strane četnika i postrojbi.
Juče u 15 sati u selu Paklarevu nastavljene su konsultacije četnika i HVO-a prisutne već nekoliko dana, ovaj put zbog nastavka iseljavanja i kasnijeg zajedničkog dejstva protiv jedinica Armije RBiH", stoji  u priopćenju tzv. Armije BiH 6. lipnja 1993. godine. 

Napadi tzv. Armije BiH na travničke brigade HVO-a počeli su 3. lipnja 1993., a nakon nekoliko dana žestokih borbi protiv i do deset puta jačih snaga tzv. Armije BiH i mudžahedina, HVO je istjeran s glavnine područja Općine Travnik, a 8. lipnja '93. godine obilježava se kao dan progona, stradanja i zločina nad Hrvatima u Travniku.

3. korpus tzv. Armije BiH 10. lipnja 1993. godine obavještava bošnjačko-muslimanski narod o "otvorenom sukobu između HVO-a i Armije RBiH koji je proizveo niz netačnih tvrdnji o ulozi Armije u tim dešavanjima". 
 
"Poslije neočekivanog napada HVO na sela Ahmiće, a prije toga na Merdane, Kaćune, potom naselja na Ovnaku, bilo je jasno da je hrvatska strana počela s realizacijom Vens-Ovenova plana na način kako ga je od samog početka shvatala i prihvatala: u državi Bosni i Hercegovini, po njima, biće stvorena i Herceg Bosna – država u kojoj će živjeti samo Hrvati", navedeno je. 

Iako je naravno, suprotno, jer je tzv. Armija BiH napala Travnik koji je prema tom istom Vens-Owenovom planu trebao biti sjedište provincije broj 10 s hrvatskom većinom. Međutim,  priopćenje tzv. Armije BiH iz 10. lipnja 1993. godine HVO i Hrvati u Središnjoj Bosni optuženi su za suradnju, kako navode, "četnicima na Vlašiću", iako su Hrvati izbjegli preko Vlašića, pripadnici HVO-a, završili u logoru Manjača. 

"Ni krivi ni dužni u ovo genocidno stradanje i etničko čišćenje uvučeni su ljudi koji su svoje korijene začeli u Travniku, Vitezu, Novom Travniku, Kaknju, Busovači...", navedeno je u priopćenju Izetbegovićeve vojske. 

Također, HVO je optužen da je spalio i srušio sve pred sobom u lipnju 1993. godine. 

"Smatrajući da će Armija RBiH skrštenih ruku posmatrati raseljavanje, najprije Muslimana sa njihovih ognjišta, bojovnici HVO-a su krenuli u krvavi pit po nezaštićenim selima centralne Bosne paleći i rušeći sve pred sobom. Skada su naišli na prvi značajniji otpor, a Travnik je najočigledniji primjer tome, oni koji su počeli tjerati postali su Hrvati! Tako pod pritiskom i prijetnjom „svojih“ bojovnika koji su, usput treba napomenuti, došlo da brane ovdašnje Hrvate napustivši Sinj, Split, Gospić ili neki drugi domovinski kraj, moraju danas samo sa zavežljajem u ruci krenuti preko Vlašića u tamo neku obećanu zemlju u obećane blagodati i sreću", navedeno je. 

Osim toga, u priopćenju poslanom svim medijima u BiH, a koji su bili pod kontrolom muslimanske vojske, stoji i kako nikome kome je stalo do Republike BiH nije u interesu etnično razbrojavanje, dijeljenje i raseljavanje. U nastavku teksta stoji i kako vodstvo Armije RBiH žali jer HVO progoni Hrvate iz Središnje Bosne. 

"Saznanja Armije RBiH ukazuju da se već sada Hrvatima nalaže priprema za selidbu u Hercegovinu. Odustaje se, dakle, od dijela Herceg Bosne u centralnoj Bosni i ova paradržava svoje Hrvate i „svoje“granice Herceg Bosne čuvaće na juhu zvanične države BiH. Koliko dugo, čime i kako – nikome se ne objašnjava", stoji u tekstu.  

3. korpus tzv. Armije BiH bio je tog ¸10. lipnja 1993. zabrinut što će biti s Hrvatima u Središnjoj Bosni koji su u tom dijelu BiH oduvijek živjeli. 

"Ekstremisti HVO-a kidaju veze s Armijom BiH. U tome kao žrtvu polažu svoj narod. Jučer dogovoreni prekid vatre je njihova nova šansa da svome narodu, Hrvatima centralne Bosne, dokažu da je njihovo mjesto za život ovdje gdje su ponikli njihovi preci", navedeno je.  

Poslano je i upozorenje kako je prostora za dobro volju i ostalo jako malo.  

"Armija RBiH će zaštititi sve ljude, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a i dalje će se obračunavati sa ekstremistima na način koji im pripada. Prostora za dobru volju ostalo je još jako malo", stoji u priopćenju. 

Osim službenih priopćenja 3. korpusa tzv. Armije BiH, i časopis Muslimanski glas u reportaži novinarke Arijane Saračević donosi tekst s naslovom "Boj za dom i slobodu" u kojem je, između ostalog, navedeno kako je "Travnik je kao malo koji grad imao sreću da na vrijeme bude oslobođen od ustaškog i svakog drugog šljema". 

U tekstu Arijane Saračević, također, stoji kako "danas se, do jučer tiha Lašva, hirovito i snažno sačuvati povrijeđeno bosansko pleće".

"Ona će to i izdržati jer je  bosanski inat, poput epidemije, zavladao Travnikom. Zbog toga je ovaj grad, bez obzira na oštećene džamije  ali i sačuvane crkve, možda više nego ikad simbol  tisućljetne Bosne, ali i simbol grčevite borbe bosansko-muslimanskog naroda za svoj opstanak", navedeno je u tekstu Arijane Saračević. 

Stoji i kako su "za oslobađanje Travnika, teritorije prema Vitezu i Zenice zaslužni pripadnici Sedme muslimanske viteške brigade i Krajišnici koji su pod kontrolom Glavnog stožera Armije RBiH".

G. L. /  Dnevnik.ba  

Article_Bottom_970x250