Medeni mjesec u kampu ISIL-a: Priča o državljanki BiH i njenom odlasku u Siriju

balkanski isil

Medeni mjesec u kampu ISIL-a: Priča o državljanki BiH i njenom odlasku u Siriju

lis 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Mnogi od potencijalnih povratnika sa sirijskog ratišta, kako među ženama, tako i među muškarcima su izuzetno depresivni, bolesni , mnogi ni danas ne mogu objasniti zbog čega su otišli u Siriju."

Sudbinu Bošnjakinja koje su muževi prethodnih godina odveli na sirijsko ratište, a koje se, nakon poraza ISIL-a nalaze zatočene u nekoliko kampova u zoni sirijsko-turske granice, teško da iko može predvidjeti. Zahtjevi mnogih od njih za povratkom u BiH , a čije državljanstvo imaju, za sada su bez odgovora nadležnih institucija, piše Dnevni avaz.

 

Iznenadni odlazak

Tridesetjednogodišnja S. S. ( ime i prezime poznato redakciji op.a) je sa područja zvorničke općine u kampu El Roj koji se nalazi dvadesetak kilometara od granice sa Turskom unutar Sirije, sa svojom dvoipolgodišnjom kćerkom nalazi se skoro dvije godine . Prije odlaska u Siriju živjela je u Švicarskoj, točnije u Lozani gdje je sa roditeljima i dvije sestre stigla kao izbjeglica tijekom rata u BiH.

- Kada je počeo rat  S.S je imala nepune 4 godine. Njeni otac i majka, inače moji bliski rođaci, rodili su tri kćerke koje su bile izuzetno nadarene i vrijedne, tako da su bile ponos cijele obitelji. Ona je , opet, bila posebna, inteligentna, završila u roku pravni fakultet u Švicarskoj, upisala master studij i završila jedan semestar, a onda se rodila ljubav između nje i jednog momka iz Kozarca koji je, također, živio u Švicarskoj. Taj momak niti izgledom niti ponašanjem, nikad nije odavao sliku mladića koji bi jednog dana mogao otići na sirijsko ratište. I on i ona, naprosto, ličili su na svoju generaciju – mladi, opušteni, veseli – priča za Avaz bliski rođak S.S, koji je zbog interesa postupka njenog povratka u BiH govorio pod uvjetom anonimnosti. .

Sa svojim izabranikom S.S se vjenčala u prosincu 2014 godine u Švicarskoj. Šest mjeseci kasnije ona i njen muž otputovali su u Barcelonu na, kako su govorili „ turističko putovanje“. Iako su i njeni i roditelji njenog supruga s radošću iščekivali njihov povratak kući, ubrzo su im se djeca javila iz Turske i priopćili da odlaze u Siriju. Kako navodi sugovornik, bio je to stres i za jedne i za druge roditelje od kojeg se do danas nisu oporavili.

Sarajevski odvjetnik Džemail Bećirović, zastupnik je obitelji S.S pred nadležnim institucijama BiH u zahtjevu da njoj i njenoj dvoipolgodišnjoj djevojčici bude dozvoljen povratak u zemlju, obzirom da je državljanka BiH, kao i da ima prijavljenu adresu na kojoj bi nakon povratka boravila.

 

Bijeg iz kampa

-Moja klijentica se nalazi u kampu El Roj na sjeveru Sirije i želi da se vrati u BiH bez obzira na zakonske konsekvence koje bi prema njoj bile primijenjene. Njen suprug se, također, nalazi zatočen u muškom kampu, nekih dvadesetak kilometara udaljenom od kampa u kome je ona smještena. Koliko sam čuo , prilično je bolestan. Pokušao je pobjeći iz tog kampa kako bi se vratio u BiH, bez obzira što ga ovamo čeka, ali su ga uhvatili i ponovo vratili u kamp. Osim u jednom slučaju kada mu je bilo dozvoljeno da na nekoliko minuta vidi dijete, S.S sa njim nema kontakata. Ono što sam čuo od njenih roditelja, posebno od sestre koja povremeno kontaktira sa njom, u kampu u kome boravi mnogo je žena i djece bivših boraca ISIL-a iz raznih europskih država. O broju žena iz BiH, kako mi je rekla njena sestra S.S nije smjela davati informacije putem telefona – navodi odvjetnik Bećirović.

Odvjetnik Bećirović navodi da čini sve prema nadležnim institucijama kako bi njegovoj klijentici bio omogućen povratak u BiH, smatrajući da je na državi da, shodno važećim propisima, nakon povratka svake osobe koja se sumnjiči da je boravila na ratištu u Siriji, pa i njegove klijentice, provede zakonski postupak.

 

Ničim nisu odavali sliku osoba koje bi otišle ratovati

Sa fotografije snimljene 2015.godine u danu odlaska S.S i njenog supruga na put u Barcelonu, a koja je u posjedu ovog lista, vidi se da je riječ o mladim i sretnim osobama, koje svojim izgledom ne odaju prepoznatljivu sliku pripadnika nekog od radikalnih pokreta, posebno ne onih koji bi svoju mladost podredili ratnim ciljevima države sa kojom nemaju nikakvih dodirnih točaka. Prema navodima rođaka S.S, švicarske vlasti došle su do podataka o osobama koje su vrbovale njenog supruga za odlazak na ratište u Siriju. 

 

Nemaju objašnjenje zašto su otišli u Siriju

- Nedavno je majka moje klijentice dolazila kod mene u Sarajevo u nadi da dobije bilo kakve informacije o mogućnosti izbavljenja svoje kćerke iz kampa u Siriji. Ispričala mi je da joj kćerka, iako rjeđe, kontaktira telefonom s obitelji u Švicarskoj, čak im je poslala i fotografije svoje kćerke. Nisam joj mogao reći nikakve ohrabrujuće vijesti kad je u pitanju postupak povrata naših državljana sa sirijskog ratišta, premda sam, kao odvjetnik u konkretnom slučaju poduzeo sve što zakon nalaže. Saznao sam još da mnogi od potencijalnih povratnika sa sirijskog ratišta, kako među ženama, tako i među muškarcima su izuzetno depresivni, bolesni , mnogi ni danas ne mogu objasniti zbog čega su otišli u Siriju – navodi odvjetnik Bećirović. 

Dnevnik.ba

Tagovi:

#3 234AdSense