Article_Top_970x250

Mala Engleska u centru Mostara

LIVERPOOLOVI NAVIJAČI I PIVNICA

Mala Engleska u centru Mostara

lip 29, 2017

Piše: Ivana Cvjetković

Ivana Cvjetković
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mjesto u Mostaru posvećeno velikom engleskom klubu Liverpoolu svakodnevno okuplja veliki broj ljubitelja sporta i piva u Hercegovini

Ovo nije obična priča o običnoj pivnici. Ovo je priča o jednom sportskom klubu ili dva, pivu i ljubavi.

Svi u Mostaru, ali i oni koji samo ponekad dođu znaju za Shankly pub, iako ga malo tko ustvari zove tim imenom. Ime je prezime legendardnog trenera Liverpoola, ali kada s Mostarcima dogovarate kavu ili pivo, obično će vam reći “Vidimo se u Liverpoolu!”. Pivnica je ustvari i nastala kako bi navijači Liverpoola iz Mostara, ali i okoline imali svoje mjesto za okupljanje i navijanje.

Goran Markić ispričao je za Dnevnik.ba kako su se prije nekoliko godina navijači ovog kluba samoorganizirali. Pratili su utakmice po raznim mostarskim kafićima i onda je on došao na ideju da naprave svoj. Objekat je preuzeo od svoga punca, veležove nogometne legende Franje Kulje Vladića, što je ustvari zanimljivo, s obzirom da je drugi klub za koji se u ovom pabu navija njihov vječiti rival Zrinjski.

Naravno, ovdje se okupljaju i simpatizeri drugih nogometnih klubova i druže se i zbijaju šale jedni s drugima.

Sve utakmice se organizirano prate, a gosti svakog ponedjeljka imaju priliku sudjelovati i u sportskim kvizovima.

Iako biste na prvu pomsili da pivnicu uglavnom posjećuju muškarci, Goran nam kaže da je podjednako.

“Ovdje ne dolaze samo muškarci ili samo navijači, nego svi oni koji vole dobro društvo i pivo.”

A gotovo je dvije stotine razlkičitih vrsta piva, od kojih su najtraženija ona hrvatskih kraft pivara i, kako bi to Goran rekao “naših vrijednih domaćih momaka”.

“Vrlo je važno da ih podržavamo i da su dostupni u mostarskim ugostiteljskim objektima jer nema do domaćeg, a zaista i rade dobra i kvalitetna piva.”

I pivo, također, otkriva nam, podjednako vole i žene i muškarci.

Igrači Zrinjskog su ponosni što njihovi dresovi krase zidove ove pivnice i često tu dolaze, posebno kada slave svoje pobjede, a jedna od njih je svakako bila i prošli mjesec kada su postali prvaci Bosne i Hercegovine.

Domaćinski pristup gostima zasigurno je zaslužan što je ovo jedano od najposjećenijih mjesta gradu, ali i mjesto za koje se u nešto više od dvije godine saznalo i puno šire od Mostara. Čak i u Engleskoj.

 A za to je zaslužan Dejan Lovren, Hrvat koji godinama igra za Liverpool i koji je i sam kaže da je oduševljen jer takvo nešto postoji u BiH.

Pedesetak strastvenih navijača, među kojima je I vlasnik ove pivnice, odlazi na sve važnije utakmice, a članovi su LFCCRO, službenog navijačkog kluba, koje u Mostaru predvodi upravo jedna žena Adriana Prskalo.

Ni nakon ove price još uvijek nije utvrđeno jesu li muškarcima važnije žene, pivo ili pak sport, ali kakav god redoslijed bilo, jedno je sigurno  -  ovo mjesto ih sve spaja.

 

Dnevnik.ba

Tagovi: