Article_Top_970x250

Martinović za Dnevnik.ba: Stvoreni preduvjeti za formiranje Vijeća ministara BiH

predsjedavajući doma naroda fbih

Martinović za Dnevnik.ba: Stvoreni preduvjeti za formiranje Vijeća ministara BiH

velj 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tomislav Martinović

Iako proces konstituiranja zakonodavne vlasti na razinama BiH i FBIH nije u potpunosti završen, jučer su ipak širom otvorena vrata uspostavi Vijeća ministara BiH, rekao je za Dnevnik.ba Tomislav Martinović, novoizabrani predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

Martinović je u izjavi za Dnevnik.ba podsjetio kako još uvijek do kraja nije konstituiran federalni Zastupnički dom, ali ni Dom naroda s obzirom na to da nije izabran potpredsjedavajući iz srpskog naroda. Također, nisu formirana ni redovita radna tijela Doma naroda.

„Činjenica da su jučer izabrani izaslanici za državni Dom naroda otvara mogućnost da se vrlo brzo izabere vlast na državnoj razini. Državi Dom naroda ima sada puni kapacitet jer je izabrano po pet izaslanika svakog konstitutivnog naroda. Time su stvorene pretpostavke da se do kraja konstituira državni Dom naroda i krene u formiranje Vijeća ministara BiH“, izjavio je Martinović.

Ipak, pozdravio je činjenicu da se proces konstituiranja domova naroda polako privodi kraju, što omogućava da se krene s procesom uspostave izvršne vlasti na razinama BiH i FBiH.

Također, naglasio je kako je potrebno reformirati Izborni zakon BiH kako bi se napokon moglo poći razgovarati o stvarima koje su značajne za svakodnevni život građana naše zemlje.

„Mi se moramo okrenuti reformi Izbornoga zakona jer smo vidjeli koliko smo problema imali oko ovih uputa SIP-a za popunjavanje Doma naroda i slično. Izborna pravila moraju biti jasna i omogućiti da se svaki narod u BiH osjeća zaštićeno. Tek tad ćemo imati pretpostavke da razgovaramo o brojnim drugim bitnim temama“, istaknuo je predsjedavajući Doma naroda FBiH.

„Recimo, treba razgovarati o razvoju gospodarstva i otvaranju radnih mjesta, o poboljšanju prometne infrastrukture, o dovršetku koridora 5c, početku radova na jadransko-jonskom prometnom koridoru i slično. Potrebno je da stvorimo osjećaj da ljudi ovdje imaju šanse ugodno živjeti“, rekao je.

Martinović smatra kako je „vrijeme da se napokon krenu raditi prave stvari“.

„Ove priče oko nerazumijevanja, pokušaja da veći gutaju manje, pokušaja da se hrvatski narod stavi na određeni način izvan političkih zbivanja trebaju postati stvar prošlosti. Ovi izbori su pokazali da je to nemoguće, a kroz formiranje Doma naroda smo vidjeli da legitimni politički predstavnici Hrvata imaju 13 od 17 izaslanika na federalnoj razini i četiri od pet na državnoj“, izjavio je Martinović.

Osvrnuo se i na činjenicu da će predsjedavajući Doma naroda FBiH biti samo privremeno, što je po preuzimanju dužnosti odmah sam najavio.

„Na čelu Doma naroda bit ću samo privremeno i to sam odmah i kazao kako bi se kasnije izbjegle bilo kakve špekulacije. Posrijedi je i kadrovska kombinatorika unutar HDZ-a BiH ali i moji osobni razlozi. Sve sam to odmah najavio kako bismo bili do kraja transparentni“, zaključio je Martinović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250